Budi dio naše mreže

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Pred tobom je posljednje razmatranje u ovim e-duhovnim vježbama. Tvoj put s Isusom ipak nastavlja dalje i nemoj od njega nikada odustati. I danas se zaustavi, dopusti Isusu da ti se približi na tom putu.

Uvodna molitva

Duše Sveti, budi mi svjetlo na putu, vatra u srcu i razboritost u razumu da mogu uvijek prepoznati Isusove stope koje me prate u Riječi i lomljenju kruha. Povjeravam ti ovaj susret i sve svoje korake.

Čitanje

Lk 24,13-35

Onog istog dana – prvog u tjednu – dvojica Isusovih učenika su putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga – bijaše uskraćeno njihovim očima.

On ih upita: “Što to putem pretresate među sobom?” Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?” A on će: “Što to?” Odgovore mu: “Pa ono s Isusom Nazarećaninom koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da su im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.”

A on će im: “O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?” Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu. Uto se približe selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No, oni navaljivahu: “Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” I uniđe da ostane s njima.

Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Tada rekoše jedan drugome: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?” U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!” Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha.

Razmatranje

Ovo je posljedni susret na putu u ovim e-duhovnim vježbama, ali nije ni prvi ni posljednji na tvom životnom putu. Na svakom putu s Isusom važno je koračati prema uskrsnuću, prema pobjedi, prema smislu svega u što vjerujemo. Danas s njim koračaj i sjedni za stol, dopusti svom srcu da ga prepozna. Prođi još barem jednom ovaj evanđeoski tekst. Ovih nekoliko redaka neka ti budu poticaj na tom putu, susret svakako najviše ovisi o tebi.

Konačan susret događa se tek kad Isus uze kruh, izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju. Iščeznu im jer nije više bilo potrebno da ga promatraju u tijelu. Iščeznu jer su ga prepoznali prisutna i živa u pismu, jer su ga prepoznali prisutna i živa u lomljenom kruhu, jer su ga, konačno, prepoznali na svom putu. Nije li gorjelo srce u nama?

Prepoznavši Učitelja na tom putu u nekom svom suprotnom smjeru, učenici se napokon vraćaju zajednici, tamo gdje ga mogu opet i opet prepoznavati i susretati – lomeći riječ i kruh. Vraćaju se tamo gdje mogu posvjedočiti svoj susret na putu i utvrditi jedni druge u vjeri.

Je li gorjelo tvoje srce barem koji put u ovih devet dana? Koliko si ga često prepoznao prisutna u svim svojim „suprotnim smjerovima“, stranputicama i lutanjima? On je taj koji te pita na putu: O čemu to prebireš u svom srcu, predbacuješ drugima ili svojoj savjesti, raspravljaš sa svojim osjećajima? Što te to vodi daleko od zajednice? Vrati se i ti tamo gdje se osluškuje njegova riječ i lomi njegov kruh, tamo ćeš ga uvijek prepoznati.

Molitva

Isuse, toliko puta sam o tebi slušao, čitao, razgovarao, toliko puta prepoznao u svom srcu, na putu, u drugima, u tvojoj riječi, u lomljenju kruha, ali sam svejedno često koračao u nekom suprotnom smjeru. Ti si mi strpljivo davao nebrojene prilike da ti se okrenem, da se vratim, da te opet prepoznam i slijedim.

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Isusovo pitanje: Što to putem pretresate među sobom? Ili pak njegov ukor: O bezumni i srca spora! Ili pak začuđujuće pitanje učenika: Nije li gorjelo srce u nama? Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto svog radnog prostora, negdje kuda često prolaziš.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja