Budi dio naše mreže

Obiteljski četvrtak pod nazivom „Život s autizmom”, održan putem Zoom platforme, 23. veljače u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.”, i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata, privukao je stotinjak zainteresiranih sudionika.

/ im

Voditeljica predavanja prof. soc. ped. Karolina Burek Bilokapić iz osječkog Centra za autizam u svom izlaganju predstavila je stručna znanja o autizmu, kao i praktične upute za roditelje, odgajatelje i nastavnike kako učinkovito pristupiti i komunicirati s djecom koja imaju ovaj neurorazvojni poremećaj.

Autizam kod djece može se prepoznati već oko 18. mjeseca života, no najčešće se prepoznaje oko 2 – 3 godine. Ranije prepoznavanje povećava mogućnosti bolje prilagodbe i funkcioniranja u kasnijoj dobi. Roditelji se nakon spoznaje o djetetovoj poteškoći najčešće susreću sa tugom koja ih kroz proces žalovanja vodi k otpuštanju ideje o djetetu i roditeljstvu kakvom su se nadali. Kroz faze procesa žalovanja od početnog poricanja i izbjegavanja, preko traženja smisla i rješenja, dolaze do prihvaćanja u kojem kroz pozitivan pristup prema djetetu u pružanju pomoći i sami primaju pomoć kroz različite oblike u školskom i zdravstvenom sustavu.

Istraživanja pokazuju da su roditelji djece s poteškoćama u razvoju izloženi višoj razini stresa u usporedbi s roditeljima tipične djece. Mjerenja pokazuju da je intenzitet stresa kod majki djece s autizmom na razini stresa kod vojnika u direktnoj borbi. Stoga se smiju dozvoliti osjećaji poput bespomoćnosti, ljutnje, tuge i iscrpljenosti. Kako bi si olakšali nošenje s takvim intenzivnim osjećajima korisno je povezati se s drugim roditeljima, tražiti pomoć, te biti realan u ciljevima, zaključila je predavačica svoje izlaganje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja