Budi dio naše mreže

Kako je srijeda postala dan za post u Katoličkoj Crkvi?

U Katoličkoj Crkvi korizma kreće sa Čistom srijedom kada je obvezan post i nemrs. Zanimljivo je kako su nekad srijeda i petak bili dani određeni za post tijekom cijele kalendarske godine.

/ mp

Petak je logičan dan za post budući da se prisjećamo Velikog petka, kada je Isus umro na križu.

No, zašto je Crkva odabrala srijedu?

Prema pisanju portalu Aleteia, jedan od razloga zašto su odabrani srijeda i petak za post je kako bi kontrirali poganskim božanstvima na te dane. Tako je Merkur, kojem je srijeda bila posvećena, bio zaštitnik kradljivaca, a Venera, kojem je petak bio posvećen, božica tjelesna ljubavi. Kršćani su postili kako bi se oduprli tim strastima.

No, koji god razlozi bili što su upravo ti dani izabrani, srijeda je postala dan za post kao sjećanje na Judinu izdaju koji je prema predaji izdao Isusa u srijedu.

Post na srijedu tako je izravno povezan s Isusovom pasijom te se spominje tužnog događaja u Isusovom životu. Taj nas post podsjeća na činjenicu koliko izdajemo Isusa na dnevnoj bazi. Iako srijeda nije u kalendaru Katoličke Crkve određena kao dan za post spominjemo se te tradicije na Čistu srijedu kada započinje korizma.

Ključne riječi:
Post

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja