Budi dio naše mreže

"S Marijom do Isusa" - načelo kojim se u svakodnevnom poslanju vodila sv. Majka Terezija

Sv. Majka Terezija doživjela je blizinu Blažene Djevice Marije u mističnim duhovnim iskustvima. Iako je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i euharistijska usmjerenost bila središte njezina života, brojne riječi i djela svjedoče i o okrenutosti prema Blaženoj Djevici Mariji. "S Marijom do Isusa" - to je bilo načelo kojim se u svakodnevnom poslanju i služenju vodila sv. Majka Terezija.

/ mp

Donosimo svjedočanstvo iz njezina života:

Kada je još uvijek mlada zajednica Misionarki ljubavi 1952. narasla da gornji kat kuće Gomesovih nije bio dovoljno prostran, sv. Majka Terezija našla je novu kuću za 85.000 rupija, no kako nisu imale novca, sestre su odlučile krunicama “jurišati” na nebo kako bi dobile kuću.

“Obećala sam Gospi 85.000 molitava ‘Spomeni se’. Okupile smo svu našu siromašnu djecu i sve ljude i naučile ih izgovarati”, kazala je sv. Majka Terezija.

“Ona ‘je najljepša jer ona, od svih stvorenja, najsavršenije odražava Boga’. Ona je stvorenje, a ipak najsličnija Stvoritelju. Od svih ljudskih bića Marija najviše nalikuje Bogu. Marija je Kraljica neba i zemlje, posrednica svih milosti. Sve milosti koje ste primile, primate ili ćete primiti dolaze samo po Mariji. Mislim da ni jedna od vas nije shvatila najljepši dio poslanja naše družbe. Družba je posvećena Prečistomu Srcu Marijinu, Uzroku naše radosti i Kraljici svijeta”, to je tek mali dio misli svete Majke Terezije o Blaženoj Djevici Mariji, koje otkrivaju prirodu njezina odnosa s Majkom Božjom.

Ispod njezina redovničkoga sarija obrubljenoga marijanskom plavom bojom nutarnje raspoloženje također je bilo okrenuto prema marijanskoj duhovnosti, dapače sv. Majka Terezija doživjela je blizinu Blažene Djevice Marije u mističnim duhovnim iskustvima. Iako je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i euharistijska usmjerenost bila središte njezina života, brojne riječi i djela svjedoče i o okrenutosti prema Blaženoj Djevici Mariji. “S Marijom do Isusa” – to je bilo načelo kojim se u svakodnevnom poslanju i služenju vodila sv. Majka Terezija, a ni duhovna tama ni suhoća tijekom više desetljeća života nisu je obeshrabrili da nastavi trajno pomagati najsiromašnijima među siromašnima.

Podsjetimo, bl. Majka Terezija je svoje sestre učila da u trenucima velike potrebe mole tzv. “olujnu devetnicu” s prekrasnom marijanskom molitvom sv. Bernarda te je svjedočila da je po njoj primila velike blagodati. Radi se o molitvi “Spomeni se”:

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo,

kako se nije nikada čulo da si ikoga zapustila

koji se k tebi u zaštitu utekao,

tvoju pomoć zatražio

i tvoj zagovor zamolio.

Ovim pouzdanjem obodren utječem se i ja k tebi, Djevice djevica.

K tebi, Majko, dolazim;

pred tobom, eto, stojim ja, grješnik, i uzdišem:

nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti mojih riječi,

nego ih milostivo poslušaj i usliši.

Amen.

Ključne riječi:
sveta majka terezija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja