Budi dio naše mreže

Jeste li se ikada zapitali kakve veze jaja imaju s Uskrsom?

/ dz

Iznenađujuće, jaja imaju kršćansko značenje, piše Catholic Exchange.

Jaja predstavljaju novi život i plodnost. Razumljivo, s dolaskom proljeća ptice polažu jaja i iz njih niče novi život. Prema knjizi Francisa X. Weisera, S.J., “podrijetlo uskrsnog jaja temelji se na nauci o plodnosti indoeuropskih rasa. Za naše pretkršćanske pretke bio je zaprepašćujući događaj vidjeti novo i živo stvorenje kako izlazi iz naizgled mrtvog predmeta. Jaje je za njih postalo simbol proljeća” (Weiser, 1954).

Međutim, kako bi ovom prikazu novog života dali kršćansko značenje, kršćani su kroz povijest na uskršnje jaje gledali kao na simbol praznog groba iz kojeg je Isus Krist uskrsnuo. Novi život, pobjednik smrti, ustao je iz groba, a slično je i jaje, simbol proljeća i novog života, obojeno tim shvaćanjem novog duhovnog života. Prema nekim pričama, kuhanje uskršnjih jaja predstavlja pečaćenje groba, a razbijanje kuhanih jaja predstavlja Kristovu pobjedu nad smrću i Njegov izlazak iz groba. To objašnjava zašto neki uskršnja jaja nazivaju jajima “uskrsnuća”. (“Uskrsni simboli”, 2024.)

Križ/ Foto: Dario Zürchauer

Pružajući daljnji povijesni kontekst, u prošlim stoljećima rani kršćani ne samo da su se odricali mesa tijekom korizme, već su se odricali i jaja. Mnogi su slavili bojeći jaja običnim biljnim bojama i ukrašavajući ih elegantnim dizajnom i simbolima. Ukrašavanje jaja bilo je sredstvo kojim su kršćani slavljem i ljepotom obilježavali kraj korizmenog razdoblja posta i nemrsa. (“Uskrsni simboli”, 2024.)

Očigledno, ova tradicija bojanja jaja može potjecati iz legende iz same priče o uskrsnuću. Rečeno je da je Marija Magdalena, kada je na Uskrsno jutro posjetila Kristov grob, sa sobom nosila košaru jaja. Po dolasku na grob, jaja su pocrvenjela! Druga verzija ove priče izvještava da je Marija Magdalena prišla caru u Rimu s jajetom u ruci kako bi proglasila Gospodinovo uskrsnuće, koristeći simbol novog života koji izranja iz naizgled “mrtvog” jajeta. Car ju je odbacio rekavši da Isus nije mogao uskrsnuti od mrtvih kao što ni jaje u njezinoj ruci nije moglo pocrvenjeti. Jaje je odmah pocrvenjelo, a car se šokirao. Ove tradicije objašnjavaju zašto postoje ikone koje prikazuju Magdalenu kako drži crveno jaje. (Filz, 2017.)

Prema autorici Catherine Boeckmann, “među pravoslavnim kršćanima, vjernici darivaju jedni druge grimiznim jajima u čast i spomen Kristove krvi. U dijelovima istočne Europe tradicija je kreirati dizajne na jajetu voskom ili špagom prije bojanja”, napisala je. “Ova posebna jaja, koja se zovu pysanki, čuvaju se iz godine u godinu poput simboličnog naslijeđa i mogu se vidjeti sezonski u ukrajinskim trgovinama. U Njemačkoj i drugim zemljama jaja se buše i izdubljuju kako bi se mogla objesiti o grmlje i drveće tijekom Uskrsnog tjedna — slično kao ukrasi na božićnom drvcu” (Boeckmann, 2024.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja