Budi dio naše mreže

Govoreći na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu 13. lipnja, bivši prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta pozvao je američke biskupe da hrabro govore, a Crkvu u Americi podsjetio je da bi Boga trebali staviti u središte života.

/ mdj

Objašnjavajući što je to praktični ateizam, rekao je: „To nije izravno odbacivanje Boga, ali gura Boga u stranu”. U nastavku svog govora istaknuo je i da, „kriza nije zbog sekularnog svijeta i njegovih zala, već nedostatak vjere unutar Crkve“.

„Koliki postotak katolika ide na nedjeljnu misu? Koliko ih je uključeno u mjesnu Crkvu? Koliko živi kao da Krist postoji, ili kao da se Krist nalazi u njihovim bližnjima, ili imaju čvrstu vjeru da je Crkva mistično tijelo Kristovo? Koliko svećenika slavi Svetu Euharistiju kao da su doistaalter Christus, a još više kao da su ipse Christus — sam Krist? Koliko vas vjeruje u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Svetoj Euharistiji? Odgovor je premalo. Živimo kao da nam ne treba otkupljenje kroz Kristovu krv. Nažalost, to je stvarnost za mnoge u Crkvi“, naglasio je kardinal Sarah.

„Biti katolik više je od identifikacije kulture; to je ispovijest vjere. Imamo poseban sadržaj vjere. Ići izvan tog sadržaja, kako u vjeri tako i u praksi, znači ići izvan vjere. Ozbiljna je opasnost smatrati sve glasove legitimnima. To bi dovelo do kakofonije glasova koja je jednaka buci, koja ovih dana izgleda postaje sve glasnija. Kao što je kardinal Ratzinger rekao: ‘Vjera o kojoj možemo sami odlučiti nije nikakva vjera’”, poručio je između ostalog.

Kardinal Sarah je, podsjetimo, služio je kao tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda pod Ivanom Pavlom II., a papa Benedikt XVI. imenovao ga je kardinalom i postavio prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu. Papa Franjo umirovio ga je 2021. u trenutku kada je navršio 75. godinu života, a predavanje kardinala Saraha u cijelosti možete pogledati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja