Budi dio naše mreže

Isusovačka udruga "Centar za duhovnost i kulturu Ignacije" predstavila je u ponedjeljak 6. prosinca Volontersku mrežu Ante Gabrić, program edukacije i slanja volontera na višemjesečno volontersko iskustvo izvan Europe.

/ md

Predstavljanje je prigodno organizirano na blagdan svetog Nikole koji je volio pomagati svima, a naročito siromašnima, izvijestilo je uredništvo portala Ignacije.hr. Dan ranije obilježen je Međunarodni dan volontiranja te je ovo bila prilika podsjetiti se na to kako zajednički možemo napraviti velike stvari za one u potrebi.

Govornici na predstavljanju Volonterske mreže Ante Gabrić bili su ljudi bogatog životnog i volonterskog iskustva: Tvrtko Barun, voditelj Centra Ignacije; volonterke u Kamerunu i Tanzaniji gđa Branka Patafta i gđa Mejrema Lujinović te gosp. Prince Wale Soniyiki, Nigerijac koji u Hrvatskoj živi već 12 godina.

Predstavljanje volonterske mreže Ante Gabrić / Foto: Ignacije.hr

Volontiranje je najveća snaga koja doprinosi razvoju i promjenama u društvu, a volonteri darivanjem svojeg vremena, znanja i iskustva, doprinose razvoju zajednice u kojoj djeluju, ali i društva u cjelini. Volonterska mreža Ante Gabrić volonterima će omogućiti iskustvo susreta s ljudima afričkih, južnoameričkih i azijskih naroda, njihovim potrebama, kulturom i običajima – bilo da je riječ o izgradnji infrastrukture, brizi za djecu, školama, sirotištima, umjetnosti, itd. Iskustvo je to koje mijenja uvjete života tih ljudi, a u isto vrijeme obogaćuje život volontera.

Projektu se mogu priključiti svi koji imaju vještine, znanja i iskustva – ali i vremena. Samo priprema za odlazak u te zemlje traje četiri mjeseca, kako bi se volonter pripremio na izazove s kojima će se susresti. U samoj pripremi stavit će se naglasak i na duhovnost, ali i na pitanje kulture, različitosti u običajima, načinima ophođenja, komunikacije, lokalnoj zajednici, povijesti te države, društva i politike. To je sve bitno kako bi osoba tamo mogla kvalitetno proživjeti svoje volontersko poslanje.

Posebnost Centra za duhovnost i kulturu Ignacije je u tome što je to u potpunosti volonterski projekt i trenutno je u rad Centra uključeno više od 40 volontera iz 5 različitih zemalja. Centar nudi tradiciju svetog Ignacija svima koji žele rasti u zrelosti i autentičnosti svog duhovnog života. Ova tradicija je provjerene kvalitete, povezana s konkretnim životom, integralna, klasična i dinamična u isto vrijeme. Pomaže suvremenom čovjeku snažno odgovoriti na znakove vremena, aktualne izazove i potrebe s kojima se susreće u svakodnevnom životu.

Sve zainteresirane osobe za volontiranje kroz Volontersku mrežu Ante Gabrić mogu se za to iskustvo prijaviti preko upitnika na POVEZNICI

Predstavljanje volonterske mreže Ante Gabrić / Foto: Ignacije.hr

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja