Budi dio naše mreže

Završena je izrada najvećeg crkvenog mozaika u Hrvatskoj, oslikanog na zidu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Autor mozaika je zagrebački umjetnik, akademski slikar Josip Botteri Dini. Čitav se mozaik sastoji od oko pola milijuna raznobojnih staklenih komadića.

/ md

Prvog siječnja ove godine, umjetnik je u rodnom Splitu sa još desetak pomoćnika, započeo slagati raznobojna stakalca u plohe od jednog četvornog metra, kako je objavljeno na Facebook stranici Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Svaka ploha sadrži oko 2500 dijelova, a čitav se mozaik sastoji od oko pola milijuna raznobojnih staklenih komadića. Kada je slikar Botteri Dini nakon 9 mjeseci završio slaganje 168 ploha, stigao je u Karlovac i tu nastavio s radom. Postavljanje 168 ploha sa staklima na zid svetišta je trajalo dva tjedna. Uslijedilo je šest tjedana čišćenja i korekcije. Botteri Diniju i njegovoj braći Juraju i Deziju, u radu su pomagali djelatnici konzervatorskog odjela iz Splita.

Nacionalno svetište sv. Josipa / Foto: Denis Stošić

Prikaz Isusova rođenja

Mozaik u središnjem dijelu prikazuje rođenje spasitelja svijeta, koje se događa u obitelji Marije i Josipa. Njemu su se došli pokloniti anđeli i mudraci iz čitavog svijeta. Mozaik je ispunjen detaljima, kršćanskih simbola iz vremena kad su doseljeni Hrvati primili kršćanstvo sve do pojave nacionalnog identiteta – šahovnice.

Na Glagoljici je ispisano ime svetog Josipa. Umjetnik je koristio četiri boje – plavu koja simbolizira nebo i more, žutu – koja simbolizira zemlju i crvenu – simbol mučeništva. Četvrta je, tzv. Botterijeva – ljubičasta boja. Vanjske rubove mozaika omeđuju vitraji, koji s lijeve strane prikazuju svetu obitelj a s desne svetog Josipa kako je prikazan u zadarskom Misalu iz 8. stoljeća. Autor vitraja je također Josip Botteri Dini.

Nacionalno svetište sv. Josipa / Foto: Denis Stošić

Ostavština monsinjora Marijana Radanovića i slikara Danijela Butale

Malo je poznato kako je pokojni monsinjor Marijan Radanović ostavio zapise u kojima navodi kako “svetište ima prekrasne plohe koje će umjetnici oplemeniti i približiti ljudima odnos čovjeka i Boga s naglaskom na život svetog Josipa”.

“To mi je potvrdio pokojni akademski slikar Danijel Butala, koji je osmislio ornamentiku svetišta, detalje na oltaru i krstionici, te oslikao Križni put”, rekao je rektor svetišta Antun Sente, i nastavio: “Drugi umjetnik, akademski kipar Ante Starčević, izradio je kipove Majke Božje i svetog Josipa, a orgulje je izradio Alojzije Jenko. Odabir gospodina Botteri Dinija je bio sasvim logičan s obzirom na njegovu reputaciju i poznata djela na temu sakralne tematike. Posebno je poznat po vitrajima i mozaicima. On je 2014. godine pokazao skicu ideje kako bi izgledao mozaik iznad glavnog oltara. Trebalo nam je osam godina da osiguramo sredstva u čemu nam je najviše pomogao Grad Zagreb”, ističe Antun Sente.

Neumorni rektor najavljuje nastavak radova slijedeći želju Marijana Radanovića. Tako je za očekivati da će na lijevom i desnom krilu zida iza oltara biti realiziran prikaz života svetog Josipa.

Nacionalno svetište sv. Josipa / Foto: Denis Stošić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja