Budi dio naše mreže

Bibliodramu, novi i drugačiji pristup čitanju biblijskih tekstova, u Župi bl. Alojzija Stepincana Trnjanskoj Savici u Zagrebu pokrenula je krajem studenog izv. prof. dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček.

/ im

Govoreći o radionicama bibliodrame istaknuli su da su dvije župne zajednice prošle navedenu radionicu- Zajednica mladih, 28. studenog i Obiteljska zajednica, 2. prosinca. 

Obje su zajednice susret započele kratkim razmatranjem Psalma 139. Zajednica mladih potom je radila na tekstu iz Matejeva evanđelja – Prispodoba o talentima (Mt 25, 14-30). Upotrebljavajući metodu igre i kroz međusobnu interakciju mladi su promišljali o svojim otkrivenim, zakopanim i željenim talentima, a svoje su doživljaje prenosili crtežom, pokretom i glumom uvijek se vraćajući u biblijski tekst i pokušavajući ga razumjeti u svome sadašnjem životnom trenutku. 

Obiteljska zajednica radila je na tekstu iz Poslanice Kološanima (3,5-17). Nakon što je svatko pronašao jaku stranu svoga bračnog partnera, pokušala se napraviti ljestvica vrijednosti koje se pojavljuju u biblijskome tekstu. Potom je započeo  rad u skupinama koje su imale zadatak prikazati dio teksta u obliku zamrznute slike.

Prikazi su poslužili za razgovor i promišljanje o važnosti svake rečenice ovoga biblijskoga teksta. Da bi se tekst približio svakome pojedinačno, voditeljica ga je kratkom meditacijom donijela u svakodnevni život, a postavljena su pitanja, na koja je svatko davao odgovor u svojoj nutrini, poslužila kao svojevrsni ispit savjesti. Iskustvo sudjelovanja u radionicama obogatilo je sudionike i proširilo moguće pristupe bliblijskome tekstu pa su se već počele planirati nove zanimljive radionice bibliodrame. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja