Budi dio naše mreže

Isuse, sjeti me se! Osmi dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Danas se tvoj put s Isusom zaustavlja na Golgoti. Potraži jednim pogledom križ u svom domu ili tamo gdje se nalaziš. Danas si u svom razmatranju pod križem. Saberi svoje misli, ostavi brige dana po strani i budi prisutan tijelom i duhom.

Uvodna molitva

Duše Sveti, prikazujem ti ovaj dan i ovaj trenutak pod Isusovim križem. Podari mi milost da svaki moj pogled prema križu bude poput susreta između desnog razbojnika i raspetog Gospodina. Otkloni od mene strah od križa i podaj mi strah Božji, strah da ću te svojom slabošću povrijediti.

Čitanje

Lk 23,33-43

I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva. A Isus je govorio: »Oče, oprosti im, ne znaju što čine!« I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke. Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: »Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!« Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: »Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!«

A bijaše i natpis ponad njega: »Ovo je kralj židovski.« Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: »Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!« A drugi ovoga prekoravaše: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« Onda reče: »Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.« A on će mu: »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«

Razmatranje

Tvoj put s Isusom danas, na tren, zastaje na Golgoti. Ovo je drugačiji susret na putu od onih o kojima si razmatrao ovih dana. Ovo je vrhunac križnoga puta. Usredotoči se na razgovor između Isusa i dvojice razapetih razbojnika. Pročitaj evanđeoski odlomak još barem jedan put.

S desne strane Isusova križa odvija se jednaka muka drugog razbojnika. Na porugu onoga sa suprotne strane desni razbojnik progovara u Isusovu obranu. Zar se ne bojiš Boga? U ovim se riječima krije odgovor na pitanje kako je desni razbojnik uspio iskoristiti svoju posljednju šansu. Što ga je dovelo do križa, ne možemo znati. Razbojnik je – tek toliko nam evanđelje govori o njemu. No strah je Božji uvijek tinjao u njegovu srcu, kakvo god ono bilo. Bio je sposoban na koncu svoga života priznati da po muci koja ga je zatekla prima pravednu kaznu jer ju je djelima zaslužio. Zato mu je bilo dano u tom presudnom trenutku prepoznati Isusa i blizinu njegova kraljevstva. „Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.“ A on će mu: „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“

Kakvi su tvoji križevi? Udaljuju li te ili približavaju Bogu i bližnjemu? Potrudi se prepoznati Isusovu blizinu u svojim križevima. Zamoli ga za dar straha Božjega, da ga svojim grijehom, svojom ogorčenošću nikada više ne povrijediš, već prepoznaš kao svoju jedinu priliku.

Molitva

Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje. Pomozi mi prihvatiti križ i nositi ga svjestan da si tu kraj mene i nosiš taj isti teret, moj teret. Ulij u moje srce dar straha Božjega, čežnju da te nikada ne povrijedim i sposobnost da svoga grijeha uvijek budem svjestan i da ga iskreno priznam. (Nastavi molitvu svojim riječima.)

Amen!

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Isusova molitva: Oče, oprosti im, ne znaju što čine! Ili riječi desnog razbojnika: Zar se ne bojiš Boga? Ili pak njegov posljednji vapaj: Isuse, sjeti me se! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto, tamo gdje tvoj pogled često svrati.

 

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja