Budi dio naše mreže

SCOTT HAHN: Zašto idem na tjednu ispovijed

Scott Hahn, jedan od najpoznatijih suvremenih teologa i autora, svjedočio je kako već 30 godina odlazi na tjednu ispovijed i što je potaklo tu odluku.

/ ps

Teolog, sveučilišni profesor i autor brojnih knjiga, poput Gozbe Jaganjčeve, Razlozi za vjerovanje i Znakovi života, Scott Hahn, svjedočio je o prvoj ispovijedi nakon njegovog obraćenja (naime, Hahn je prethodno bio prezbiterijanac) te kako ga je potaklo na redovitu tjednu ispovijed i kakve je milosti to donijelo u njegov život.

“Izašao sam iz te ispovjedaonice osjećajući se trideset kila lakšim nego kada sam ušao. Krist je platio dug koji nije dugovao, jer sam ja dugovao dug koji nisam mogao platiti. Ali nisam nikada iskusio tu ljubav koja daje život, to ljekovito milosrđe“, kliknuo je Hahn pred publikom.

Dobrodošao kući sine.

Prisjetio se i kako je njegov ispovjednik izašao kako bi ga susreo i zagrlio. “Osjetio se sam se poput razmetnoga sina koji se vraća kući i dočekuje ga strpljivi otac. Kada me zagrlio, vidio sam da su mu oči vlažne. ‘Dobrodošao kući sine“, rekao je – a u tom trenutku su i moje oči postale vlažne“, prepričao je Hahn.

Svjedočio je o tome i kako mu je ta ispovijed donijela mnogo milosti u idućim danima i tjednima te ga je iskustvo potaklo da, po uzoru na sv. Ivana Pavla II., pokuša i u svome životu primijeniti praksu tjedne ispovijedi.

“Prvih mjesec, dva, to je bilo zaista posebno razdoblje. Poput nekog medenog mjeseca. No, također se počelo nakupiti posla na sveučilištu“. Priznao je kako mu je to razdoblje bilo stresno, a kulminiralo je za vrijeme večeri u svom domu.

Molim? Pa ti nisi ni katolkinja! Ti uopće ne vjeruješ da je to sakrament!

Dok su sjedili za stolom, njegova je supruga Kimberly uočila kako nešto nije u redu. Svi su mogli osjetiti tenziju u zraku, stoga ga je upitala što se događa. Hahn je objasnio kako je kraj semestra te je pod stresom, no iznenadio se reakcije njegova supruge. “Kada si posljednji put bio na ispovijedi?“, upitala ga je. Šokiran, odgovorio joj je: “Molim? Pa ti nisi ni katolkinja! Ti uopće ne vjeruješ da je to sakrament!“

Supruga je priznala, objasnivši da ju je samo zanimalo. Hahn, i dalje uzrujan, rekao je kako je prošlo tri tjedna od njegove posljednje ispovijedi. Međutim, kasnije te iste večeri, njegov ga je odgovor potaknulo na razmišljanje.

Bio si na ispovijedi, zar ne?

“Da se tri tjedna nisam tuširao, bi li se iznenadio da ljudi primijete smrad? Naravno da ne bih! Brinuo sam se o svom fizičkom životu, potrebama, zdravlju, ali sam zanemario duhovno. Bez da sam ikome rekao, idućeg dana sam bio u redu za ispovijed. Kada sam se vratio doma na večeru, Kimberly i moji sinovi gledali su jedno drugo, pokušavajući skrivati osmijehe. Nije mi bilo jasno što se događa. Kimberly me upitala: ‘bio si na ispovijedi, zar ne?’“, rekao je. Prepričao je kako su mu ukućani priznali da se zaista vidi razlika te su mu čak zahvalili!

“Od tada se trudim prakticirati tjednu ispovijed, već 30 godina. Nikada mi se nije dogodilo da su mi ukućani rekli da se ‘previše ispovijedam’. Mislim da im je vrlo drago da idem toliko često jer čini veliku razliku u našem domu“, zaključio je Hahn.

Ključne riječi:
ispovijed Scott Hahn

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja