Budi dio naše mreže

MATTEO FARINA "Božji agent među mladima"

Tko je Matteo Farina, najmlađi od pet novih časnih sluga Božjih?

/ Tihana Semijalac

Pet je novih časnih sluga Božjih u Katoličkoj Crkvi, a najmlađi među njima je Matteo Farina iz Brindisija koji je preminuo 2009. godine u dobi od 18 godina, ostavivši primjer uzornog življenja kršćanske vjere, piše Aleteia.

Matteo je rođen u Avellinu 19. rujna 1990., a preminuo je vrlo mlad 24. travnja 2009., u dobi od nepunih devetnaest godina, nakon velike patnje uzrokovanom tumorom na mozgu s kojim se borio nevjerojatnom snagom uma i dubokom duhovnošću.

Svi su ga smatrali izuzetnim mladićem zaraznog entuzijazma koji je volio živjeti, širiti radost i mir, biti – kako je volio sebe nazivati – “Božji agent među mladima”. 

Prvi simptomi teške bolesti pojavili su se u rujnu 2003. zbog tumora na mozgu. Prvoj operaciji podvrgnut je u siječnju 2005. Dvije godine nakon druge operacije uslijedili su ponovni zahvati zbog povratka bolesti. Tijekom višekratnih hospitalizacija u klinikama i bolnicama, gotovo zaboravivši sebe, molio je za druge bolesnike, donoseći im utjehu i prenoseći im svu slatkoću Božje ljubavi. Trpljenje zbog fizičke boli i muke nikad nije utjecalo na njegovu radost.

Bolest mu nikad nije bila teška

“Matteu bolest nikad nije bila teška“, jednom je izjavila njegova majka Paola. “On mi je dao snagu da se suočim s najtežim trenucima. Govorio mi je: ‘Ne brini, jer dobro znaš da nam Gospodin šalje bolest kao trpljenje koje mu trebamo prikazati‘.”

Nepokolebljiva vjera

Postulatorica kauze Francesca Consolini dodaje: «U trenutku u kojem je bolest otkrivena, Matteo je postao jači od svih. Upravo je on hrabrio i umirivao svoju obitelj. Nikad se nije osjećao kao bolesnik. Nastavio je učiti s izvrsnim rezultatima, planirati budućnost sa svojom zaručnicom, svjedočiti životom i svojim brojnim spisima nepokolebljivu vjeru i potpuno prepuštanje Božjoj volji: “Stisni se ponizno u naručju Božjem i samo se prepusti!”

Rekao mi je: Idite naprijed i nikad se ne bojte!

Ravnatelj škole koju je Matteo pohađao Salvatore Giuliano ispričao je jednom anegdotu: “U posljednjim mjesecima njegova života škola je organizirala zabavu povodom povratka Mattea iz Hannovera: bila je to posljednja operacija i već je bio u invalidskim kolicima. Svi smo zajedno slavili. Na kraju zabave ispratio sam ga van i ostali smo sami. Znao sam da ga više neću vidjeti, osjetio sam to. Rekao mi je: ‘Ravnatelju, učinit ćete sjajne stvari. Samo naprijed i nikad se ne bojte!’ Bile su to proročke riječi. Digitalizacija škole tada još nije započela. Sjećam se tog prizora kao da je bilo jučer.”

Riječi Padra Pija

Dirljivo je i svjedočanstvo voditeljice zajednice ‘Apostolat molitve’, Marije Bafaro: “Mislim da je smisao jasne Matteove poruke koju je ostavio današnjim mladima da je moguće biti mlad i biti kršćanin i istovremeno biti sretan. Ova se poruka nalazi i u riječima koje mu je Padre Pio uputio u jednom snu kad je bio devetogodišnjak: “Ako si uspio shvatiti da je sretan onaj tko je bez grijeha, moraš pomoći i drugima da to shvate, kako bismo mogli svi zajedno sretni dospjeti u kraljevstvo nebesko.”

Ključne riječi:
Matteo Farina mladi

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja