Budi dio naše mreže

Ljubomora je rak rana našega vremena. Rak rana svakoga, a pogotovo bračnog odnosa. Odmah želim reći da ljubomore ne smije biti ni malo u našem životu. Naime, opće je mišljenje da u (pogotovo u bračnom) odnosu mora biti 'malo' ljubomore. Jer, kao to je izraz ljubavi i brige za drugoga! Svašta! Ja pitam takve: koliko 'malo'? Čime se ona mjeri? Zar nam ne govori sama riječ nešto što 'mori' ljubav. Kako onda to 'mora' biti u odnosu?

/ mp

Ljubomora je, dakle, osjećaj koji se obično odnosi na negativne misli i osjećaje nesigurnosti, straha i tjeskobe, misli da bi mogao(la) nekoga izgubiti, do čega je toj osobi stalo. To može biti bilo kaķva veza, prijateljstvo ili ljubav. Ljubomoru često čine ljutnja, tuga i gađenja.

Ljubomora se sastoji od ljubavi prema nekoj osobi i straha da ćemo tu osobu izgubiti te ljutnje prema trećoj osobi koja hoće tu vezu ugroziti ili prekinuti. Ljutnja prema voljenoj osobi koja će možda prekinuti tu vezu i ljutnja prema sebi zbog nesposobnosti da zadržim tu vezu. Često se čuje među ljudima: “ljubomoran sam, ali u granicama normale”, tako se može reći za bolest: bolestan sam, pa što? To je normalno. Treba spomenuti kako je ljubomora znak oboljelosti i treba potražiti pomoć.

Naime, negdje sam pročitao: „Ljubomora je nedostatak ljubavi prema sebi, a život nam često baca iskušenja i dovodi u situacije da je ispoljimo kako bismo postali svjesni njenog prisustva.“ Treba spomenuti kako je ljubomora plod našeg djetinjstva. Naime, počinje se pojavljivati (uglavnom) rođenjem mlađeg brata i sestre. Ili kad se uspoređuje s drugima. U jednoj pjesmi piše: „Ljubomora je, kao i zavist, diskvalifikacija sebe. Osobe koje sebe bezuvjetno vole nisu ljubomorne, jer im ljubav nije prijetnja. Ljubav nije prijeteća. Izostanak ljubavi jest. Pomanjkanje ljubavi dolazi od nedovoljno ljubavi prema samom sebi”. (Citat iz knjige “Zamolite svoje anđele”)

Treba reći nešto o Božjoj ljubomori. Naime, neki me pitaju zašto je Bog ljubomoran? Naime, u Knjizi Izlaska, navodeći Božje zapovijedi, piše: „Ne pravi sebi urezana lika niti kakve slike onoga što je gore na nebu ili dolje na zemlji ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospodin, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran…” (Izl 20, 4-5). Što to znači da je Bog ljubomoran? Naime, treba reći odmah da ljudi često miješaju ljubomoru i zavist. Ljubomora je vezana uz ljubav. A zavist, rekli smo već, uz žal za nečim što drugi ima. A ljubomora i zavist nisu isto. Bog je želio reći da na Njegovo mjesto ne smijemo nikoga i ništa staviti. Zato ne smijemo nikad reći ‘da imamo nešto važnije od mise, molitve i slično… ili nemam vremena ‘! U Bibliji piše: „Doista, dok je među vama zavist i prepiranje, zar niste tjelesni, zar po ljudsku ne postupate?“ – 1 Kor 3,3.

Ljubomora je ukorijenjena u nezrelim i sebičnim željama. Kako si pomoći? Zavoljeti ljude takve kakvi jesu. Jer: “Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se” – 1Kor 13, 4.

Treba shvatiti da ljubomorom štetimo sebi. Jer nam piše u Bibliji: “Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima: kao trava brzo se osuše, k’o mlada zelen brzo uvenu. U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru.” – Ps 37, 1-3.

Treba izbjegavati pohlepu? Jer nam u Bibliji piše: „Ne poželi žene bližnjega svoga! Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.” – Pnz 5,21; “Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo.” – Jak 3,16.

Ljubomora može uništiti našu molitvu. Piše u Bibliji: “Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama?“ Jak 4, 3-5.

Treba se naći u Bogu, i ne se usporeďivati s drugima. Jer piše u Božjim: “Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje. – Ps 37,7.

Ne se diviti opakima koji ne vole Boga. Jer nas opominje Biblija: “Bezbožnik se pohlepom hvali, lakomac psuje i Jahvu prezire.” – Ps 10,3; ljubomora i zavist može pokvariti naše vlàstito zadovoljstvo, zato je treba izbjegavati. Jer: “Mirno je srce život tijelu, ljubomor je gnjilež u kostima.” – Izl 14,30; jer ljubomora može uništiti međusobne odnose. Piše u Bibliji: “Jarost je okrutna i srdžba žestoka, a tko će odoljeti ljubomoru?” – Izr 27,4.

Uzaludan je trud biti ljubomoran, kaže nam Bìblija: “Nadalje iskusih da svaki napor i svaki uspjeh pribavlja čovjeku zavist njegova bližnjeg. I to je ispraznost i pusta tlapnja.”- Prop 4,4); (Prop 4,4). Treba uvijek spriječiti svaku ljubomoru i zavist radi svoga dobra. Jer: “Ne hlepimo za taštom slavom! Ne izazivajmo jedni druge, ne zaviđajmo jedni drugima!” – Gal 5,26. Zatim treba izbjegavati opaķa društva. “Ne zavidi opakim ljudima niti želi da budeš s njima.” – Izr 24,1.

Govoriti uvijek istinu o drugome, jer nitko ne zna pravu istinu o drugome: “Ako u srcu imate gorku zavist i svadljivost, ne uznosite se i ne lažite protiv istine!”- Jak 3,14. Imati strah Gospodnji. Jer piše u Bibliji: . “Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” – Izr 23, 17-18.

Ne brinite što čine drugi, već treba brinuti što ja mogu učiniti za Boga. Jer nam Bìblija preporuča: “Nitko neka ne traži svoje, nego dobro drugoga.” – 1 Kor 10,24; i na kraju, treba tražiti najprije Božje kraljevstvo i Njegovu pravednost… “Zatim Isus reče svojim učenicima: Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela.” – Lk 12, 22-23.

Ljubomora je veliko zlo jer mori sve što je dobro, a pogotovo ljubav u braku. Treba se toga zla što prije riješiti.

Vlč. Krunoslav Pačalat, bivši župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara te je zbog toga prikovan za krevet, s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici gdje se uspješno oporavlja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja