Budi dio naše mreže

Krist se učinio ranjivim za nas. Pogledajte križ! To je krajnja slika ranjivosti, konačna slika ljubavi. Ako želimo biti poput Njega, moramo oponašati njegovu ranjivost. Moramo položiti svoj život. Kako to možemo učiniti ako smo neprestano zabrinuti da ćemo biti ranjeni?

/ hk

Svima nam je dobro poznat taj osjećaj. Nervoza u trbuhu, knedla u grlu, suze nam naviru na oči. Iznevjereni smo, razočarani i odbijeni. Možda smo bili u iskušenju da pomislimo: “Nikada se više neću dovesti u takvu situaciju”, “Nikada više ne želim biti ranjena”, “Nije vrijedno toga”, piše Katherine DeCoste za portal The Young Catholic Woman.

Ranjivost je opasna! Otvoriti se – u prijateljstvu, novoj vezi, službi ili na radnom mjestu – znači pristati na rizik da budemo iznevjereni. Ponekad nam se čini kao da nema smisla sebe činiti ranjivima. Nije li sigurnije i jednostavnije zatvoriti svoje srce i nikome ne dopustiti da nas rani? Ne tako davno, bila sam u situaciji gotovo istoj poput ove. Otvorila sam svoje srce i bila odbačena.  Pitala sam se zašto Bog dopušta da doživim taj užasan osjećaj. Mislila sam da bi bilo sigurnije zatvoriti svoje srce.

Voljeti znači biti ranjiv!

C. S. Lewis nam poručuje: “Voljeti znači biti ranjiv. Volite bilo što i srce će vam sigurno biti iscijeđeno, a možda i slomljeno. Želite li biti sigurni da će ostati netaknuto, ne smijete ga dati nikome, čak ni životinji. Omotajte ga pažljivo hobijima i malim luksuzima, izbjegavajte petljanja, zaključajte ga na sigurno u škrinju svoje sebičnosti. Ali u toj škrinji, sigurnoj, mračnoj, nepomičnoj, bez zraka – promijenit će se. Neće biti slomljeno, postat će neslomljivo, nepropusno, beznadno”.

Foto: Pixabay

Biti ranjiv kao Krist

Voljeti znači biti ranjiv. Da bismo voljeli i živjeli kao što je to činio Krist, moramo iskoračiti i otvoriti svoja srca. Isus ne traži od nas da se namjerno izložimo povrijeđenosti. Ako ste bili u vezi sa zlostavljačem ili s nekim tko vas je maltretirao, Isus vas ne poziva da se neprestano vraćate u tu situaciju. Isto tako, ne povjeravajte se prijatelju koji je poznat po širenju tračeva.

Ako želimo biti poput Njega, moramo oponašati njegovu ranjivost!

Ali… možda postoji neki prijatelj kojem ste se željeli povjeriti, ali vas je zaustavio vaš ponos. Možda imate priliku podijeliti svoje darove u službi, ali ste oklijevali iz straha da ne budete dovoljno dobri. Možda vas Bog poziva u dublji odnos s nekim, ali vas vaše rane sprječavaju u tome.

Krist se učinio ranjivim za nas. Pogledajte križ! To je krajnja slika ranjivosti, konačna slika ljubavi. Ako želimo biti poput Njega, moramo oponašati njegovu ranjivost. Moramo položiti svoj život. Kako to možemo učiniti ako smo neprestano zabrinuti da ćemo biti ranjeni?

Biti ranjiv u odnosu s Kristom

Isus Krist nas poziva u odnos sa sobom. Jesmo li mu se u potpunosti predali ili se suzdržavamo, skrivajući svoja srca od Onoga koji nas voli, iz straha? Često mi se događa da pomislim u sebi: “Ne mogu dati svoj život Isusu. Oduzet će mi nešto: ovaj odnos, utjehu, ciljeve ili ambicije”. No, On nije Bog koji oduzima, već Bog koji nam je dao sve na Križu i u Euharistiji. On traži od svakoga od nas da budemo ranjivi s Njim u molitvi.

To se u početku može činiti nemogućim, ali On sluša. Poznaje naša srca. Recite Isusu da mu se bojite otvoriti. Podijelite s Njim svoje nesigurnosti, svoje rane, svoje tjeskobe. Ponudite mu svoj život i zamolite ga da vam pomogne da živite to predanje dan po dan, sat po sat, trenutak po trenutak.

Foto: Cathopic

Ranjivost kao put Ljubavi

Može biti jako teško predati se. Možemo se osjećati mentalno i emocionalno iscrpljenima. Može se pojaviti onaj mali glas u nama koji nam šapće da bi bilo lakše zaključati svoje srce i izbjeći rizik boli ili odbijanja. Ali nismo sami. Isus hoda s nama.

I On je iskusio bol i odbijanje. Njegovi najbliži prijatelji su ga napustili, a ljudi koje je došao spasiti su ga razapeli. I On je doživio tugu i slomljeno srce. Plakao je zbog smrti svoga prijatelja Lazara i plače zbog naših boli. On razumije. Doživio je sve ovo. Zbog toga je i došao na zemlju! Da intimno iskusi naš ljudski život i našu patnju. On nije daleki Bog koji nas promatra iz daljine. On je Bog koji je ujedinjen s nama.

Pribijte bol na Njegov križ, a On će je preobraziti i učiniti otkupiteljskom!

Ranjivost nas ponekad može dovesti do patnje i boli. Ponudite tu bol Isusu Kristu. Pribijte tu bol na Njegov križ. On će je preobraziti i učiniti otkupiteljskom.

Hvala Bogu što imamo ranjiva srca! Ranjivo srce je srce za odnos, srce za davanje i ljubav. To je ključ za život u Kristu i s Njim. Otvarajući se Njemu i ljudima koje postavlja u naš život, dajemo Duhu Svetom priliku da djeluje u nama i da se kroz nas proslavlja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja