Budi dio naše mreže

HALO VELEČASNI? Kako da prihvatim svekrvu koja smatra da je bolja žena, majka, kuharica i domaćica?

Smije li se pričestiti tijekom mise na stranim jezicima? Kako prihvatiti svekrvu koja me uvijek omalovažava i samo sebe smatra super-ženom i majkom te najboljom kuharicom i domaćicom? Pročitajte što je na ova pitanja slušatelja u emisiji "Halo, velečasni?" 15. studenoga odgovorio mons. Zlatko Koren, župnik Župe sv. Blaža.

/ at

Smijem li ići na pričest tijekom euharistijskog slavlja u Međugorju koje se održava na stranim jezicima?

U svakom našem svetištu trebalo bi na poseban način otvoriti oči i srce. U svetištu susrećemo različite ljude, prepoznajemo ljepotu prirode. Tamo se lakše sklapaju ruke i spušta na koljena. Tamo se osjeća katolicitet jedne svete katoličke i apostolske Crkve. Zato je izrazito dobro raspoložiti se za euharistijsko slavlje. Možda je to euharistijsko slavlje na nama razumljivom jeziku, a možda će se slaviti na nama nerazumljivom jeziku. Ništa nas u tome ne priječi, ako sudjelujemo u cijelom euharistijskom slavlju, da pokušavamo osjetiti dinamizam tog liturgijskoga slavlja i da pokušavamo duhom vjere razumjeti to euharistijsko slavlje, a onda se sigurno možemo i pričestiti. U Župi sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64, također svake nedjelje, zahvaljujući vlč. Anđelku Katancu, povjereniku za pastoral turista i migranata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u 12 i 30 slavi se euharistijsko slavlje na engleskom jeziku.

Kako prihvatiti svekrvu koja me uvijek omalovažava i samo sebe smatra super-ženom i majkom te najboljom kuharicom i domaćicom?

Ne znam što bih točno odgovorio, ali osobe koje podcjenjuju i omalovažavaju druge osobe imaju neki problem u sebi. Nisu sposobne vidjeti u drugima ništa dobro, nisu sposobne podržati, usmjeriti i rasplamsati dobro. Ovdje bi zapravo toj osobi trebalo pomoći, a da bi joj se moglo pomoći ona bi sama trebala zatražiti pomoć. Siguran sam da ima i svekrva koje se raduju snahama, ali o njima rjeđe govorimo.

U kalendaru Katoličke Crkve imamo jednu mučenicu, zaštitnicu svekrva i snaha koja je dala svoj život kako bi spasila trudnu snahu. Bl. Mariannu Biernacku danas nazivaju nebeskom zaštitnicom svekrva.

Osobno sam nekada prije radio na izradi jednog pravilnika za svekrve. U tom pravilniku sam pokušao razraditi nekih 12 smjernica, odnosno žarišta koja se ne bi smjela preskočiti. Ako mi Bog da da doživim mirovinu, posebno ću se time pozabaviti s obzirom da nisam taj pravilnik završio. Međutim, stavio sam glavno načelo koje bi glasilo ovako: Redovito ću se diviti i uvijek ću šutjeti. Zbog objektivnosti svakako bih trebao pristupiti i izradi pravilnika i za snahe.

Ključne riječi:
Halo velečasni!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja