Budi dio naše mreže

Malo toga se zna o sv. Joakimu i Ani, te jesu li živjeli dovoljno dugo da mogu vidjeti svog unuka - Isusa. Kako god bilo, možemo zamišljati da bi sigurno uživali u svom unuku i pružali mu nježnost, blizinu i ljubav koju djedovi i bake pružaju voljenim unucima.

/ dz

Lako je zaboraviti da je Isus imao baku i djeda,piše Aleteia. Jedan od razloga za to je taj što se oni ne pojavljuju u Bibliji i njihovi su životi prilično nejasni. Ono što znamo nalazi se u apokrifnom tekstu iz 145. godine, nazvanom Jakovljevo protoevanđelje. Isusove bake i djedove naziva “Joakim i Ana”, a Crkva svake godine slavi njihov život 26. srpnja.

Jesu li Joakim i Ana doživjeli da vide Isusa?

U Jakovljevom protoevanđelju Isusovi djedovi i bake nemaju dodijeljenu dob, niti se bilježi da su umrli. Ana je opisana kao neplodna koja oplakuje nemogućnost rađanja djece.

“A njegova supruga Ana tugovala je u dvije žalosti i jadikovala u dvije jadikovke govoreći: Ja ću oplakivati ​​svoje udovstvo; Oplakivat ću svoju neplodnost. I približio se veliki dan Gospodnji; a Judita, njezina sluškinja reče: Koliko dugo ponižavaš svoju dušu? Evo, približio se veliki dan Gospodnji i nedopušteno ti je žaliti.”

Budući da ona oplakuje svoju neplodnost, moguće je da je to trajalo godinama. Priča se očito temelji na drugim biblijskim pričama o neplodnosti, implicirajući da su možda bili stariji kad su začeli Mariju, Isusovu majku.

Neki povjesničari tvrde da bi prosječni životni vijek u drevnom Izraelu bio 40 godina, što znači da su Joakim i Ana možda umrli prije nego što su vidjeli Isusa.

Umjetnici se obično drže podalje od prikaza Isusa s bakom i djedom već se u njihovim prikazima i djelima više pojavljuje samo mlada majka Marija. Što god da se dogodilo, Isus bi uživao u prisutnosti svojih bake i djeda i pozdravljao njihovu nježnost, brigu i blizinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja