Budi dio naše mreže

Gabriel Cortes, nekad strastveni skejter, pridružio se Franjevcima od Bezgrešne u Toodyayu u zapadnoj Australiji i šest godina nije dodirnuo skateboard, no jednog mu je dana superior dao iznenađujući zadatak.

/ ts

Fra Gabriel Cortes je sedam godina skejtao kao tinejdžer u New Hampshireu, ali kad je počeo osjećati duhovni poziv, pripremio se napustiti skateboard kako bi živio život siromaštva, čistoće i poslušnosti, donosi na svojim stranicama Brandon Vogt.

Pridružio se Franjevcima od Bezgrešne u Toodyayu u zapadnoj Australiji i šest godina nije dodirnuo skateboard, no jednog mu je dana superior dao iznenađujući zadatak. Zapovjedio je fra Gabrielu da nabavi skateboard i jednom tjedno ide u skatepark gdje će evangelizirati i svjedočiti vjeru, što je, vjeran zavjetu poslušnosti, fra Gabriel i učinio. Kad je počeo provoditi vrijeme sa skejterima, shvatio je da imaju jednu zajedničku crtu: i fratri i skejteri sebe vide kao subkulturu. U tom obostranom odbacivanju svjetovnih vrijednosti, i jedni i drugi su otvoreni za nove puteve u životu.

To ga je svjedočenje povezalo s mnoštvom ljudi, uglavnom mladića, koji inače nikada ne bi susreli Krista ili njegovu Crkvu.

Spirit Juice Studios snimio je kratkometražni film ‘Salve Regina’ u kojemu fra Gabriel izvodi svoje vratolomije, ali i pjeva gregorijanski koral, što je privuklo pozornost National Academy of Television Arts and Sciences koja mu je 2015. godine dodijelila nagradu Emmy.

U jednom ranijem intervjuu za AirMaria fra Gabriel je posvjedočio kako evangeliziranje na ulici, iako mu je skejtanje strast, predstavlja određeni križ. Kad bi ga mladići vidjeli u skateparku, pojašnjava, dobacivali bi da je stigao ‘papa’, pitali bi se u šali je li to Isus: „To je za mene križ, jer se ne želim isticati, više sam samotnjak, želim biti skriven, ali istovremeno je i probijanje leda, jer kad me mladi vide kažu: ‘A on je to sigurno i prije radio!’

Ne biste vjerovali kakvi su to razgovori, s kakvim sam se sve ljudima susreo, i mlađima i starijima, predivnim ljudima u Perthu; gledali su moj habit iz 12. st. i pokazivali veliko poštovanje. Iako ne razumiju o čemu se radi kad me vide, daju mi priliku i vrlo su ljubazni i puni poštovanja. Sklopio sam mnoga prijateljstva. Bog djeluje na nevjerojatne načine!“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja