Budi dio naše mreže

Srce je oduvijek smatrano središtem ljudske osobe i izvorom naših čuvstava i ljubavi. Tako je pobožnost Presvetom Srcu zapravo pobožnost samom Isusu, s posebnim obzirom na Njegov unutarnji život i Isusa kao Samu Ljubav, koja se izlijeva na cijeli svijet. Donosimo kratka razmatranja o Presvetom Srcu koja vas mogu dovesti bliže Gospodinu i pomoći vam da pronađete utjehu i mir u Njegovoj prisutnosti.

/ hk

Pobožnost Presvetom Srcu, pod utjecajem svete Gertrude, prvo javila u benediktinskim i cistercitskim samostanima, a u 17. ju je stoljeću posebno popularizirala sv. Margareta Marija Alacoque, koja je imala niz viđenja Krista dok je molila pred Presvetim. Krist joj je u vizijama otkrio svoju ljubav i tajne svoga Srca.

Naglasio je i svoju ljubav i rane koje mu zadaje ljudska nezainteresiranost za tu ljubav. Onima koji se posvete Njegovu Srcu i učine naknadu, obećao je brojne milosti. Donosimo kratka razmatranja o Presvetom Srcu koja vas mogu dovesti bliže Gospodinu i pomoći vam da pronađete utjehu i mir u Njegovoj prisutnosti.

Duša žudi za ljubavlju Presvetog Srca

Kraljevstvo čiste Božje ljubavi još uvijek se ne može savršeno utemeljiti u tvojoj duši iz razloga što još nisi umro samom sebi. Zatraži ponizno od Isusa oproštenje za svoje nesavršenosti i moli Božansko Srce da ti, usprkos tome, dopusti da žudiš za čistoćom Njegove svete ljubavi.

Duša službenica Presvetog Srca

Isus te je otkupio cijenom vlastite krvi, stoga nemoj živjeti za sebe samog, već za Njega samog. Budi Njegov prijatelj po ljubavi! Odnosno, oslobodi se svih ostalih robovanja i svih strahova; nemoj se udaljiti, nego dopusti sebi približiti se Onome koga jedinog ljubiš. Ništa nije tako slatko kao jaram ljubavi.

Budi spreman s radošću izgubiti slobodu kako bi se mogao predati tom veličanstvenom služenju. Zaista, ne možeš oskudno ljubiti, slabašno djelovati i trpjeti bez hrabrosti za svog Učitelja, koji je sama Ljubav! Zaista, zadobit ćeš u posjed ono najuzvišenije, no, ne zaboravi da je na tom putu važno imati povjerenja: ta će ista Ljubav biti tvoja snaga.

Duša prijateljica Presvetog Srca

Vjernost u ljubavi se pokazuje u protivštinama. Ako je želja Srca Isusova da podneseš veliku žrtvu možda i tijekom ovog dana, pokaži mu, po svom velikodušnom prihvaćanju ovog kaleža, da mu želiš biti vjeran – kako u teškim vremenima, tako i u vremenima blagostanja. Vjernost u ljubavi se dokazuje nebrojeno puta kroz vjernost u malim stvarima; jer ništa nije maleno ako se čini s velikom ljubavlju, pa čak ni podizanje slamke s tla.

Suzdržati se od jedne riječi, geste, pogleda, bez prethodnog poticaja osjećaja ljubavi… na taj ćeš način s vremenom početi djelovati. Isus će te, videći da si vjeran u malim stvarima, uvesti u one veće. To znači da će ti biti udijeljene one probrane milosti koje su pridržane svecima.

Duša osvojena Srcem Isusovim

Srce Isusovo već te je zadobilo po sakramentu krštenja, odagnajući od tebe zloduha, i po pozivu na savršeniji život, očuvajući te tako od duha svijeta. On također želi da ti pobijediš sebe uz pomoć snage i nježnosti njegove ljubavi! S tim ciljem, on te oslobađa u borbama sa strastima i sklonostima, kako bi ih odagnao iz tvog srca da bi se ti mogao odmoriti u svom Učitelju.

Ispitaj, danas, što se u tebi neprijateljski odupire Isusovim najbožanskijim pokušajima da ti se približi i dopusti tom dragom Osvajaču da ukloni tu zapreku. Glavni protivnik čistoj ljubavi je samoljublje: dozvoli Gospodinu da uvijek iznova iskorijeni to zlo koje uporno želi potpuno zavladati u tebi.

Prihvati, prema tome, nedostatak pažnje, prezir, hladnoću, zaborav od drugih i sve što u tebi izaziva trpljenje: bit ćeš potaknut mišlju da svaka situacija razapinjanja, dragovoljno prihvaćena, širi kraljevstvo Božanskog Srca u tvojoj dragocjenoj duši. Moj ljubljeni Osvajaču, blagoslivljam poraz koji me čini zauvijek tvojom sretnom svojinom.

Duša skrivena u Presvetom Srcu

Isus te poziva u Nazaret da s Njime živiš, skriven i nepoznat, zaklonjen od svih ljudskih briga i u poniznom slavljenju Boga. Razmišljaj o osjećajima Utjelovljene Riječi tijekom ovog razdoblja njegovog zemaljskog života. Koje li poniznosti! Koje li poslušnost! Koje li tišine…

Sva mu je vanjština skromna i sabrana; moći njegove duše su zahvaćene u najvišoj kontemplaciji. On ljubi! On slavi! On veliča svog nebeskog Oca, a istodobno se na zemlji podlaže, poučljivošću jednog djeteta, nalozima Marije i Josipa.

Pokušaj pronaći božanski Uzor u tajnama nutrine svoga srca, u tišini svoje povučenosti; upravi i svoja najmanja djela prema želji da ljubiš Boga, da mu ugodiš i da Ga slaviš onako kako je to činio Skriveni Isus u Nazaretu. Neka tvoji razgovori budu nebeski. Pristani na situacije u kojima se čini da te drugi ne vole, da budeš zapostavljen, želi ne isticati se, ne biti pohvaljen, da druge cijene više nego tebe…

Duša u kontemplaciji pred Presvetim Srcem

Poput malenog djeteta koje sjedi u krilu svog nježnog oca i pronalazi svoju radost obasipajući ga nevinim milovanjima i gledajući ga s ljubavlju, tako ćeš i ti, tijekom ovog dana, biti uz Isusa. Nemoj napuštati ovo mjesto ljubavi, osim ako te dužnosti na to obvezuju, a potom se brzo vrati kako bi se odmorio u prisutnosti ovog dobrog Prijatelja.

Isus će biti ispunjen beskrajnim zadovoljstvom videći te kako razmatraš, kako se klanjaš i koliko Ga ljubiš. Kakve li nevjerojatne naslade: možeš li ikada postati umoran od divljenja ovakvoj ljepoti? To je beskonačna ljubav: možeš li drugo činiti osim uzvratiti joj ljubavlju? To je utjelovljeno milosrđe: bojiš li mu se govoriti o svojim bijedama?

Duša, velikodušna prijateljica Presvetog Srca

Srce Isusovo te je izabralo za svoju žrtvu, a ti ćeš Mu tijekom ovog dana pokazati velikodušnost svoje ljubavi. Ljubav koja nije nikada bila prokušana – što li ona zna? A što je s ljubavlju koja nije nikada bila iskušana? Mjera tvog strpljivog trpljenja za Isusa zasigurno će biti mjerilo tvojih zasluga i napretka.

Stoga, žrtvovati se u tišini, poput Isusa, koji je dopustio biti odveden u smrt ne otvorivši usta da se požali. Nasljeduj ga na način da nastojiš pronaći tisuće malih prilika za umiranje samome sebi na putu do Kalvarije. Neka svaki tvoj čin bude krepostan. Obogati svoju dušu u tajnosti pod izravnim pogledom Učitelja!

Kakve li ćeš utjehe donijeti Božanskome Srcu čineći tako! Jer, nažalost, Isus pronalazi vrlo malo prijatelja dovoljno velikodušnih da ga slijede do same smrti. Međutim, ta smrt donosi jedino život i sreću. Ti to želiš, Gospodine! O Bože, i ja to želim! Sada pristajem umrijeti onako kako ti želiš!

Izvor: Mladi Karmela BSI 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja