Budi dio naše mreže

"To je Blažena Djevica! Idi k njoj! Zar ne vidiš da te čeka?", riječi su koje je maleni anđeo uputio svetoj Katarini Labouré one noći kada joj se Gospa ukazala.

/ dz

Kad sam išla na Svjetski dan mladih u Parizu, moja je hodočasnička skupina bila blagoslovljena posjetiti Notre Dame de la Medaille Miraculeuse (kapelu čudotvorne medaljice) u Rue du Bacu. Pri prvom ulasku u svetište privukao me prekrasan Gospin kip koji se nalazi visoko u središtu svetišta u kojem ruke Majke Marije pružaju prema nama i obasipaju nas milostima. Desno od svetišta leži neraspadnuto tijelo svete Katarine Labouré i bila sam blagoslovljena što je moja medaljica dotaknula njezinu staklenu grobnicu. U blizini je stolac na kojem je sjedila Gospa kad se ukazala svetoj Katarini. Još uvijek osjećam uzbuđenje kad to zamišljam u svjetlu njezinih ukazanja prije toliko godina, piše Mary Bath Gracy.

Gospa je došla, kao kroz povijest i u naše vrijeme, da svoju djecu dovede do prijestolja svoga Sina.

“Dođi u kapelicu. Blažena Djevica te čeka”, govorio je mali anđeo koji se ukazao kao dječak od pet godina, plavih očiju i zlatne kose, probudivši svetu Katarinu u noći njezina prvog viđenja. Sestra u samostanu Kćeri milosrđa, koji je sveti Vinko Paulski utemeljio u Francuskoj, Katarina je bila ništa manje nego zapanjena kad je u 23,30 sati pronašla malu serafinsku figuru kako čeka pokraj njezine postelje. Bilo je to 18. srpnja 1830. Može se zamisliti njezino čuđenje i radost kad je anđeo rekao: “Ne boj se… Dođi. Čekat ću te.” Gospa je došla, kao kroz povijest i u naše vrijeme, da svoju djecu dovede do prijestolja svoga Sina.

Iako su ostale sestre čvrsto spavale, dok je sveta Katarina pratila anđela do kapelice, primijetila je da su sva svjetla upaljena u hodniku i crkvi. Oltarske su svijeće čak gorjele, “kao da će biti polnoćka!”, prisjetila se. Predvođena anđelom, kleknula je kraj oltarne ograde s desne strane svetišta. Gospa je došla s desne strane oltara i sjela u naslonjač gdje je svećenik često sjedio kad je sestrama duhovno savjetovao. Mali anđeo reče: “To je Blažena Djevica! Idi k njoj! Zar ne vidiš da te čeka?” Sveta Katarina je požurila u svetište i kleknula kraj naslonjača s rukama na koljenima naše Blažene Majke. Gospa joj se obratila i rekla joj da joj Bog daje posebno poslanje. Prorekla je mnoge patnje koje će pretrpjeti Francuska i svijet, te kako će i sama doživjeti mnoge kušnje. Majka Marija ju je također tješila: “Ne boj se. Reci im da se ne boje. Božja zaštita uvijek će biti prisutna na poseban način. Ja ću osobno biti s tobom. Uvijek te držim na oku. Dat ću ti mnoge milosti.”

Gospa se ponovno ukazala svetoj Katarini 27. studenog dok su ona i njezine sestre molile u kapelici. Stajala je, još jednom, u svetištu – ovaj put blizu svetog Josipa – na sjajnoj kugli. Marija je u rukama držala malu zlatnu kuglicu s križem na vrhu i prstenjem na prstima koji su predstavljali milosti. Djevica je objasnila: “Zemlja koju vidite predstavlja svijet, posebno Francusku, i sve u njoj. Zrake su simbol milosti koje izlijevam na one koji me mole za njih. Kamenje koje ne baca svjetlost predstavlja milosti za koje me ljudi zaboravljaju zamoliti.”

Godine 1842. Gospa od čudotvorne medaljice ukazala se Alphonseu Ratisbonneu, mladom Židovu, koji je u dobi od 24 godine većinu svog života proveo rugajući se Crkvi. Odmah se obratio i poželio je biti svećenik.

Tada je naša Blažena Majka pokazala svetoj Katarini viziju čudotvorne medaljice na kojoj je pisalo: “O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.” Nebeska Kraljica ponovno je progovorila govoreći: “Daj izraditi medalju prema ovom modelu. Svi koji ga nose nakon što je blagoslovljena, dobit će bilo kakve milosti, osobito ako ja nose oko vrata. Milosti će biti u izobilju za one koji je nose s pouzdanjem.” Na prednjoj strani medaljice nalazi se slika Gospe s milostima koje se izlijevaju iz njezinih ruku. Ona stoji sa svojim lijekom koji drobi glavu zmije. Molitva “O Marijo bez grijeha začeta…” okružuje je u ovalnom obliku. Na poleđini je slovo M (za Mariju) ispod križa i povezano s prečkom. Presveto Srce Isusovo, trnjem okrunjeno, i Marijino srce, probodeno mačem, jedno do drugoga. Ova slika je okružena sa dvanaest zvijezda.

Blažena Djevica Marija Anđeoska / Foto: župajastrebarsko.hr

Nošenju medaljice pripisuju se brojna čuda. U vrijeme svete Katarine Labouré oni koji su ga nosili bili su spašeni od kuge kolere. U Priči o čudotvornoj medaljici Armanda Alexandrea dos Santosa, on pripovijeda o iscjeljenju starije žene koja je bila obogaljena, mlade žene kojoj je ruka trebala biti amputirana, zajedno s izlječenjem nekoliko djece diljem svijeta. Štoviše, dos Santos dokumentira mnoga duhovna čuda koja su se dogodila, gdje su se katolici i nekatolici obratili po zagovoru Gospe od Čudotvorne medaljice.

Godine 1842. Gospa od čudotvorne medaljice ukazala se Alphonseu Ratisbonneu, mladom Židovu, koji je u dobi od 24 godine većinu svog života proveo rugajući se Crkvi. Odmah se obratio i želio je biti svećenik. Šimunovo proročanstvo, da će mač probosti Gospino srce “da bi se otkrile misli mnogih srdaca” (Luka 2,35) zasigurno se očitovalo jer su mnoga srca probodena Božjom ljubavlju Srca Isusova, čije milosti preplavljuju poput zraka kroz Srce njegove Majke.

Gospa je “nerazdvojno sjedinjena s Isusom u hostiji. Isus je uvijek Sin kojeg ona štuje. On je tijelo od njezina mesa i krv od njezine krvi.

Ove briljantne zrake nastavljaju sjati i danas. Iz godine u godinu bilježe se bezbrojna čuda. Ove blistave milosti daju se, rekla je naša Majka, svima koji ih traže – osobito onima koji mole s pouzdanjem. Kao što je Isus rekao svetoj Margareti Mariji u svom ukazanju u Svetoj Euharistiji, Njegovo Presveto Srce je razotkrilo: “Ako vjeruješ, ako stvarno vjeruješ, vidjet ćeš čudesa Moje ljubavi!” Gospinim riječima svetoj Katarini Labouré: “Dijete moje, i ti ćeš upoznati tugu. Ali u vrijeme kušnje dođi ovamo pred oltar i izlij sve svoje nevolje. Tada ćeš dobiti svaku utjehu.”

Zahvala za dar života/Foto: Dario Zürchauer

U svojoj knjizi Isus, naša euharistijska ljubav vlč. Stefano Manelli, piše da je Gospa “nerazdvojno sjedinjena s Isusom u hostiji. Isus je uvijek Sin kojeg ona štuje. On je tijelo od njezina mesa i krv od njezine krvi.” Preko Marije, koju sveci nazivaju “Posrednicom svih milosti”, obznanjuje se Izvor milosti u našem svijetu. Gospa uvijek dolazi da nas vodi do Isusove stvarne prisutnosti, do svetišta u kojem On prebiva, prijestolja milosti. Sami se možda bojimo pristupiti Božjem otajstvu, stoga dolazimo s našom Majkom, našim pouzdanjem. „Pođimo s pouzdanjem k prijestolju milosti da zadobijemo milosrđe i nađemo milost.” (Heb. 4,16) Kada idemo pred Isusa na oltaru, uvijek Ga nalazimo “s Marijom, njegovom majkom”, kao što su to učinili mudraci u Betlehemu. (Mt. 2,11) Isus u svetoj Hostiji, s oltara našega srca, može svakome od nas ponoviti ono što je rekao svetom Ivanu Evanđelistu s oltara Kalvarije: “Evo ti Majke” (Iv 19), piše fr. Manelli. Kao što je „sasvim prirodno da velika i manja marijanska svetišta uvijek njeguju pobožnost prema svetoj Euharistiji, toliko da se mogu nazvati euharistijskim svetištima gdje mnoštvo pristupa oltaru u gotovo beskonačnim redovima kako bi primilo Marijin blagoslovljeni plod. ”

Isus u svetoj Hostiji, s oltara našega srca, može svakome od nas ponoviti ono što je rekao svetom Ivanu Evanđelistu s oltara Kalvarije: “Evo ti Majke”.

Blagdan Gospe od čudotvorne medaljice tradicionalno se slavi 27. studenoga nakon čega slijedi blagdan svete Katarine Labouré 28. studenoga. Fascinantno je da je prije svojih vizija čudotvorne medaljice sveta Katarina svakodnevno primala očitovanja Isusa koji se pojavio kao Kralj. Tradicionalno, nakon devetnice Čudotvorne medaljice, uvijek je slijedilo izlaganje Presvetog Sakramenta kao što je navedeno čak i u današnjim devetnicama. Prava pobožnost prema Majci je pobožnost prema njezinu Sinu u Svetoj Euharistiji. Sjetimo se riječi malog anđela: „To je Blažena Djevica! Idi k njoj! Zar ne vidiš da te čeka?” i “Dođite u kapelu” jer čuje se da nas Marija zove i vodi nas euharistijskom Srcu svoga Sina. Kao što je rekla naša Majka, “Dođite do podnožja oltara. Ovdje će milostima biti obasute sve, velike i male, koji ih traže. Milostima će posebno biti obasute one koji ih zatraže.”

Izvor: Catholic Exchange

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja