Budi dio naše mreže

Kod Marije ne govori razum, nego vjera i ljubav - Ponedjeljak šestog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Pomast

Uvod

Danas počinje Veliki tjedan, a s njime i neposredna priprava za Sveto trodnevlje i slavlje Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća. Pokušaj se danas osobito posvetiti razmatranju i donesi odluku da ćeš tijekom preostalih šest dana pokušati dublje doživjeti Božju riječ.

Priprema

Nemoj štedjeti ovo vrijeme u tišini pred Gospodinom. Sjeti se njegove ljubavi kojom se darovao za tebe. Bez drugih misli, bez drugih riječi, gradi u tišini svoj odnos s njime. Nemoj prebrzo odustati.
Na kraju možeš reći: Dođi, Duše Sveti, pohodi me i obdari višnjom milošću!

Čitanje: Iv 12, 1-11

Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.
Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?« To ne reče zbog toga što mu bijaše do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: »Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek!«
Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.

Razmatranje

Pokušaj zamisliti situaciju za stolom. Tko je sve prisutan? Kakvi su njihovi međusobni odnosi?
Promotri najprije što ti je neobično u ovomu evanđeoskomu odlomku. Što se ne bi očekivalo kod obične večere? Zašto je to neobično?
Zašto Juda reagira onako kako je opisano? Kako bi ti reagirao?
Ako misliš da ti nije potrebna ta tišina, ipak ostani u njoj. Neka to bude tvoja razlivena pomast, tvoj bezrazložni dar, dar ljubavi.

Još malo

Marta je susrela Isusa kao uskrsnuće i život o uskrišenju svojega brata pa sada drugačije razumije Isusovu logiku.
Marija razlijeva dragocjenu pomast i tare Isusove noge svojom kosom. Svatko bi rekao da je to nerazumno. Nerazumno je razlijevati dragocjenu pomast kojom se može toliko dobra učiniti. Nerazumno je otirati nečije noge kosom, kada se to može učiniti i ručnikom. Kod Marije ne govori razum, nego vjera i ljubav. Ta Isus je uskrsnuće i život! On je sve.
Juda je imao priliku vidjeti tolike Isusove znakove i čuti tolike Isusove pouke, pa ipak ostaje samo pri ljudskomu i razumskomu promatranju. Nije voljan napraviti korak vjere i ljubavi, upustiti se u nešto novo i nepoznato.
Jesi li ti za to voljan? Promisli u tišini i dopusti Bogu da te iznenadi.

Molitva

Gospodine, ti si uskrsnuće i život. Ti svakoga dana dolaziš k meni, među moje najbliže, kao što si došao Lazaru, Marti i Mariji. Hvala ti jer si blizu i jer mi pokazuješ da me ljubiš. Hvala ti što me potičeš da i ja tebe nesebično ljubim. Pomozi mi da nikada svoje zaključivanje ne pretpostavim tvojoj svetoj volji. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja