Budi dio naše mreže

Korizma, budući da predstavlja intenzivno liturgijsko vrijeme podrazumijeva i veliki obračun između čovjeka i njegovih sklonosti ka grijehu.

/ mdj

Dok odlučujete što ćete učiniti u svom duhovnom životu, razmišljajte o tome kao o procesu u kojem ćete se konačno zauzeti za sebe, javlja  Aleteia.

Što je gaslighting?

“Gaslighting” je kolokvijalni psihološki izraz vezan u kontekstu brige za mentalno zdravlje. To podrazumijeva situaciju u kojoj manipulativna osoba suptilno (ili ne tako suptilno) pokušava iskriviti stvarnost kako bi kontrolirala drugu osobu — bilo da se radi o prijatelju koji uvijek izigrava žrtvu kako bi postigao svoje ciljeve ili primjerice nadređenom na radnom mjestu koji objašnjava zašto ne biste trebali dobiti promaknuće.

Često se spominje kao narcisoidna taktika kontrole, a Sveto pismo, nasuprot ovoj taktici, opisuje taktiku “rasvjetljavanja” izvornog narcisoidnog manipulatora – Sotone. Priča iz Knjige Postanka o padu Adama i Eve savršen je primjer. “Je li ti Bog stvarno rekao da ne jedeš nijedno drveće u vrtu?”, pitanje je koje postavlja Sotona insinuirajući pri tome da je Bog tiranin. Eva povjerovavši, nasjeda na njegovu taktiku.

Užici su dio života, a ne svrha života. Živim za Boga, a ne za zadovoljstvo.

Sotona  iste vrste trikova pokušava i s Isusom tijekom njegova boravka u pustinji. On insinuira da bi mu dobri Bog dopustio da pretvori kamenje u kruh, spriječio ga da pati i dao mu moć odvojenu od Božje. Isus odbija nasjedati na njegove trikove, a Crkva nas u korizmi posebno potiče da slijedimo njegov primjer.

Korizma je, možemo reći – provjera stvarnosti. Ne moramo zamišljati Sotonu kako nam šapće na uho da bismo razumjeli kako ovo funkcionira.  Sotonine sugestije aludiraju na sljedeće zaključke: “Bog je tiranin koji ne želi da uživate u svom životu. Ignorirajte ga i zgrabite što možete!” Ipak, stvarnost je takva da Bog ispunjava naše živote zadovoljstvima svake vrste – on ih je sve stvorio te slijeđenje njegovih zakona dugoročno će povećati naše uživanje u životu, a ne smanjiti ga.

Moderno idolopoklonstvo

Korizmeni post resetira naše razumijevanje svijeta i govori Sotoni, ali  i nama samima — „Užici su dio života, a ne svrha života. Živim za Boga, a ne za zadovoljstvo.”

Sotona nam govori da je novac naš spasitelj. Tjera nas da mislimo da ćemo biti izgubljeni bez novca. Korizma nas s druge strane uči da se spas nalazi u darivanju.

Sotonine sugestije aludiraju na sljedeće zaključke: ‘Bog je tiranin koji ne želi da uživate u svom životu. Ignorirajte ga i zgrabite što možete!’

Nerijetko, novac ispunjava naše misli cijeli dan; prekida nam san noću. Nikada nemamo dovoljno i uvijek se bojimo da ćemo ga izgubiti. Sve svoje povjerenje polažemo u novac i on uvijek iznevjeri naše povjerenje. Korizmena milostinja zadaje udarac Sotoninim lažima o novcu skidanjem našeg idola i unovčavanjem da ga potrošimo na Božju pravu sliku – ljudska bića u potrebi posvuda oko nas.

Stvarnost je takva da Bog ispunjava naše živote zadovoljstvima svake vrste – on ih je sve stvorio te slijeđenje njegovih zakona dugoročno će povećati naše uživanje u životu, a ne smanjiti ga.

Korizmeno vrijeme prilika je da Isusa Krista ponovno stavimo u središte našega života. Provodeći vrijeme razgovarajući s njim, obnavljamo naše prijateljstvo i oblikujemo svoju sebičnu volju prema njegovoj volji punoj ljubavi. Zato se suprotstavite Sotoninim lažima ove korizme. Bog nas je stvorio da budemo sretni, skrojio je svijet po našoj mjeri, a Božji zakoni nam pokazuju kako da ga najbolje iskoristimo.

Korizma se protivi Sotoninim lažima kako bismo ovog Uskrsa mogli započeti potpuno novi život s Bogom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja