Budi dio naše mreže

Preporuča se činiti bilješke i zapisivati ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

/ im

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš, piše Opus Dei.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Sveti je Josemaría govorio o quid divinum, „božanskom elementu” koji možemo otkriti oko sebe i u svemu što radimo. Tada se otvara nova dimenzija u kojoj svaki kutak našega života dijelimo s Bogom. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispiti savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. Kao pripremu za Uskrs Gospodin nam svake godine daruje Korizmu, vrijeme molitve i pokore. Na kojim područjima moga života Gospodin očekuje obraćenje moga srca?

2. “Vi, dakle, ovako molite: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima‘” (Mt 6, 9). Radujem li se trenucima intimnoga razgovora s Bogom, pričajući mu o onome što mi se događa, kako se osjećam, koje su moje nade i moji snovi, o onome što je potrebno mojim bližnjima, itd.? Vjerujem li zaista da je Bog moj Otac?

3. “Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svome Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti” (Mt 6, 6). Nastojim li u svojoj molitvi, kada se obraćam Gospodinu, govoriti iz dubine srca? Na koji se način trudim ostati sabrana da bih mogla u miru razgovarati s Isusom?

4. “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod.” (Iv 12, 24). “U osnovi se duh pokore sastoji u oplođivanju mnogobrojnih sitnica – djela, odricanja, žrtava, služenja – s kojima se svakog dana susrećemo (…) učinivši ih kiticom cvijeća na kraju dana: jedan lijepi buket koji prinosimo Bogu!” (Kovačnica, br. 408).

5. “Kršćanski je život neprestano započinjanje i ponovno započinjanje, svakodnevno obnavljanje. Kristovo će se uskrsnuće ostvariti u nama ako postanemo sudionici njegova Križa i njegove Smrti” (Susret s Kristom, br. 114). Kako bih mogla pratiti Krista za vrijeme Korizme? Održavam li post znajući da je to poziv kako bih se sjetila da hrana koja zasićuje i utažuje žeđ nije materijalna, već je to sam Bog?

6. “Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga” (Lk 15, 20). Bog neprestano čeka na nas. Nastojim li se u nadi utjecati Gospodinovom milosrđu, znajući da ispovijed “ispunja radošću i snagom” (Prijatelji Božji, br. 214)?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja