Budi dio naše mreže

Iza o. Ante Škugora prva je godina svećeništva, a svoje poslanje sažima u nekoliko riječi: 'Putujem, idem na utakmice i mladi vide da naši životi nisu toliko različiti'. U nastavku pročitajte nešto više od radu ovog mladog karmelićanina.

/ im

O. Ante Škugor za portal Šibenik.in govorio je o svojem pozivu.

Govoreći o svom svećeničkom pozivu kazao je da je bilo uspona i padova, a posebno je istaknuo: “Nije išlo glatko od malih nogu i put u crkvi je nekako bio sličan kao kod većine. Pričest, krizma i onda je slijedio odlazak iz crkve i pomalo neuredan, čak i poročan život. U jednom periodu shvatio sam da me takav život ne ispunjava, posebno kad bih vidio prijatelje i poznanike na koje je takav stil života već utjecao i znao sam da to ne želim za sebe. Ali isto tako nisam ni znao što promijeniti, nađeš se u nekoj pat poziciji. I u biti spletom okolnosti imali smo jedan sprovod u krugu uže obitelji gdje sam razgovarao s rođakom o Bogu i tako je krenuo moj povratak crkvi. Nakon srednje škole četiri sam godine radio kao konobar i u kafić je dolazio fra Marko s kojim sam često razgovarao i to mi je bila neka vrsta ulaznice za vratiti se u crkvu. Nakon 5, 6 godina lutanja krenulo je smirivanje, razmišljao sam i o bračnom životu jer me privlačilo nešto ozbiljnije, ali u vezama sam shvatio da to nije ono što me u potpunosti ispunjava. U meni se počeo buditi poziv, stupio sam u kontakt s jednim duhovnikom iz Splita, pola godine vodilo smo intenzivne razgovore i ispovijedi i konačno sam donio odluku da uđem u red Karmelićana”.

Ja sam ni pet ni šest kazao da idem u fratre na što mi je ona rekla ne rugaj se sa svetim stvarima.

Kazao je kako je njegova odluka šokirala mnoge. “Prekinuo sam s curom, tad još nisam vozio i majka je došla po mene u Vodice. Kazala mi je: ‘Šta ćeš sad, vratiti se izlascima?’. Ja sam ni pet ni šest kazao da idem u fratre na što mi je ona rekla ne rugaj se sa svetim stvarima. Pola godine nakon kazao sam tad i tad odlazim u samostan i to je bilo to. Neki su od samog starta reagirali pozitivno, neke je to iznenadilo i kazali su da idem iz krajnosti u krajnost, ali kad su kasnije vidjeli da se ponašam najnormalnije i da je to to, prihvatili su”, istaknuo je.

U Zagrebu je ušao u Red karmelićana, nakon toga upisao je studij teologije i iako mu je gore život bio ispunjen, u njemu se budila želja da se vrati u rodni kraj i htio je djelovati među svojim ljudima. Pred kraj fakulteta 2018. godine pisao je biskupu, naveo je svoje razloge i stvari su se polako odvijale. Prošlu godinu je zaređen, a na ređenje je čekao tri godine. U tom periodu bio je također angažiran, kako na Prviću odakle vuče korijene, tako i u Centru Šubićevac gdje je sudjelovao u organiziranju hodočašća za djecu s teškoćama u razvoju.

Rad u školi je intenzivan i zanimljiv, danas na vjeronauk idu i oni koji imaju stavove potpuno drugačije od nauka katoličke crkve.

“Nakon ređenja biskup mi je povjerio službu u Grebaštici i gimnaziju gdje predajem od lani. Rad u školi je intenzivan i zanimljiv, danas na vjeronauk idu i oni koji imaju stavove potpuno drugačije od nauka Katoličke Crkve. Imam jedan prijateljski odnos s njima koji se bazira na odgajanju i razgovoru, jasno uz autoritet jer ipak sam im profesor. Želim biti netko tko im neće samo predavati, već dati do znanja da je vjeronauk društveni predmet koji je širok i koji pruža dosta mjesta za razgovor i promišljanje. To su mladi ljudi, imaju dosta pitanja, trudim se ući u srž njihovih godina i ponašanja i pomoći im da ne zastrane”, rekao je o. Ante Škugor.

Dotaknuo se i manjka svećeničkog poziva rekao je: “Znate, ovo vrijeme mi je osobno i draže jer dolazimo do zvanja koja su čista i nisu motivirana ničim izvana. Da, svećenika je sve manje, u odnosu na broj župa imamo manjak ljudi pa tako mnogi služe i u dvije župe. Nema pravila koliko će godina svećenik provesti u istoj župi, nama je jedan profesor na Teologiji kazao da je otprilike jedna generacija, odnosno nekih sedam ili osam godina idealno, ali sve to ovisi o potrebama tako da pravila nema”.

Koliko novi svećenici, toliko su i mladi svećenici oni koji donose promjenu u crkvi i među župljanima. Društvene mreže na kojima često objavljuje fotografije s putovanja, dresova koje skuplja ili utakmica na koje ide, vidi kao nešto korisno.

“Kad vide da se družimo, putujemo i živimo život koji nije toliko različit od njihovog, svakako se lakše mogu poistovjetiti s nama i otvoriti nam se. Vide da smo tu za njih, da ih razumijemo, posebno ako smo u mladosti i mi prošli neke stvari. Prošle godine nekolicina mladih iz škole mi je došla na ispovijed jer su osjetili da mogu sa mnom razgovarati. Drago mi je što se kod nekih predodžba o crkvi mijenja i vide da nismo nedodirljivi, da nam se mogu uvijek obratiti i da nismo neka zatvorena srednjovjekovna formacija. Naravno, i dalje je bitno da zadržimo svoje ja i da se ne povedemo za masom. Ne dozvoljavam psovanje i beštimanje, iako nekima ponekad ‘izleti’ koja kriva riječ pa se onda odmah ispričaju. Kad pričamo o mladima, uvijek ću istaknuti Meterize i Šubićevac gdje svećenici rade krasan posao, a tu su i Ražine gdje mlade snage, odnosno don Donald i don Ante Vrcić predano rade kako bi okupili mlade”, istaknuo je.

Drago mi je što se kod nekih predodžba o crkvi mijenja i vide da nismo nedodirljivi, da nam se mogu uvijek obratiti i da nismo neka zatvorena srednjovjekovna formacija.

Na svojem putu ka ovom zvanju suočio se s brojnim izazovima, promjene su bile teške, iskreno će, ali Bog je bio na tom putu i nije dao da skrene s njega. “Danas živim život koji je meni namijenjen, rad s ljudima me ispunjava i motivira, ali nisam zaokupljen time da me slijede mase. Meni je svatko važan. Ako uspijem samo jednoj osobi pomoći, ja sam kao svećenik uspio”, zaključio je.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja