Budi dio naše mreže

Instagram u službi mama: "Uspinjemo se, padamo, volimo, plačemo, smijemo se, trpimo, ali sve to s Gospodinom!"

Ima ih pet, znaju se već od prije, imaju svoje Instagram profile na kojima rado svjedoče vjeru, a kako su se okupile na zajedničkom profilu @_mama_moli pojasnila je za Hrvatsku katoličku mrežu jedna od mama Magdalena Pleše.

/ Tihana Semijalac

„Nekoliko mama, svaka posebna i različita na svoj način. Uspinjemo se, padamo, volimo, plačemo, smijemo se, trpimo, ali sve to s Gospodinom. Cilj nam je uz sve dnevne obaveze započeti i završiti dan s molitvom i ukrasti još možda pokoji trenutak u danu za to. Prati nas i ustraj s nama na putu za vječnu radost“, pišu na svom Instagram profilu @_mama_moli mlade majke kojima je cilj biti jedna drugoj podrška u molitvi za obitelj, supruga, djecu te u duhovno rastu koji je, tvrde, moguć i u obavljaju svakodnevnih kućanskih poslova.

Znaju se već od prije, imaju svoje Instagram profile na kojima rado svjedoče vjeru, a kako su se okupile na zajedničkom profilu pojasnila je za Hrvatsku katoličku mrežu jedna od mama Magdalena Pleše: „Ja sam na svom profilu prošle godine pokrenula molitvu krunice uživo, ali kako sam u vrijeme pandemije ostala trudna i zbog mučnina mi je bilo teško moliti, došao mi je poticaj da se više mama okupi na jednom posebnom profilu koji će biti namijenjen baš molitvi krunice uživo.“ Krenule su u lipnju, ima ih pet, a uskoro će im se pridružiti još jedna mama.

Ponedjeljkom objavljuju ‘Tjedni izazov’ kao poticaj na duhovni rast, bilo da se radi o nekom promišljanju o vjeri, molitvi ili pak konkretnom djelu koje se odnosi na obitelj, supruga, djecu ili njih same. Objavljuju katkad i svoja razmatranja o molitvi, majčinskim brigama, nastojanjima u raznim pobožnostima, no glavna je aktivnost, ističe mama Magdalena, krunica koju nastoje moliti jednom tjedno, a nekad to bude i češće. Pritom u objavi pozovu sve one kojih ih prate da napišu svoje vlastite nakane na koje će mame moliti, a svi koji žele mogu im se pridružiti u molitvi uživo. Najčešće s njima moli i jedna od djevojaka, žena ili mama koju poznaju i koja podijeli s prisutnima neko svoje osobno svjedočanstvo za koje smatra da bi bilo dobro izreći.

Jedan od posebnih izazova majkama s malo djecom, ali i roditeljima općenito, je odlazak na svetu misu, stoga su ove Instagram mame odlučile subotom navečer ili nedjeljom ujutro objaviti na svom profilu nedjeljna liturgijska čitanja, kako bi se već unaprijed u duhu pripremile za euharistijsko slavlje. U posljednje vrijeme snimaju i razne video uratke u kojima iznose neka svoja osobna iskustva, npr. kako proživljavaju osobnu i obiteljsku molitvu, te nastoje ohrabriti i druge mame da ne budu previše samokritične, već da budu ustrajne i da se kroz svoje dnevne aktivnosti približe Bogu tj. da uvide da su i njihove svakodnevne dužnosti jedna vrsta molitve žene koja je u braku i koja ima obitelj.

Instagram profil @_mama_moli otvoren je svim djevojkama i ženama koje im se žele pridružiti, jer, tvrdi Magdalena Pleše, „sve je više djevojaka koje su sad po raznim molitvenim zajednicama; većina njih će isto jednog dana stupiti u brak i imati svoje obitelji; mi smo iskusile određenu promjenu s majčinstvom da onaj molitveni život koji smo imale, to sudjelovanje na zajednicama, susretima i raznim aktivnostima, sve ipak na neko vrijeme prestane, jer potrebne smo kod kuće. Nekad to ženama bude teško prihvatiti; zato smo htjele stvoriti tu nekakvu virtualnu zajednicu u kojoj se možemo međusobno povezati i podržavati.“

Ohrabruju i druge djevojke, supruge, majke: „Samo ustrajno! Žena koja je uz djecu ne bi trebala osjećati krivnju da ne moli dovoljno, već shvatiti da je i vrijeme koje provodi uz obitelj na neki način molitva, a osobito u kućanskim poslovima, jer to su posebne molitve, posebne žrtvice; i sv. Terezija Avilska nam kaže da je ‘Bog iznad tava i lonaca’. Mi uz pomoć novih medija nastojimo moliti i dok radimo kućanske poslove. Želimo reći: ‘Samo hrabro, Bog vidi svaku našu molitvu, i onu strelovitu, i svaki naš trud i želju da služimo obitelji.’“

Ključne riječi:
majčinstvo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja