Budi dio naše mreže

Pa ipak, Gospodine - Prvi dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele nam pomoći da i ovog došašća s čežnjom iščekujemo Božić. Želimo novorođenom Kralju poći ususret čežnjom koja mu vapi: “Dođi, Gospodine Isuse!” Zbog toga se kroz ove duhovne vježbe svakodnevno razmatra prvo misno čitanje kroz četiri koraka: pripremu, čitanje, razmatranje i molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele nam pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Danas počinješ svoj adventski hod u e-duhovnim vježbama, u kojima ćeš prepoznavati kako Gospodin svojom riječju dolazi i ulazi u tvoj život te ga mijenja. Da bi se taj preobražaj doista mogao dogoditi, potrebno je da njegovoj riječi pristupiš s dubokom pozornošću. Stoga na početku zamoli Gospodina da te u ovom razmatranju vodi. Stavi na sebe znak križa i neko vrijeme u tišini zazivaj Duha Svetoga s molitvom da ti otvori srce za Božju riječ.

Čitanje

Polako pročitaj ovaj odlomak iz Knjige proroka Izaije (Iz 63,16b-17b; 64,2b-7).

»Ti si, Gospodine, naš otac, otkupitelj naš – ime ti je oduvijek. Zašto, Gospodine, zašto si dopustio da odlutamo s tvojih putova, zašto dade da nam srce otvrdne da se tebe više ne bojimo? Vrati se, radi slugu svojih i radi pleménā baštine svoje! O da razdreš nebesa i siđeš: pred licem tvojim tresla bi se brda. Odvijeka se čulo nije, uho nije slušalo, oko nije vidjelo, da bi bog koji, osim tebe, takvo što učinio onima koji se uzdaju u njega. Pritječeš onomu što pravdu čini radosno, onima što se tebe spominju na putima tvojim; razgnjevismo te, griješismo, od tebe se odmetnusmo. Tako svi postasmo nečisti, a sva pravda naša ko haljine okaljane. Svi mi ko lišće otpadosmo i opačine naše ko vjetar nas odnose. Nikog nema da ime tvoje prizove, da se trgne i osloni o tebe. Jer lice si svoje od nas sakrio i predao nas u ruke zločinima našim. Pa ipak, Gospodine, ti si naš otac: mi smo glina, a ti naš lončar – svi smo mi djelo ruku tvojih.«

Nakon što si pročitao ovaj odlomak, zastani neko vrijeme nad njim. Što on govori o Bogu? Što govori o njegovu narodu? Što govori o čovjeku? 

Razmatranje

Razmatranje koje slijedi samo je dodatak tvom osobnom razmatranju. Pogledaj može li ga obogatiti.

Ovaj odlomak iz Knjige proroka Izaije nastao je kad se Božji izabrani narod već bio vratio iz babilonskog progonstva. Dok su bili u progonstvu, imali su velika očekivanja o tome kako će izgledati njihov povratak i obnovljeni život u Obećanoj zemlji. Kad su se vratili, dogodilo se razočaranje. Nije ostvarena pravda koju su očekivali. Nije se ostvarilo blagostanje koje su očekivali. Nije se dogodilo sveopće pomirenje koje su očekivali. To je razočaranje u krizu stavilo i njihovu vjeru. Činilo im se da Bog ne djeluje i da ne ostvaruje svoja obećanja.

Zato je važno podsjećanje kojim započinje ovaj odlomak. Bog je otac i otkupitelj. On je to oduvijek bio i uvijek će biti. Bog je onaj najbliži srodnik koji te nikad neće iznevjeriti. Čovjek katkad zaluta i udalji se od njega. U biblijskom odlomku narod Boga čak optužuje jer su se oni od njega udaljili. Optužuju ga jer je to dopustio.

Molitva

Izreci sada Gospodinu svoju molitvu.

Pokušaj mu svojim riječima izreći svoje teškoće u borbi protiv grijeha.

Pokušaj se u molitvi sjetiti svih svojih razočaranja, svih onih trenutaka u kojima ti se Gospodin činio dalekim, pa ga zamoli da u tebi produbi svijest o svojoj prisutnosti u tvom životu.

Maranatha! – Dođi, Gospodine Isuse!

Pripremio: fra Darko Tepert

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja