Budi dio naše mreže

Donosimo vam pojašnjenje obreda Velikog četvrtka.

/ im

U nastavku donosimo pojašnjenje obreda Velikog četvrtka preuzetih s Facebook stranice Župa Presvetog Srca Isusova – Visoka

Zašto od Velikog četvrtka do Velike subote ne zvone zvona?

Od Velikog četvrtka do Velike subote ne zvone zvona u znak velikog bola zbog Muke i smrti našega Spasitelja.

 Zašto se na Veliki četvrtak posvećuju tri hostije, a čuvaju dvije velike posvećene hostije?

Posvećuju se tri hostije: jedna za pričest svećenika taj dan, druga za pohranu u Božji grob i treća za pričest svećenika na Veliki petak.

 Zašto se na Veliki četvrtak poslije mise ogoljuju oltari?

Poslije mise na Veliki četvrtak oltari se ogoljuju, da bismo se sjetili kako je Isus Krist bio svučen do gola da bi ga bičevali i raspeli i da bismo se naučili, da zbog dostojnog slavljenja njegove muke i mi moramo svući starog čovjeka, a to znači svaku grešnu svjetovnu sklonost.

 Zašto se na Veliki četvrtak peru noge – biskupi svećenicima u svojim katedralama, a svećenici uglednim muževima u župnim crkvama, kraljevi svojim podložnicima na dvorovima?

Na Veliki četvrtak se peru noge:
1. da bismo obnovili uspomenu na čin poniznosti Isusa Krista, koji se prignuo i oprao noge svojim apostolima;
2. jer je on sam pozvao apostole, a preko njih i vjernike neka slijede njegov primjer;
3. da bi nas poučio kako treba očistiti svoje srce od svake ljage i da jedni prema drugima vršimo svoje dužnosti milosrđa i kršćanske poniznosti.

Zašto se na Veliki četvrtak Presveti sakrament polaže u Božji grob?

Presveti sakrament se polaže u Božji grob da se označi da je Krist tri dana bio u grobu i onda slavno uskrsnuo i pobjedio smrt. Zbog toga se na Veliku subotu uvečer obavlja obred Uskrsnuća kada se Presveti sakrament svečano vraća na glavni žrtvenik crkve.

Zašto se na Veliki četvrtak nakon obreda iz posuda na ulazu u crkvu uklanja blagoslovljena voda?

Blagoslovljena voda se uklanja jer se iz poštovanja prema Kristovoj Muci i smrti na Veliki petak ne križamo, a nova blagoslovljena, uskrsna voda ulijeva nakon posvete krsne vode na Veliku subotu.

Zašto vjernici na Veliki četvrtak posjećuju presveti sakrament u više crkava javno u procesijama ili pojedinačno?

Vjernici idu na Veliki četvrtak posjetiti presveti sakrament u više crkava na uspomenu bolova koje je podnio Isus Krist na više mjesta, kao u vrtu, u Kaifinoj kući, u Pilatovoj i Herodovoj kući te na Kalvariji.

Kakvim duhom treba obilaziti crkve na Veliki četvrtak?

Na Veliki četvrtak ne valja obilaziti crkve zbog znatiželje, zbog običaja ili zabave nego u iskrenoj skrušenosti zbog svojih grijeha, koji su pravi razlog smrti našeg Otkupitelja. Moramo osjećati pravu sućut zbog njegovih muka i razmišljati o njegovim patnjama, npr. u prvoj crkvi o onome što je on pretrpio u vrtu, u drugoj ono što je pretrpio na Pilatovoj sudnici i tako u drugim crkvama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja