Budi dio naše mreže

"Došašće od nas zahtijeva hod u svjetlosti: prosvijetlimo svoje pameti i svoja srca Riječju Božjom, duhovnim štivom, ugodnim razgovorom, samoćom u kojoj Bog najglasnije govori. Neka naše ulice, trgovi, zgrade i stanovi budu osvijetljeni svjetlima tisuća lampica, ali neka najprije u našem srcu bude upaljeno svjetlo Kristovo!", poručuje župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Ivan M. Lotar: .

/ mp

[DOŠAŠĆE]

Sretna vam i blagoslovljena Nova godina jer adventom ili došašćem započinje nova crkvena/liturgijska godina!

Došašće dijelimo na dva dijela: do 16. prosinca ćemo razmišljati o Kristovom ponovnom dolasku, nastavljajući se na „posljednje nedjelje“ koje počinju brojem 3., a u drugom dijelu Došašća, nakon 16. prosinca, ćemo se intenzivno pripravljati za Isusov rođendan, svetkovinu Rođenja Gospodinova.

Kristov dolazak navješćujemo, i to ne samo prvi, nego i drugi, mnogo ljepši od prvoga. Jer, prvi je nosio biljeg trpljenja, a ovaj će nositi krunu božanskoga kraljevstva. Kod prvog dolaska bio je pelenama povit u jaslama, a kod drugoga zaodjet će se svjetlošću kao odijelom. Kod prvoga podnio je križ i prezreo sramotu, a kod drugoga doći će okružen vojskom anđeoskom, proslavljen. Prvi je put došao poradi nauma ljubavi da ljude pouči i blago ih uvjerava, a u ono će ih vrijeme, htjeli ne htjeli, nužno podložiti svojemu kraljevstvu. – kaže sveti Ćiril Jeruzalemski.

Riječ nas Božja danas podsjeća da je Došašće vrijeme u kojemu se na poseban način pripravljamo, pripremamo, imamo niski start, treniramo, vježbamo – za Božić!

Kakav Božić želimo, takvo si Došašće trebamo omogućiti!

Došašće od nas zahtijeva hod u svjetlosti: prosvijetlimo svoje pameti i svoja srca Riječju Božjom, duhovnim štivom, ugodnim razgovorom, samoćom u kojoj Bog najglasnije govori. Neka naše ulice, trgovi, zgrade i stanovi budu osvijetljeni svjetlima tisuća lampica, ali neka najprije u našem srcu bude upaljeno svjetlo Kristovo!

Došašće od nas zahtijeva da odložimo, bacimo, napustimo djela tame u skrušenoj ispovijedi, u obrezanju srca od svega što nije Isusovo.

Došašće od nas zahtijeva i odricanje od tjelesnoga sna preko svetih misa zornica, od apsolutnog tjelesnog zadovoljstva: jer Sin se Božji rodio u skromnosti, a žrtvica sna znak je zahvalnosti za Kristovu žrtvu koja je započela već u utjelovljenju.

Sve nam to omogućuje živjeti u duhu današnjega evanđelja: biti pripravnima za Kristov drugi dolazak. Kako možemo biti spremni za drugi, ako prvoga još nismo razumjeli? Zato nam pomaže došašće: da se sjetimo bitnoga. Došašće je vrijeme radosnog iščekivanja, nade, budnosti i čežnje!

Vjerujem da smo prošle nedjelje nabavili adventski vijenac, a ako nismo, stignemo ovih dana. On simbolizira zatvoreni krug beskonačnosti, vječnoga života prema kojemu idemo. Danas ćemo zapaliti, ili već jesmo, prvu svijeću koja označava NADU: nadu u Kristov ponovni dolazak, nadu u obraćenje naših članova obitelji, nadu u ljubav koju godinama čekamo, nadu u željeni posao… preporučimo Gospodinu svoje velike i male nade!

Došašće nas podsjeća na važnost pripravnosti: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi. – veli Isus danas.

Ne znamo kada će to biti, zato uvijek trebamo biti spremni. Spremni za radosni susret s Kristom; svakoga dana, svake noći iščekivati ispunjenje svih svojih želja i čežnji, jer samo u Kristu, smislu svega svijeta, svemira i povijesti – sve naše želje i čežnje imaju svoj dovršetak. Zato se ne bojmo: radujmo se, veselimo, pripremajmo se, dobro startajmo ovaj advent kličući: Dođi, Gospodine Isuse!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja