Budi dio naše mreže

Oprost je, prema definiciji Katekizma Katoličke Crkve (KKC 1471) "otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana u svetoj ispovijedi, kada svećenik u Kristovo ime pokorniku izgovara 'Ja te odrješujem'."

/ hjb

Međutim, uz oproštenje grijeha, postoje i zaslužene ‘vremenite kazne’ koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati. Ako ih se nismo oslobodili na ovom svijetu, onda ih nosimo kao ‘prtljagu sa sobom u drugi život, u čistilište.

Za kazne koje se grijesima dobiva, Crkva iz riznice blaga koje je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem zaslužio, ima ovlast dijeliti djelomične ili potpune oproste koje se može namijeniti ili za sebe ili za pokojne koji su u čistilištu.

Za dobivanje potpunog oprosta Crkva postavlja i neke uvjete: potrebno je biti u stanju milosti koje se postiže preko ispovijedi i svete pričesti. Uz to, treba se pomoliti na nakanu Svetog Oca (Očenaš ili neku drugu molitvu, npr. sv. Antunu u čast).

Isus je oprostio desnom razbojniku

U bolje razumijevanje ove dinamike potpunih oprosta, može nam pomoći biblijska slika koja opisuje razapetog Isusa između ‘dvojice razbojnika’. Obojica su razbojnika, zbog zla koje su počinila, zaslužila osudu na ovom svijetu i vremenske kazne nakon smrti (u čistilištu). Lijevi razbojnik ustrajao je u zlu dok je još visio na križu. Desni se, naprotiv, ponizno pokajao i od Isusa oproštenje zamolio: ‘Sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.’ Njemu je Isus odmah odgovorio da će ‘istoga dana biti s njim u raju’ (Lk 23, 39-43).

U tom trenutku desni razbojnik dobio je, ne samo oproštenje krivnje, nego i potpuni oprost od vremenitih kazni koje je svojim grijesima i krivnjom zaslužio. I istoga dana našao se s Isusom u Njegovu kraljevstvu.

Datumi potpunog oprosta u svetoduškoj bazilici sv. Antuna

Na svečanosti proglašenja crkve sv. Antuna na Svetom Duhu manjom bazilikom, “basilica minor”, 8. prosinca 2022. godine tadašnji je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio posebne dane potpunog oprosta uz redovite uobičajene uvjete: na dan posvete bazilike 24. studenoga; na dan slavlja naslovnika bazilike 13. lipnja; na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla 29. lipnja; na godišnjicu udijeljenja naslova manje bazilike 8. kolovoza te na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja