Budi dio naše mreže

Na pitanje tko je Isus Krist za njega, odgovor je dao fra Bojan Rizvan, župnik Župe Srca Isusova iz Zadra u emisiji "Sutra je dan Gospodnji" Hrvatskoga katoličkog radija. Protumačio je i značenje Isusovih čudesa te objasnio kakav je novi pogled na svijet kojeg Isus donosi.

/ hk

“A vi, što vi kažete, tko sam ja?” Isusovo je pitanje upućeno svakome od nas. Da je zahtjevno odgovoriti na to pitanje, slaže se i fra Bojan Rizvan. Na pitanje tko je Isus Krist za njega kao svećenika i čovjeka, rekao je:

“To je pitanje koje duboko dodiruje naš život i čini mi se da bi i odgovor trebao biti baš kao što je i pitanje – duboko životan. Ja bih se osobno volio sakriti iza riječi Svetog pisma gdje na početku svog Evanđelja Ivan evanđelist bilježi svoj proslov i kaže: „U početku bijaše Riječi i Riječ bijaše kod Boga i Riječ bijaše Bog”. U grčkom izvorniku ta riječ je zapravo Logos koju možemo prevesti i kao smisao. Krist je, konkretno za mene, smisao moga života. Kada na takav način otkrijemo smisao u Njemu, onda naš život dobiva i svoj kolorit, dobiva svoju boju, dobiva i svoje osjećaje. Život bez smisla je jednostavno prazan. Ako otkrijemo puninu smisla koju dobivamo u Isusu Kristu i stvarno povjerujemo tom smislu, onda će zasigurno naš život biti ispunjen i radostan. Za mene osobno, Krist je smisao”.

Fra Bojan Rizvan / Foto: Ines Grbić

Isusovi učenici bili su zadivljeni njegovim djelovanjem dok je činio čudesa, no je li smisao Isusova poslanja samo zadiviti svijet?

“Isusova čudesa zasigurno su primila pozornost, kako nekoć tako i danas. Čudesa uvijek plijene pozornost i hrane znatiželju, ali ona zadovoljavaju kratkoročno. Čudesa, nažalost, nisu neko iskustvo vjere koje mogu utvrditi u istini i sigurnosti da u svim kušnjama života kročimo s dubokim povjerenjem prema Bogu”, rekao je fra Bojan.

Ako otkrijemo puninu smisla koju dobivamo u Isusu Kristu i stvarno povjerujemo tom smislu, onda će zasigurno naš život biti ispunjen i radostan!

“Krist nije došao da bi nas kratkotrajno oduševio nekakvim čudesima, da bi zamaglio naše osjećaje pa da ne znamo što i gdje je istina. Došao je da bi nam donio jasnoću hoda s Bogom, a taj hod uvijek poznaje i nikada ne izbjegava križ. Baš zbog toga Isus u svome navještaju poziva i otkriva otajstvo križa koje se na neki način kasnije pokazuje i u životu njegovih učenika, onih koji ga nasljeduju”, istaknuo je fra Bojan.

Isus je došao da bi nam donio jasnoću hoda s Bogom, a taj hod uvijek poznaje i nikada ne izbjegava križ!

Fra Bojan je objasnio i kakav je to drugačiji pogled na svijet kojeg Isus donosi.

“Isus želi svojim učenicima pojasniti drugačiji pogled na svijet. Meni se čini da je to iznimno važno. Taj pogled ne donosi nekakvu izobličenu sliku svijeta nego posve realnu.
Isus nas poziva da gledamo iz Božje perspektive, vidjeti onako kako On vidi. Poziva nas da se iščupamo iz potrebe da se stalno svidimo drugima, a neki su možda i na taj način tumačili Njegova čudesa”, pojasnio je fra Bojan.

U ljudskom smislu, kada gledamo Isusovu muku i smrt, On je zapravo gubitnik. Na pitanje je li Isus gubitnik, fra Bojan je odgovorio:

“Evanđelje niti jednom jedinom riječju ne spominje uspjeh. Uspjeha kao da nema. Mi smo pozvani svoj uspjeh vidjeti ne u očima ljudi nego u očima Božjim kao što je to Krist učinio. Taj je uspjeh moguće vidjeti u najvećoj drami, najvećoj nepravdi i boli – na križu. Tamo se uspjeh pokazuje u otpuštanju naših grijeha”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja