Budi dio naše mreže

Donosimo vam pet pravila Padre Pija za dobar kršćanski život kojih bi se svi katolici trebali držati, temeljeni na savjetima koje je davao svojoj duhovnoj djeci.

/ im

Ova pravila temelje se na savjetima koje je Padre Pio davao svojoj duhovnoj djeci, a za koje je smatrao da bi ih svi katolici trebali prakticirati, prenosi portal Padre Pio.

Kada pomislimo na velike mistike i svece, često razmišljamo o onima koji su živjeli prije nekoliko stoljeća. Ipak, sveti Pio iz Pietrelcine (poznat kao Padre Pio) bio je i mistik i čudotvorac – i umro je 1968., prije samo 46 godina. Dakle, nije iz neke daleke prošlosti. Na mnogo je načina ovaj svetac bio i ostao kontradikcija u našoj znanstvenoj, racionalističkoj kulturi. I unatoč želji mnogih da ga se prikaže kao šarlatana i lažljivca, skeptici nisu bili u stanju objasniti mnoga čudesa koja su pratila život svetog Pija.

No, iako je sveti Pio zapamćen kao čudotvorac, on je možda u svoje vrijeme bio najpoznatiji kao duhovni otac bezbroj duša. Davao je mudre i svete savjete ljudima koji su se borili da žive svetim životom u svijetu. Kroz svoje savjete mnoge je duše vodio u raj.

I. Tjedna ispovijed

“Ispovijed je ‘kupka’ za dušu. Morate odlaziti na ispovijed jednom tjedno jer ne želim da bilo koja duša ostane bez tog sakramenta više od tjedan dana. Čak se u čistoj, zatvorenoj sobi, nakuplja prašina. Uđite u nju nakon tjedan dana i vidjet ćete da ju treba očistiti od prašine.”

II. Svakodnevna pričest

“Istina je, nismo dostojni takvog dara. Ipak, pristupiti Pričesti u smrtnom grijehu jedna je stvar, a biti nedostojan je nešto sasvim drugo. Svi smo nedostojni, ali On je Taj koji nas poziva, On je Taj koji to želi! Ponizimo se i primimo Ga pokajničkim i srcem punim ljubavi.”

III. Ispit savjesti svake večeri

Netko je jednom kazao Padre Piju da je ispit savjesti svake večeri prije počinka besmislen jer je znao koje je grijehe počinio tog dana. Padre Pio mu je odgovorio: “Istina, ali svaki iskusni trgovac u svijetu tijekom dana vodi brigu je li zaradio ili izgubio prilikom svake prodaje. Navečer, ipak, ponovno pregledava račune kako bi vidio što treba učiniti sljedećeg dana. To znači da je neophodno činiti ispit savjesti svake večeri, kratko ali razumno.”

IV. Dnevno čitanje duhovnog štiva

“Hvata me jeza od štete koju trpe duše koje ne čitaju duhovne knjige. U čitanju svetih knjiga nalazi se takva snaga da taj čin dovodi do potpune promjene; takva snaga da čak i svjetovne ljude vodi na put savršenstva.”

V. Meditacija dva puta dnevno

“Ako ne uspjevaš dobro meditirati, ne odustaj od ove dužnosti. Ako je restresenost velika, ne obeshrabruj se; čini meditaciju strpljenja i sigurmo ćeš biti na dobitku. Odluči koliko će ona dugo trajati i ne prekidaj prije nego završi, čak i ako to znači da ćeš biti razapet. Zašto se toliko brineš jer ne možeš meditirati na način koji bi želio? Meditacija znači dosezanje Boga, ali to nije konačni cilj. Cilj je voljeti Boga i bližnjega. Bezrezervno ljubi Boga svom svojom dušom, a bližnjega kao samoga sebe i tako ćeš ostvariti pola svoje meditacije.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja