Budi dio naše mreže

Mladi franjevac fra Mario Berišić na svojim je društvenim mrežama podijelio poticajno promišljanje vezano uz današnju svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, i podsjetio nas da se odreknemo ispraznosti koje kraljuju našim životima zauzimajući Kristovo mjesto.

/ md

Mladi franjevac fra Mario Berišić podijelio je svoje promišljanje o današnjem blagdanu Krista Kralja na svojim društvenim mrežama, potaknuvši nas da se zapitamo tko kraljuje našim životima i kome dajemo najviše prostora u svome životu. Objavu fra Maria Berišića prenosimo u cijelosti, a dostupna je i OVDJE.

“Kada bi uputio ovo pitanje svim kršćanima, osobito nama katolicima: “Tko je vaš kralj?”, vjerujem da bi velika većina odgovorila: “Moj kralj je Isus Krist!”. I zaista, mnogi će to ustima ispovjediti i uvjeravat će druge da su oni katolici ili pravi kršćani i da je za njih jedini kralj Isus Krist i nema drugoga. No kada bi upitao toj istoj masi: “Tko kraljuje u vašem životu?” ili još bolje rečeno “Kome dajete prostora da kraljuje, da vodi i upravlja vašim životom?”, tada bi se situacija drastično promijenila.

Ono za čim toliko čeznemo, upravo to pokazuje mog trenutnog kralja koji upravlja mojim životom

Jedno je reći: “Kriste, ti si kralj mog života”, a živjeti kao da Krist ne postoji oslanjajući se uvijek na svoje snage, na svoju inteligenciju i na svoje mišljenje, a drugo je dozvoliti da Krist napokon vodi i upravlja našim životima kao živi Bog u našim mislima, po našim željama i preko naših osjećaja.

Papa Pio XI.  vidio je kako tadašnji Pilati – sekularizam, komunizam, nacizam i fašizam svojim idejama žele kraljevati nasilno i diktatorski nad ljudima

Zaista, ono što okupira naš najveći dio dana, ono što okupira svakodnevnu našu misao, ono što neprestano izlazi iz naših srdaca, ono u što često gledamo, ono za čim toliko čeznemo, upravo to pokazuje mog trenutnog kralja koji upravlja mojim životom.

Strah, nepovjerenje, mržnja, nasilje, podjela, laž i mnoge druge stvari su često plodovi koje nam ti lažni “kraljevi” ostavljaju u srcu. Danas slavimo svetkovinu Krista Kralja, koja je bila ustanovljena 11. prosinca 1925. godine, a ustanovio ju je Papa Pio XI. koji je vidio kako tadašnji Pilati – sekularizam, komunizam, nacizam i fašizam svojim idejama žele kraljevati nasilno i diktatorski nad ljudima.

I danas imamo mnoge ideologije koje žele vladati nad čovjekom, koje ga uvjeravaju da su spas i izlaz iz današnje krize, no u slučaju da im se običan čovjek suprotstavi, one nasilno brane svoju tezu oduzimajući čovjeku slobodu odabira.

Krist svojim služenjem kraljuje, dakle Kristova politika nije zauzeti tron, uživati na njemu sprovodeći tiraniju nad čovjekom

Ljudi, ako Krist ne zavlada u našim srcima, ako ne surađujemo s Kristom i ne dozvolimo mu da vodi naš život prema istinskom miru i prema istini, pristat ćemo na svakakve diktature koje se rađaju najprije u nama samima, zatim u našim domovima, a naposljetku u našim društvima i tada nećemo imati sposobnost prepoznati da nas u laži vode prema smrti.

Onaj koji služi, istinski kraljuje, i to je najbolji kriterij da razlučimo tko je istinski vođa a tko diktator

ISUS je jedina ISTINA koja vodi u ŽIVOT, ali budite sigurni da Isus neće nikoga prisiliti i tjerati da prihvati tu činjenicu, jer On ne kraljuje kao što kraljuju Pilati našega vremena uz pomoć sile i straha, manipulirajući ljudskim životima. Ne, njegovo je kraljevstvo, kraljevstvo mira, radosti i ljubavi. Krist svojim služenjem kraljuje, dakle Kristova politika nije zauzeti tron, uživati na njemu sprovodeći tiraniju nad čovjekom. Onaj koji služi, istinski kraljuje, i to je najbolji kriterij da razlučimo tko je istinski vođa a tko diktator, tko nam služi i želi naše dobro, a tko se koristi nama radi svog interesa!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja