Budi dio naše mreže

Misli sv. Ivana Pavla II. i danas nadahnjuju brojne generacije.

/ im

Sveti Ivan Pavao II. – imenom Karol Józef Wojtyła – 264. je nasljednik sv. Petra. Rodio se u Wadowicama u Poljskoj 1920., a za papu je izabran 16. listopada 1978. godine. Umro je 2. travnja 2005., a blaženim ga je proglasio njegov dugogodišnji suradnik i nasljednik papa Benedikt XVI. Učinio je to 1. svibnja 2011. godine, na nedjelju koju je upravo blaženik posvetio Božjem milosrđu.

Donosimo nadahnjujuće misli sv. pape Ivana Pavla II.:

Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!

Poštuj život, svaki ljudski život, brani ga, voli ga i služi mu! Samo ćeš na tomu putu naći pravdu, razvitak, istinsku slobodu, mir i sreću.

Kultura života znači poštivanje prirode i zaštitu Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.

Nacija koja ubija svoju djecu nema budućnosti.

Ljubav mi je sve objasnila, i ljubav je sve riješila.

Izgradnja svijeta bez Boga, prije ili poslije, uvijek završava protiv čovjeka.

Ne ratu! Rat nije uvijek neizbježan. On je uvijek poraz za čovječanstvo.

Podsjećam vas da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što posjeduje.

Vjera u Krista ne vodi nas u netolerantnost. Upravo suprotno, ona nas obvezuje da se angažiramo u dijalogu. Ljubav prema Kristu ne odvraća nas od interesa prema drugim ljudima, poziva nas da ne isključujemo nikoga.

Ljudski embrij nastao umjetnom oplodnjom ima dostojanstvo kao i odrasla osoba, jer je Božje stvorenje. Stoga zaslužuje brigu i pažnju kao i bilo koje drugo ljudsko stvorenje.

Ekološka kriza je ponajprije kriza morala i zbiljski prijezir spram čovjeka.

Svaka vjernost treba da prođe kroz najzahtjevniju kušnju, kušnju postojanosti. Lako je biti dosljedan jedan dan, nekoliko dana. Teško je i važno biti kroz sav život.

Nakon svega, mladi ljudi uvijek su u potrazi za ljepotom u ljubavi. Oni žele da njihova ljubav bude lijepa. I onda kada se prepuste svojim slabostima i ponašaju se skandalozno, u dubini svojih srca i dalje žele lijepe i čiste ljubavi. To vrijedi i za mladiće i za djevojke. U konačnici, oni znaju da im samo Bog može dati istinsku ljubav. Kao rezultat toga, spremni su slijediti Krista, bez brige na napore, koje će pri tome iskusiti.

Lako je biti dosljedan u času oduševljenja, ali je to teško u času nevolje.

Izvor: Laudato.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja