Budi dio naše mreže

Prema predaji koju njeguju koptski kršćani, Sveta obitelj se, pobjegavši u Egipat kako bi umakla Herodovu progonu, selila na 25 različitih mjesta, a tamo gdje su prolazili padali su svi idoli. Ta se mjesta nalaze u 11 različitih pokrajina, a kreću se od delte Nila do drevnog Egipta.

/ ts

25 različitih lokacija, 3.500 kilometara puta i brojne crkve poznate od davnina – to je dio koptske tradicije koja je sačuvala sjećanje na putovanje i boravak Svete obitelji u Egiptu. Egipatska vlada, kako je najavljeno na koptski Božić 7. siječnja, ima veliki plan investirati u ovu hodočasničku rutu koja je definirana kao „božićni dar koji Egipat daruje svijetu“, prenosi Aci Stampa.

Plan nije zaustavila ni pandemija. Čak štoviše, početkom 2021. inženjer Adel al Gindy, generalni direktor međunarodnih odnosa u egipatskoj upravi za razvoj turizma i koordinator projekta, detaljno je objasnio kako se stvari odvijaju.

Puno je uloženo kako bi svaka etapa puta postala dostupna turistima i hodočasnicima, u skladu sa standardima Svjetske turističke organizacije. Troškove uglavnom snose privatni zajmodavci i međunarodne organizacije.

Prema predaji koju njeguju koptski kršćani, Sveta obitelj se, pobjegavši u Egipat kako bi umakla Herodovu progonu, selila na 25 različitih mjesta, a tamo gdje su prolazili padali su svi idoli. Ta se mjesta nalaze u 11 različitih pokrajina, a kreću se od delte Nila do drevnog Egipta.

Već su se neko vrijeme egipatske vlasti obvezale promovirati “Put Svete obitelji” s turističke točke gledišta. Dana 4. listopada 2017. papa Franjo je na općoj audijenciji srijedom pozdravio veliko egipatsko izaslanstvo koje je došlo u Rim kako bi promoviralo hodočašće “Putom Svete obitelji” u suradnji s Opera Romana Pellegrinaggi. I ne samo to! Prošlog rujna pokrenut je i logotip rute „Put Svete obitelji“ sa željom da bude prepoznat kao dio UNESCO-ove baštine.

Edwin Long – Bijeg Svete obitelji u Egipat

Kojim su mjestima putovali Isus, Marija i Josip?

Krenuvši iz Betlehema, Sveta obitelj je, prema koptskoj tradiciji, ušla u Egipat sa sjevera prolazeći kroz Sinajsku pustinju i stigla ​​do grada Tal Basta. Tamo je nastao izvor vode iz kojeg je Isus pio učinivši ga čudesnim izvorom. Ušavši u grad, idoli su pali na zemlju izazivajući bijes poganskih svećenika što je prisililo Svetu obitelj da napusti grad.

Tako su Isus, Marija i Josip prešli Nil i od grada Rashida stigli do Wadi El Natruna, a zatim nastavili prema jugu krećući se prema Kairu. U okrugu El Mataria, oko 10 kilometara od grada, Sveta obitelj ponovno je prešla Nil i odmorila se u sjeni drveta koje je danas poznato kao Marijino drvo. U njegovoj blizini također je izbio izvor vode te je izrasla aromatična biljka balsam koja se dodaje parfemima i aromama uz pomoć kojih se proizvodi krizmeno ulje. To je mjesto jedno od najposjećenijih još od srednjeg vijeka.

Wadi El Natrun / Foto: Wikipedia (Lumen Roma)

Tada je Sveta obitelj otišla u Stari Kairo i tu se zaustavila, a svjedočenje o njihovoj prisutnosti daju brojne crkve i samostani koji su nastali na tom području, poput crkve Abu Serga (svetog Jurja) koja obuhvaća i spilju u koju se sklonila Sveta obitelj. Ali čak su i tamo idoli pali, pa su Isus, Marija i Josip morali otići.

Pošavši dalje prema jugu stigli u El Maadi u blizini Menfija, na mjesto u kojemu se nalazi crkva Presvete Djevice sagrađena u 13. stoljeću i gdje je još uvijek kameno stubište kojim se Sveta obitelj spustila na obalu Nila.

Potom su se uputili prema mjestu Samallut ponovno prelazeći Nil, na području gdje se danas nalazi samostan Presvete Djevice, u Gabal Al Tayru, i tamo su se smjestili u spilji koja je također dio drevne crkve.

Gabal El Tair znači „planina ptica“, jer je to mjesto okupljanja tisuća ptica. Ali danas je područje poznato kao „planina dlana“ (Isusova dlana, jer je ispružio ruku sprečavajući da kamen padne na njegovu obitelj, ostavljajući trag).

Crkva sv. Jurja – Kairo / Foto: Wikipedia

Sljedeća stanica bila je spilja na planini Kuksam koja je kasnije postala oltar drevne crkve Presvete Djevice u samostanu El Moharrak. Kamen oltara je, kaže predaja, isti onaj kamen na kojemu je Isus spavao, a njegova prisutnost ispunjava još jedno Izaijino proročanstvo: „U onaj će dan biti žrtvenik Jahvin usred zemlje egipatske“ (Iz, 19, 19). I odatle je Sveta obitelj pošla natrag u Izrael, jer je anđeo u snu upozorio Josipa da su umrli oni koji su željeli Isusovu smrt.

Na povratku su krenuli drugim putem, prolazeći pored planine Assiut, gdje sada stoji samostan posvećen Djevici Mariji.

Put Svete obitelji završio je povratkom u Palestinu, tri godine nakon njihovog odlaska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja