Budi dio naše mreže

Definitivno prije svake materijalne i društvene krize vlada ova temeljna kriza i ako tu bitku neprijatelj dobije onda su i mnoge druge bitke dobivene jednim udarcem jer to je ona kriza koja se tiče identiteta. Jer je ta ženstvenost u temelju identiteta svake žene. U emisiji "Pričaj mi", supruge i majke Anica Gagula i Anja Mihanović govore upravo o krizi ženstvenosti i krizi majčinstva u današnjem društvu.

/ Ivana Markić

Na početku emisije Anica Gagula istaknula je da je kod žene posebno izražen dar i sposobnost da ljubi te da ona na neki način može posebno voljeti. “Ona je donositeljica ljubavi, ona je stvorena da rađa, odnosno da zajedno s Bogom stvara život, a znamo da onaj koji stvara jako i voli. Njena ljubav je kadra biti beskompromisna i kadra je ići do kraja. Ono što je kod žene prekrasno je dar intuicije kao i dar za sklad, za lijepo, za estetiku”, rekla je govoreći o tome što je jedinstveno kod žene.

Kriza ženstvenosti

Anja Mihanović je naglasila da uz krizu očinstva i muževnosti vlada i kriza majčinstva i kriza ženstvenosti. “Definitivno prije svake materijalne i društvene krize vlada ova temeljna kriza i ako tu bitku neprijatelj dobije onda su i mnoge druge bitke dobivene jednim udarcem jer to je ona kriza koja se tiče identiteta. Jer je ta ženstvenost u temelju identiteta svake žene. Kako danas neprijatelj puno toga izvrće od tud dolazi i feminizam i od tud dolaze sve nastranosti i izvrtanja onog ispravnog vezanog uz poimanje žene i pravu ženstvenost. Žena je na prvoj crti zato što je donositeljica života. Neprijatelj zna da ako takne u ženu da je pogođena cijela obitelj, rod i narod. Žena puni nebo svecima”, istaknula je.

Neprijatelj zna da ako takne u ženu da je pogođena cijela obitelj, rod i narod. Žena puni nebo svecima.

Ovdje je naša gošća posebno istaknula da se ne radi samo o fizičkom donošenju života već na cijelu ženinu osobnost koja je u svojoj biti slika donositeljice života i pri tom dodala “Tako i fizički neplodna žena itekako može donositi život jer žena je srce i duša svega”.

Borba za ženska prava

Govoreći o nametanju ženskih prava Anja je istaknula: “Vrijeme je jakog feminizma gdje se propagira ta slobodna ljubav. Mi se moramo vratiti našem identitetu gdje leži naše dostojanstvo. Naš svijet umire u svakoj ženi koja zapravo ne prihvati tu svoju bit, tu svoju ženstvenost i materinstvo. Mi smo u tom svijetu pozvani davati novu proročku riječ i novu istinu o tome. Time želim reći da mi žene možemo stvarati novi požrtvovni mentalitet i njega reklamirati. Danas je svijet jedan veliki egoistični monstrum i jako lako nasjedamo na sve što nam se nudi i upadnemo lako u govori i borbu za ženska prava, a često nam nije jasno o čemu se tu govori. Zapravo i ta uloga ženskih prava je da zažive ženina prva prava i uloga da je ona domaćica cijelog čovječanstva. Žena je ona koja pokazuje svijetu za što se isplati živjeti”.

Žena je ona koja pokazuje svijetu za što se isplati živjeti.

Anja je svakoj ženi dala primjer Marije koja daje život u žrtvi i pojasnila kako je Marija za tadašnji mentalitet bila revolucionarna, neshvatljiva, spektakularna jer je ona stavila ženu u ravnopravni položaj s muškarcem. Govoreći o Marijinom primjeru rekla je da je Marija prva koja je javno sudjelovala u svim važnim događajima Sina i naglasila da mi to danas trebamo posebno kada govorimo o ženskim pravima.

“Žena može jedina u ovom vremenu feminističke krize naviještati tu neemancipaciju svoje osobnosti nego baš taj izlazak iz sebe. Mi danas trebamo biti živuće Evanđelje na tom području”, dodala je.

Prihvaćanje vlastite vrijednosti

A po pitanju prihvaćanja vlastite vrijednosti Anica je naglasila kako su ljudski obziri ono što nas najviše koči da budemo ono što jesmo. “Ne možemo mi pronaći sebe ako nismo pronašli ljubav Boga za nas. I ono što Bog prvo traži od nas je da sebe ljubimo i mislim da je tu ključ svega. Ljubiti sebe i nekada je to teško i osjećamo se sami, ali mi smo dužni kao djeca Božja svaki dan si osvješćivati trenutke u kojima nas je Bog ljubio”, dodala je Gagula.

Ne možemo mi pronaći sebe ako nismo pronašli ljubav Boga za nas.

Nadovezujući se na prethodno rečeno Anja je dodala: “Mi posebno možemo imati tu jednu kćerinsku svijest gdje znamo i gdje moramo biti svjesni da nas takve kakvi jesmo Bog ljubi”.

Navezanosti

Anica je posebno istaknula kako je puno lakše djevojci koja sačuva svoje dostojanstvo jer je ona tada slobodna, slobodno može donositi neke odluke i slobodno može vidjeti što joj odgovara, što ne.

“Bez obzira u kojem staležu se nalazimo važan je naš odnos s Bogom i bitna karakteristika je rad na sebi. Moram znati svoje želje i ne mogu na sve pristajati jer volim svoga muža to je lijepo, ali to nisam ja, ja trebam reći svoje mišljenje jer ljubav je neki kompromis da se mi možemo dogovoriti. Kada se osoba naveže na drugu osobu, kada nema svoj identitet u Kristu, onda dopušta da je ponesu emocije i da nije u ispravnom stavu”, pojasnila je Anica.

Kada se osoba naveže na drugu osobu, kada nema svoj identitet u Kristu, onda dopušta da je ponesu emocije i da nije u ispravnom stavu

Posebno je naglasila da nijedna navezanost nije dobra i da naš temelj i uporište uvijek treba biti Bog i iz toga sve polazi dalje.

Govoreći o navezanosti Anja je rekla: “Navezanost i život u ulogama je zapravo ono drugotno što dolazi kada mi ne povjerujemo da smo ljubljene. I to je taj temelj na koji se uvijek vraćamo. Tek kada ja budem iskrena prema sebi i kada mogu sjest i vidjeti da me Otac ljubi i da ja u to vjerujem tek tada mogu stvarati ispravne odnose i tek tada mogu vidjeti da od svog supruga i djece ne očekujem ništa. Sva očekivanja tada padaju u vodu. Dolazi tada jedna sloboda i mir”.

Zajednica Košute

Obje naše gošće članice su molitvene zajednice Košute koju čine žene u bračnom staležu. Otkrile su kako im objema zajedništvo sa sestrama u Kristu jako znači.

Opisujuću zajedništvo žena koje dolaze na zajednicu Anja je rekla: “Sve mi hrlimo po kruh. Ti susreti su za nas kruh. Trudimo se maksimalno iskoristiti sat i pol s Isusom. To su žene koje prepoznaju da su na prvoj crti bojišnicu u ovome svijetu. Tu punimo taj svoj mali krčag s vodom i onda se vraćamo u svoj dom. Po tim susretima ozdravljaju mnogi naši brakovi, po tim susretima mnogo naših žena je odlučilo da u ovom modernom svijetu donose ideale za koje su spremne umrijeti”.

“Želimo podići novi naraštaj svetih žena koje će mijenjati svijet i svijetliti prvo svojim muževima i djeci, a potom kvaru, gradu i cijelom svijetu. Ta kršćanska žena treba biti svjesna svog zvanja i poslanja u ovom trenutku povijesti”, istaknula je Mihanović.

Najbitnije je slušati svoje srce i poticaje koje nam Bog stavlja. I mislim kad smo u toj tišini pred Bogom da ćemo stvarno osjetiti poticaj i trebamo biti hrabre odazvati se na ono na što nas Bog poziva

“Ne bojte se. Hrabre budite. Uistinu, ne treba se bojati biti otvoren životu, ne treba se bojati ući u brak, ne treba se bojati osnovati molitvenu zajednicu. Najbitnije je slušati svoje srce i poticaje koje nam Bog stavlja. I mislim kad smo u toj tišini pred Bogom da ćemo stvarno osjetiti poticaj i trebamo biti hrabre odazvati se na ono na što nas Bog poziva”, poručila je Anica.

I kad smo nemoćne i kad puno radimo mi vrijedimo, a svete smo baš zato ne jer smo odlične i bez grijeha nego jer smo kćeri.

A nadovezujući se na njezinu poruku Anja je poručila: “Bog ima u nas povjerenja. Bog ima u tebe povjerenja, čak i ako si razvalina. Uvijek budimo svjesni da sva naša molitva, pobožnosti, čitanja ne budu zamjena za odnos i vrijeme s Bogom, da možemo samo sjest, šutjeti i slušati. Tek kad krenemo živjeti u tom takvom identitetu ti svi naši neuspjesi postat će uspjeti. Đavao je slab u odnosu na onoga čiji ja jesam i mi mnogo vrijedimo. I kad smo nemoćne i kad puno radimo mi vrijedimo, a svete smo baš zato ne jer smo odlične i bez grijeha nego jer smo kćeri. Tek iz te ljubljenosti možemo dati dalje svojoj djeci, svojim prijateljima i svojoj zajednici”.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja