Budi dio naše mreže

Dana 20. travnja 1923. rođena je Rita Antoinette Rizzo, redovničkog imena Angelica. Znamenita je po tome što je pokrenula najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (engl. Eternal Word Television Network).

/ im

Majka Angelica rođena je u SAD-u, od roditelja talijanskog podrijetla. Provela je djetinjstvo u siromaštvu u vrijeme Velike depresije. U dobi od 21 godinu ušla je u Red klarisa, točnije njihov ogranak u SAD-u zvan Poor Clares of Perpetual Adoration (PCPA), piše Katolički tjednik Nedjelja ba.

Godine 1980. s. Angelica je uredila televizijski studio u garaži iza samostana. Na Veliku Gospu 15. kolovoza 1981. dobili su kabelski kanal pod imenom EWTN. Emitirali su putem satelita do kabelskih kompanija, koje su dalje prenosile program u domove. Također, gledatelji su mogli gledati program EWTN-a i pomoću vlastitih satelitskih antena, piše povijest.hr.

Isprva su emitirali samo od 19.00 do 24.00 sata. Imali su talk-show koji je vodila S. M. Angelica i koji je išao uživo. Postojao je i dječji kršćanski program te razne emisije producirane u režiji katoličkih skupina. Bilo je i emisija o kuhanju te vesterna.

EWTN je počeo od 1985. emitirati 12 sati dnevno, a od 1987. puna 24 sata dnevno. Tijekom 1991. počeli su svaki dan prikazivali prijenos mise.

Majka Angelica je 2001. doživjela moždani udar te nije više nastupala na televiziji koju je osnovala. Preminula je 2016. u dobi od 92 godine.

Za života je bila poznata kao najutjecajnija katolkinja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja