Budi dio naše mreže

Svet i plemenit supružnik trebao bi biti čovjek molitve. Neka njegova molitva bude učestala i žarka, na dobrobit njegove obitelji. Ipak, prva na listi prioriteta neka bude njegova žena. Neka muškarac svakodnevno moli za njezinu preobrazbu, posvečenje i vječno spasenje.

/ fe

Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! Ove Isusove riječi dio su nauka poznatog kao Propovijed na gori, i predstavljaju univerzalnu zapovijed koju treba biti dio životnog poziva svakog pojedinca.

Otac Ed Broom pozabavio se listom prioriteta koju bi trebao usvojiti svaki oženjeni muškarac. Na prvom mjestu je Bog, zatim žena, djeca, roditelji pa prijatelji. Na stranici catholicexchange o. Broom predstavio je pet stupova uz pomoć kojih muškarac može izgraditi čvrstu i svetu obitelj.

1. Molite za svoju suprugu

Svet i plemenit supružnik trebao bi biti čovjek molitve. Neka njegova molitva bude učestala i žarka, na dobrobit njegove obitelji. Ipak, prva na listi prioriteta neka bude njegova žena. Neka muškarac svakodnevno moli za njezinu preobrazbu, posvečenje i vječno spasenje.

2. Molite sa svojom suprugom

Suprug treba razviti naviku molitve sa suprugom. Ponekad snažni muževi traže od svojih žena da mole za njih, a katkada oni mole sami – izbjegavajući pritom zajedničku molitvu sa ženom. To je pogrešno! U tom slučaju, primjer koji trebamo slijediti pruža nam sv. Josip! Bez sumnje, sv. Josip je molio redovito i sa žarkim poletom. No isto tako je žarko molio i u zajedništvu s Blaženom Djevicom Marijom.

3. Ustalite vrijeme za molitvu

Molitvu možemo promatrati kao vrlo jednostavnu obvezu. S druge strane molitva može biti i najteža aktivnost. Zašto? Moliti možemo u svakom trenutku, na svakom mjestu i riječima koje sami odaberemo – barem nam se tako čini!

U tome nas sprječavaju tri stvari: đavao, svakodnevne obveze i stvari koje nam odvlače pažnju. Stoga bi supružnici trebali ustaliti vrijeme za molitvu; bilo da se radi o molitvi prije jela, jutarnjoj molitvi nakon buđenja, molitvi krunice ili zajedničkom odlasku na misno slavlje. Kada muškarci preuzmu inicijativu i okupljaju obitelj na molitvu, tada obitelj postaje harmonična i kohezivna cjelina.

4. Prikažite misu za svoju ženu

Žene koje svoj duhovni život shvačaju ozbiljno, radovale bi se iz dubine svojeg srca kada bi na njihov dan rođenja ili godišnjicu braka misa bila prikazana na njihove nakane.

Največa molitva pod suncem je svakako Sveta misna žrtva. Jedna misa je vrijednija nego li sve molitve stavljene zajedno. Zašto? Zato što je misa opus Dei – djelo Boga samoga.

5. Posvetite svoju obitelj Bezgrešnom Srcu Marijinu i Presvetom Srcu Isusovu

Očevi su glave obitelji, kao i svećenici u obitelji. To je predivna i uzvišena gesta, da muškarac posveti svoju obitelj Bezgrešnom Srcu Marijinu i Presvetom Srcu Isusovu. To podrazumijeva i pripremu koja prethodi samom činu posvećenja: kupiti knjižice i slike, pozvati svećenika koji će pružiti blagoslov.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja