Budi dio naše mreže

Ima dobrote u svijetu i u ljudima! Srijeda prvog tjedna e-Duhovnih vježbi

Duhovske e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, osluškivanje, produbljivanje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Duhove 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-Duhovne vježbe za Android i iOS.

DOBROTA

Uvod

Vjerujem da otkrivaš ljepotu čovjeka koji je dopustio da ga vodi Duh Sveti. Ljubiti, biti radostan, miran, blag i strpljiv čini se nešto poželjno. Upravo takav je čovjek kojeg vodi Duh Sveti. Danas je pred tobom dobrota kao još jedan plod Duha Svetoga. Sve jasnija postaje slika čovjeka kakvog ga Bog želi. To je Božji naum za tebe i svakog drugog čovjeka. Bi li i sam volio biti takav?

Pripravi se

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
Duše Sveti, nastani se u meni. Vodi me. Očisti mi srce od svega što mi priječi da vršim volju Božju. Njemu se želim potpuno predati. Oduševi me za svetost. Oduševi me, Duše Sveti, za ljubav i dobrotu na koju me Isus poziva. Amen.

Čitaj

Iz evanđelja po Luki (Lk 6,27-36)

Reče Isus: „Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.

Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati. Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.“

Osluškuj

Ovo evanđelje Isusov je govor o tvojoj dobroti. Govor direktan i jasan. Ne trebaš ga previše tumačiti. Trebaš ga čuti i prihvatiti. Ovaj govor može čak biti i frustrirajuć. Uđi u dijalog s Gospodinom i sa samim sobom. Kakva je dobrota na koju te on poziva?

Vjeruješ li da i ti možeš biti dobar? Možda su ti bliže one Isusove riječi koje je rekao nekom prolazniku: „Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!“ (Mk 10,18) pa misliš da ni ti ne možeš biti dobar?

Čini li ti se poziv na dobrotu kao poziv koji te nadilazi, koji je „malo previše“?

Produbljuj

Lako se dobije dojam da danas nema ništa dobro na ovome svijetu. Rijetko se može pročitati i čuti pozitivna vijest. Ne prave se reportaže o dobrim očevima i majkama. Ne ističu se dobri političari. Ne priča se o dobrim svećenicima i dobrim djelima Crkve. Tragedije, nasilja, ratovi, skandali, ekološke katastrofe, siromaštvo, socijalne nepravde, niske plaće, bolesti…

Ima li išta dobro? Čini se da ima, ali u ovakvom okruženju za vidjeti ono što je dobro treba se potruditi. Treba gledati visoko i duboko u isto vrijeme. Treba gledati iznad i između. Za to se traži mudrost i razum, a mi to imamo po Duhu Svetomu. Nije sve zlo. Nije većina zločestih. Nije sve tako pokvareno. Ima dobrote u svijetu i u ljudima! Ima ljepote!

Sveti Franjo je imao sposobnost gledati na taj duboki način. On je u svakom stvorenju, osobito u svakom čovjeku, vidio Stvoriteljev pečat. Kao kad ono na nekom proizvodu pročitaš „Made in China!“, tako je on na svakom čovjeku uspio pročitati da je učinjen od Boga i na sliku Božju. A sve što je Bog učinio bijaše dobro, kako nam kaže Knjiga postanka. Kako to da ne uspijevamo vidjeti dobrotu ispod svih naslaga slabosti? Kako to da se teško izborimo za dobrotu i u sebi samima?

U evanđelju po Ivanu Isus govori o odnosu trsa i loze (Iv 15). Predoči si tu sliku. On želi da između tebe i njega bude tako životvorna povezanost kao između trsa i loze. Loza ne može sama od sebe donijeti plod. Kada se prekine njezin odnos s trsom, u prekidu je život. Tako je i s tobom. Ni ti ne možeš u svom životu sam od sebe imati dobrotu kao plod Duha Svetoga. Ako si povezan s Isusom, ti možeš biti dobar.

Moli

Duše Sveti, uveo si me u tajnu Isusove beskrajne dobrote i suočio me s njegovim pozivom da i sam budem dobar. Osjećam kako je to zahtjevan poziv. Priznajem da me plaši jer traži od mene puno. Zapravo, traži me potpuno. Hvala ti, Gospodine, za taj poziv. On čini da rastem, da dadnem više od sebe. On čini da pobijedim svoje sebične interese. Sada se opredjeljujem za dobrotu. Želim biti dobar prema drugima.
Želim ti u ovom trenutku zahvaliti za svako iskustvo dobrote.

Ključne riječi:
duhovske e-duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja