Budi dio naše mreže

"Baš si nesposoban!", "Glup si!", "Ništa od tebe neće biti u životu!" - samo su neke od rečenica koje možemo čuti u svojoj svakodnevici. A još je tužnije kad su upućene djeci, našim najmlađima. Nažalost, nismo naučili ispravno opomenuti nekoga, naš odgoj je malo zakazao na tom polju, jer najčešće opomena ode na osobnu razinu, pomiješamo vrijeđanje i opominjanje.

/ im

Poticaj na promišljanje svakodnevnih stvarnosti koje živimo, a koje nisu u skladu s onim što zahtjeva naša vjera donosi na društvenim mrežama svećenik i kantautor duhovne glazbe fra Marin Karačić . Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Ne govorite im da su glupi, nesposobni i da ne vrijede!

“Baš si nesposoban!”, “Glup si!”, “Ništa od tebe neće biti u životu!” – samo su neke od rečenica koje možemo čuti u svojoj svakodnevici. A još je tužnije kad su upućene djeci, našim najmlađima. Nažalost, nismo naučili ispravno opomenuti nekoga, naš odgoj je malo zakazao na tom polju, jer najčešće opomena ode na osobnu razinu, pomiješamo vrijeđanje i opominjanje.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀
Ako je netko dobio lošu ocjenu u školi, nemoj mu reći da je nesposoban i da ništa neće biti od njega u životu – možda je bio samo lijen i zato ga nauči da lijenost sa sobom nosi takve posljedice, da će dobivati loše ocjene i da neće naučiti gradivo. Ako je netko nešto pogrešno napravio ili učinio, nemoj mu reći da je glup i mutav – nitko se nije naučen rodio, imaj strpljenja, pouči ga.

Nikad ne dopustiti da u našim riječima izostane ljubav i prihvaćanje.

I toliko je dobro nam poznatih primjera u našim životima gdje reagiramo pogrešno. A tako je potrebno fokusirati se na pravi problem i opomenuti nekoga u tome, a ne ići na osobnu razinu, vrijeđati nekoga ili ga omalovažavati. Nikad ne dopustiti da u našim riječima izostane ljubav i prihvaćanje. I odrasloj osobi nije ugodno čuti takve komentare o sebi, a kamoli djeci koji tek trebaju postati “odrasli ljudi”. S koliko trauma, rana i nerazumijevanja odrastaju naša djeca i koliko im je potrebna naša pomoć u razvijanju u zdrave ljude. A kako ćemo im pomoći ako ni mi sami nismo takvi.

S koliko trauma, rana i nerazumijevanja odrastaju naša djeca i koliko im je potrebna naša pomoć u razvijanju u zdrave ljude.

Mijenjajmo sebe da bismo mogli pomoći drugima. Dovoljno je zla i negativizma u svijetu, budimo mi makar mala promjena za bolje sutra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fra Marin Karacic (@framarinkaracic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja