Budi dio naše mreže

"Grijeh koji se ne prizna, ne može biti oprošten. Jednom riječju, mi smo tì koji samima sebi priječimo put do mira i oprosta svojim zlim življenjem, okorjelim ustrajanjem u zlu i nepopravljanjem. Zato: nemojmo! Molimo se Duhu Svetome! Za dar poniznosti, služenja, ljubavi, mira, istinoljubivosti i za sve druge darove koje nam naš predivni prijatelj i Bog želi darovati! Dođi, Duše Sveti", poručuje piše franjevac konventualac Ivan Marija Lotar na društvenim mrežama. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ im
Vjerojatno niti oko jedne osobe Trojstva, niti oko jedne “pojave” u sadržaju naše vjere nema toliko prepirki i “maglovitosti” kao oko Duha Svetoga. O Njemu ili se govori škrto tj. malo do nikako, ili se govore budalaštine temeljene na kvazi-privatnim nazovi-objavama pojedinaca. I zbog toga ne čudi što većina vjernika o Duhu Svetome zna malo do ništa.
Ukratko, svako dobro u nama – djelo je Duha Svetoga.
Duh Sveti treća je božanska osoba, ljubav Oca i Sina koja doslovce prebiva u nama od dana našega krštenja. Kao što se molimo Ocu Nebeskom koji nas je stvorio, Sinu – Isusu koji nas je je otkupio i spasit će nas, tako se trebamo moliti i Duhu Svetom (još se naziva mnogim imenima: Duh Božji, Duh Gospodnji, Duh Jahvin itd.) Koji su “zadaci” Duha Svetoga? On nas brani od Zloga, tješi u nevoljama, vraća u pamet Isusove riječi (iz Svetog Pisma), potiče na dobro, kori u zlu, nadahnjuje u dosjetljivosti ljubavi, potiče na kreativnost u činjenju dobra, pomaže opraštati i još mnogo toga. Ukratko, svako dobro u nama – djelo je Duha Svetoga.
Grijeh koji se ne prizna, ne može biti oprošten.
Što je grijeh protiv Duha Svetoga i zašto je neoprostiv? Nekoliko je tumačenja i sva su dobra. Prvo je nazivati Božje djelo Sotoninim, ali i obratno. Osoba koja ima tako poremećen sustav vrijednosti, nije sposobna za kajanje i traženje oprosta, a to je prvi uvjet za oprost Božji – kajanje. To je ujedno i drugo tumačenje. Grijeh koji se ne prizna, ne može biti oprošten. Jednom riječju, mi smo tì koji samima sebi priječimo put do mira i oprosta svojim zlim življenjem, okorjelim ustrajanjem u zlu i nepopravljanjem. Zato: nemojmo! Molimo se Duhu Svetome! Za dar poniznosti, služenja, ljubavi, mira, istinoljubivosti i za sve druge darove koje nam naš predivni prijatelj i Bog želi darovati! Dođi, Duše Sveti!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja