Budi dio naše mreže

Fra Mate Bašić: "Ne bojmo se, budimo postojani u čuvanju Njegova Imena"

"'Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.' Mnogi kršćani danas, kada govore o kršćanskom djelovanju u svijetu, o angažiranosti u društvu, često teže za oduševljenjem mase, a istovremeno zaboravljaju upravo ove Kristove riječi. Kao da ne čuju ili ne žele čuti što Isus upozorava, a Isus jasno kaže: Nemojte unaprijed smišljati obranu (…) svojom ćete se postojanošću spasiti", poručuje fra Mate Bašić u osvrtu na evanđelje od srijede, 27. studenoga.

/ mp

Pročitajte cijelo promišljanje fra Mate Bašića s Facebooka:

Današnje nam evanđelje u svim svojim dijelovima može biti pouka o življenju i djelovanju nas kršćana u svijetu. Tako u evanđelju čitamo: »Podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja.«

»Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti.«

»Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Mnogi kršćani danas, kada govore o kršćanskom djelovanju u svijetu, o angažiranosti u društvu, često teže za oduševljenjem mase, a istovremeno zaboravljaju upravo ove Kristove riječi. Kao da ne čuju ili ne žele čuti što Isus upozorava, a Isus jasno kaže: Nemojte unaprijed smišljati obranu (…) svojom ćete se postojanošću spasiti.

Mi kršćani, uporno pokušavamo postati spasitelji, obnovitelji, reformatori, socijalni radnici, sindikalisti, odnosno, sve ono što Isus od nas ne traži. Kao da pokušavamo izbjeći ova progonstva, podizanje ruku na nas, predavanje pred sinagoge, kraljeve, tamnice, vladare. Želimo se svima ili bar masama svidjeti. Želimo biti cool u našem društvu, biti oni koji će moći i s jednima i drugima te tako, kao da želimo izbjeći progonstva i osude od strane svijeta. Svima nam je do nekih javnih diskursa, ali nikome kao da nije do trpljenja. Kao da ne vjerujemo samom Kristu, da nam ni jedna vlas s glave neće propasti, iako će nas predavati, čak i roditelji, braća, rođaci i prijatelji, iako će nas čak i ubiti, iako će nas svi zamrziti. Sve to treba biti poradi Imena Kristova. Ne bojmo se, budimo postojani u čuvanju Njegova Imena. Čuvati Njegovo Ime znači biti kršćanin. To znači zvati se Kristom i Krista živjeti. To ne znači prosvjedovati jer Krist nije prosvjedovao kada su ga osudili na smrt, već se kao janje dao na klanje. To ne znači sve reformirati, ne znači pokretati revolucije, već jednostavno znači po Kristu drugima prati noge, druge ljubiti, drugima služiti, zbog Krista trpjeti i za Krista služeći umrijeti. Nemojmo unaprijed smišljati obrane, jer ćemo se samo postojanošću u svim tim mukama i protivljenjima spasiti.

Fra Mate Bašić

Fra Mate Bašić  je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Živi i radi u samostanu i crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu u Zagrebu. Doktorand je na doktorskom studiju iz sustavne dogmatske i biblijske teologije na KBF-u u Zagrebu. Nacionalni je duhovni asistent OFS-a i područni duhovni asistent za zagrebačko područje. Voditelj je Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije. U samostanu je duhovnik i ispovjednik, kateheta za mlade i odrasle. Vodi i nekoliko skupina mladića kroz devedesetodnevni program za muškarce EXITUS.

Ključne riječi:
fra mate bašić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja