Budi dio naše mreže

Jesi li spreman stati na stranu istine? Subota četvrtog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja četvrtog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Stanko Mabić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Kada slušaš Isusa kako u progovara u evanđeoskim riječima, osjećaš li u svojemu srcu uzdišući: „Tako još nitko govorio nije!“ (Iv 7, 46). Dok u ovim proljetnim danima šetaš prirodom ispunjenom mirisnim cvjetovima i raspjevanim pticama, znaš li uzdahnuti i kazati: “Gospodine, tragove takve ljepote, mirisa, cvjetova i pjeva još nitko iza sebe ostavio nije!” Kada susretneš dobre, nesebične i jednostavne ljude ispunjene radošću služenja, znaš li uzdahnuti i kazati: “Ovakvom ljepotom susreta i iskrenom radošću još me nitko tako dotaknuo nije!”

Priprema

Zamisli da si u jeruzalemskomu Hramu. Isus je tu i propovijeda. Oko tebe i Isusa različiti ljudi. Jedni ga slušaju usput, drugi ga slušaju pozorno, treći sumnjičavo pitajući se: “Je li ovo Mesija?”, četvrti su posve ravnodušni, peti ga slušaju puni gnjeva i žele ga ubiti… A Isus s mirom u srcu propovijeda svima i sve želi spasiti. Zar sve ove različite skupine ljudi nisu već u hramu tvojih misli i osjećaja?

Čitanje: Iv 7, 40-53

U ono vrijeme kada su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.
Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.

Razmatranje

Je li tebi važno pitanje: dolazili li Krist iz Galileje ili Judeje? Koliko god to pitanje bilo nevažno (jer važno je samo da je on Sin Božji), ipak je jako važno da se riječi i obećanja, zapisana u prorocima Staroga zavjeta, ispunjaju. Istražuješ li u sebi riječi zapisane u Svetomu Pismo? Ispunjaju li se te riječi u tvojim danima? Ako ih nisi uspio do sada istražiti, odustaješ li jer si se umorio ili ipak nastavljaš ponizno dalje tragati, pa makar se privremeni rezultati pokazivali kao posve suprotni od obećanja zapisanih u Bibliji?
Kada pokušaš poput Nikodema stati na stranu istine, znaš li da to ne će proći bez opasnosti i da ti ne će biti lako? Možda ćeš biti prozivan i prišit će ti etiketu katolibana. Jedini ćeš oslonac imati u Isusu. Jesi li ipak spreman stati na stranu istine?

Još malo

Vidimo u evanđelju da je Isus središnja tema razgovora. Jedni se dive i vjeruju da je on Mesija, a drugi sumnjaju. I jedni i drugi vide isto čudo koje čini Isus i čuju jedne te iste riječi i govor Isusov, ali ga posve različito čuju i tumače. Kada gledam sam sebe, jedne te iste Isusove riječi različito čujem i doživljavam u različitim situacijama. To je samo znak da je Isusova riječ živa, da je ispunjena Duhom i da stalno pokreće, potiče, izaziva, ozdravlja… Katkada me ta riječ razljuti, katkada me umiri i utješi, katkada u njoj vidim ljubav i snagu Sina Božjega, a katkada samu prazninu koja mi ništa ne govori i boli me. Svi će sveci i mistici potvrditi da nam Isus jednako govori i u punini doživljaja, i u praznini samoće. I jedno nas i drugo približava njegovu Kraljevstvu. Jedino čega se trebamo bojati jest ravnodušnost i mlakost. Mlakost – kada mi uopće nije stalo niti se raspitujem za njega. To je najveća bolest naše duše i ona će nas udaljiti od Isusa više nego išta drugo.

Molitva

Gospodine, znam da bez tebe ne mogu ništa učiniti. Sad sam spreman svjedočiti, ali ne znam hoću li to biti spreman i kada dođu opasnosti, i kada to traži žrtvu. Daj mi milost da to mogu učiniti i kada nije drugima prihvatljivo, kada je teško i kada mislim da samo gubim. Otvori uho mojega srca da mogu slušati tvoju riječ pažljivo i otvoreno. Samo tvoja riječ, u kojoj ti prebivaš, može pokrenuti, oduševiti i oduhoviti moje srce koje hoće svjedočiti za tebe i u zgodno i u nezgodno vrijeme.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja