Budi dio naše mreže

Isus skida s tebe tvoju težinu - Četvrtak šestog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Danas započinjemo Sveto trodnevlje. Dobro je ovih dana sudjelovati u obredima Velikoga četvrtka i Velikoga petka te u vazmenomu bdjenju. Na kraju korizme zamišljam Sveto trodnevlje kao svečanu kraljevsku dvoranu na kraju dugoga niza hodnika. Ova kraljevska dvorana na kraju nas dovodi do samoga kraljevskoga prijestolja, to jest do Uskrsa. I danas je pred tobom Isusova posljednja večera i sve ono što se oko nje događalo. Danas započinjemo slavlje najuzvišenije Ljubavi.

Priprema

Na početku stavi na sebe znak križa. Potom zamisli Gospodina Isusa kao svojega učitelja, kao kralja, kao velikoga svećenika, kao najvećega od svih proroka. Zamisli ga onakvoga kakvomu se diviš i onakvoga kakvomu se najradije moliš. Zamisli ga u sjaju, veličanstvu i moći. Ostani pred njim neko vrijeme u stavu malenosti i predanja. Pripremu završi molitvom:
Duše Sveti, zapali mi svjetlo u srcu, zadahni mi dušu ljubavlju i daj mi da s ljubavlju razmatram sveta otajstva.

Čitanje: Iv 13, 1-15

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.
Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«
Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«

Razmatranje

Sjeti se još jednom one slike Isusa koju si zamislio na početku, onoga Isusa moćnoga i proslavljenoga, Isusa svojega učitelja i kralja. Nakon toga zamisli kako se prigiba pred tvojim nogama i kako ih dodiruje rukama, polijeva vodom, pere i tare ubrusom. Kakvi se osjećaji bude u tebi?
Zamisli sada da je na tvojim nogama sve ono čega se na sebi i u sebi stidiš. Sada je to ogoljeno pred Gospodinom, on se sagiba, dodiruje sve to i pere. Kakvi se sada osjećaji bude u tebi?
Zamisli na kraju sve ono što ti je teško, možda tvoj posao, možda neki odnos, možda nešto treće. Isus se i nad tu težinu sagiba i skida ju s tebe, počinje ti služiti. Kakav je to osjećaj?

Još malo

Ostala tri evanđelja na ovomu mjestu donose opis ustanovljenja euharistije. Isus je u Ivanovu evanđelju već vrlo opširno progovorio o sebi kao o kruhu života (usp. Iv 6). Vidi se da Ivanu euharistijsko promišljanje nije strano. Ipak, sada kada su svi čitatelji mislili da će i Ivan ovdje opisati događaje oko posljednje večere, ostaju iznenađeni. Isus više ne sjedi za stolom, ne uzima kruh i kalež i ne kaže: »Ovo činite meni na spomen.« Umjesto toga, on ustaje od stola, odlaže slavljeničke haljine, prigiba se pred svakim od svojih učenika i pere im noge. Čini ono što je trebao učiniti domaćin kuće ili ono što je trebao učiniti domaćinov sluga. Učenici su preneraženi, kao što to izbija iz Petrove reakcije. Što to naš Gospodin sada čini? Što to znači? Kako se mi trebamo ponašati? Trebam li prihvatiti njegovo služenje ili odbiti?
Tko je žedan tvoje ljubavi?
Možeš li nekoga ovih dana iznenaditi svojim znakovima pažnje, darujući mu oproštenje, služeći mu?

Molitva

Gospodine Isuse Kriste, ti koji si sama ljubav i koji sebe samoga daješ iz ljubavi za nas, daj da budem odsjaj tvoje ljubavi svima koje susrećem i da svakomu budem spreman služiti. To molim tebe koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja