Budi dio naše mreže

"Isus se povlačio u samoću i molio. Zaroni u samoću i pomoli se. Upoznajući Stvoritelja upoznajem više sebe, a upoznajući sebe moći ću lakše i bolje shvatiti i prihvatiti druge", poručuje fra Marin Karačić na svojem Instagram profilu. Njegovu objavu donosimo u cijelosti.

/ im

Samoća i usamljenost; tako naizgled i na površini slične, a u dubini tako različite. Samoću biraš, a usamljenost sama dolazi. Prva je odabrana, a druga dođe, zatekne te, nametne se i ne pušta. Čovjek može biti okružen velikim brojem ljudi, biti u masi, a osjećati se usamljeno. S druge strane čovjek može biti sâm, a osjećati se ispunjeno.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Samoća je dobra, poželjna i plodonosna. Samoća nam pomaže sabrati misli, “podvući crtu” u životu, pomoliti se, napraviti planove, odluke. Pomaže nam razmisliti o sebi, o Bogu, o bližnjima, vidjeti kakav sam čovjek, u čemu napredujem, a u čemu padam. I tako je potrebna čovjeku. Samoća je odmor i duši i tijelu.

Pomaže nam razmisliti o sebi, o Bogu, o bližnjima, vidjeti kakav sam čovjek, u čemu napredujem, a u čemu padam.

Usamljenost je često teška i mučna. Uvijek je prati negativan osjećaj; osjećaj nezadovoljstva, tuge, nevrijednosti, nekog razočarenja, nesamopouzdanja i često je bijeg od svijeta i od stvarnosti u kojoj živimo. I zatvaramo se u taj svoj tamni oblak misli i može nam biti samo gore. Usamljenost ne biramo, nego uvijek dođe kao posljedica nečega.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tako je bitno i potrebno sebi postavljati pitanja, vidjeti što je uzrok i početak našeg “lošeg stanja” te onda tražiti rješenja i izlaze. Ako ne možeš i nisi sposoban to učiniti sâm, skupi hrabrosti i potraži pomoć od nekoga, samo nemoj ostati u takvom stanju.

Danas se i bojimo biti sâmi, stati pred svoje dubine i upoznati sebe.

Danas se i bojimo biti sâmi, stati pred svoje dubine i upoznati sebe. Lakše je zaokupiti misli nečim nebitnim, okrenuti u aktivizam i živjeti sa sobom kao s nekim strancem. Ali moramo biti svjesni da od sebe ne možemo pobjeći i da guranjem problema pod tepih ne postižemo ništa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Isus se povlačio u samoću i molio. Zaroni u samoću i pomoli se. Upoznajući Stvoritelja upoznajem više sebe, a upoznajući sebe moći ću lakše i bolje shvatiti i prihvatiti druge.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fra Marin Karacic (@framarinkaracic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja