Budi dio naše mreže

Ime je znak i ime predstavlja osobu te je zato važno da ime bude dobro ime, plemenito ime, jer u tom imenu će osoba živjeti cijeli život.

/ im

Na YouTube kanalu Međugorje News svećenik Hercegovačke franjevačke provincije fra Goran Azinović objavio je promišljanje o značenju imena i napomenuo koja bismo imena trebali davati djeci.

Fra Goran Azinović istaknuo je da svatko od nas ima svoje osobno ime, a to je ono ime koje su nam dali naši roditelji pri samom rođenju, odnosno na našem krštenju. “To je ime koje nas označava. Isus kaže: ‘Ja sam te zazvao imenom. Ja sam te upisao u svoje dlanove.‘ I zato je važno davati djeci poznata biblijska imena. Ona imena koja su u našoj tradiciji, u tradiciji našeg naroda, ali posebno kršćanskoj tradiciji”, rekao je.

I zato je važno davati djeci poznata biblijska imena.

Predložio je nekoliko imena koja su uvijek lijepa i tradicionalna: Luka, Petar, Jakov, Šimun, Josip, Marija, Elizabeta te dodao kako su to uvijek jedna lijepa biblijska imena. “Danas vidimo da roditelji kada daju imena svojoj djeci daju ‘čudna‘ imena. Daju se imena koja ne postoje, izmišljena imena, imena koja predstavljaju neki simbol, neki logo, neku firmu, neki uspjeh, nešto što nema u konačnici veze sa samim imenom. Ime je znak i ime predstavlja osobu te je zato važno da ime bude dobro ime, plemenito ime jer u tom imenu će osoba živjeti cijeli život. Mi ćemo ju znati po tome imenu. Zato Ivan Zlatousti upozorava nas kršćane: ‘Imena ne smijemo davati po našim precima jer je to bio poganski, rimski običaj. Mi moramo davati imena po svecima, po uzorima.‘”, rekao je.

Posebno je istaknuo da trebamo učiti djecu odmalena da im sveci budu uzor, a ne nekakve zvijezde ovoga svijeta i krivi ideali koje živimo.

Ime je znak i ime predstavlja osobu te je zato važno da ime bude dobro ime, plemenito ime jer u tom imenu će osoba živjeti cijeli život.

“Bog će nam jednoga dana kada dođemo u vječnost dati ime koje nas potpuno obuhvaća. Dat će nam ime koje znači milina, to je tepanje nama. Bog će nama tepati kroz to ime. Važno je boriti se za ime. Ime je svetinja, ime je svetost. Zato Ime nad svakim imenom Isus, Ime nad kojim će svatko prignuti svoje koljeno, to je najljepše Ime na svijetu. To je punina svih imena. A naš ime će jednoga dana biti punina kada dođemo u vječnost. Na zemlji smo dobili imena po svecima, a ne poganska imena i zato čuvajmo svoje ime, nemojmo ga ukaljati, ali dajmo svojoj djeci dobra imena”, zaključio je.

Cijeli video pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja