Budi dio naše mreže

Isus te s križa promatra - Petak šestog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

19. travnja 2019. – Veliki petak [Kraljevstvo križa]
Uvod

Veliki petak označava vrhunac Isusova hoda ovom zemljom. To je vrhunac predanja Sina Božjega, koje je započelo njegovim utjelovljenjem. To je najuzvišeniji znak ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka. Pripremi se danas za razmatranje prvoga dijela Isusove muke. Drugi dio razmatrat ćemo sutra. Sjeti se da je Isus za tebe nosio križ.

Priprema

Dok danas na sebe stavljaš znak križa, sjeti se da je to znak ljubavi i znak predanja. Zamisli da je pred tobom Gospodin na križu i da te s križa promatra. Ostani malo duže u šutnji pod tim pogledom.

Čitanje: Iv 19, 16-30

Uzeše dakle Isusa. I noseći svoj križ, iziđe on na mjesto zvano Lubanjsko, hebrejski Golgota. Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i druge strane, a Isusa u sredini. A napisa Pilat i natpis te ga postavi na križ. Bilo je napisano: »Isus Nazarećanin, kralj židovski«. Taj su natpis čitali mnogi Židovi jer mjesto gdje je Isus bio raspet bijaše blizu grada, a bilo je napisano hebrejski, latinski i grčki. Nato glavari svećenički rekoše Pilatu: »Nemoj pisati: ‘Kralj židovski’, nego da je on rekao: ‘Kralj sam židovski.’« Pilat odgovori: »Što napisah, napisah!«
Vojnici pak, pošto razapeše Isusa, uzeše njegove haljine i razdijeliše ih na četiri dijela – svakom vojniku po dio. A uzeše i donju haljinu, koja bijaše nešivena, otkana u komadu odozgor dodolje. Rekoše zato među sobom: »Ne derimo je, nego bacimo za nju kocku pa komu dopadne« – da se ispuni Pismo koje veli:
»Razdijeliše među se haljine moje, za odjeću moju baciše kocku.«
I vojnici učiniše tako.
Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi.
Nakon toga, kako je Isus znao da je sve dovršeno, da bi se ispunilo Pismo, reče: »Žedan sam.« A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima. Čim Isus uze ocat, reče: »Dovršeno je!« I prignuvši glavu, preda duh.

Razmatranje

Zamisli da slijediš Isusa prema Golgoti i promatraš sve što se na Golgoti događa. Promatraj Isusa, promatraj Pilata, promatraj vojnike, promatraj svjetinu, promatraj učenika kojega je Isus ljubio, promatraj Isusovu Majku i ostale žene. Vrati se opet evanđeoskomu tekstu, pa čitaj kao da si ondje prisutan. Što ti pada na pamet? Kakvi stavovi i kakvi osjećaji?
Zamisli se u ulozi učenika kojega je Isus ljubio. Obično u tomu učeniku prepoznajemo svetoga Ivana evanđelista. Da je tvoj zadatak bio primiti k sebi Isusovu Majku, što bi ju pitao? Što bi s njome razgovarao?

Još malo

Promatram Isusa na križu, uzdignuta na stijeni Golgote, kako dovršava svoj zemaljski hod. Promatram i natpis: »Isus Nazarećanin, kralj židovski«. Prisjećam se Navještenja u Nazaretu i njegova rođenja u Betlehemu. Došao je kao ostvarenje velikih Božjih obećanja drevnim prorocima. Bog je obećao kralja iz Davidova roda i takva smo ga upoznali u Nazaretu i u Betlehemu.
No, on je bio čudan kralj. Nije ga se moglo vidjeti u kraljevskim palačama niti na čelu kraljevske vojske. Nije se upuštao u diplomatske susrete niti su mu dvorski službenici iskazivali počasti.
On je trideset godina živio skrovito, uz svoje roditelje, u poslušnosti, u zabačenomu Nazaretu. Kad je sišao do većega grada, do Kafarnauma, nastanio se u kući jednoga ribara i ondje govorio ljudima o ljubavi prema bližnjemu. Oslobađao je ljude od djelovanja zla i Zloga. Vraćao je ljudima zdravlje. Pomagao je ljudima da opet budu cjelovite osobe, prije svega pomirene s Bogom i s ljudima oko sebe. On ni u jednomu trenutku nije pribjegao nasilju, a i učenike je poučavao da okrenu i drugi obraz.

Molitva

Gospodine Isuse Kriste, ti koji si na križu dovršio svoj hod na ovoj zemlji, pomozi mi da te vjerno nasljedujem, da se odreknem samoga sebe i idem za tobom, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja