Budi dio naše mreže

Kapele Trajnog Euharistijskog klanja neposredno prije ljeta 2022. u glavnome gradu Hrvatske otvorene su na čak dva mjesta – jedna je u središtu grada, a druga na krajnjem istoku, u susjedstvu Sesveta. Obišli smo ih, a pozivamo i vas da se odvažite na to gradsko hodočašće pogotovo za ljetnih dana - kada je sve to lakše zbog manjih gužvi i protočnijeg prometa - te provedete svoje vrijeme na dragocjen način: u susretu s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Možete doći i usred noći.

/ Ante Novak

I taj smiraj, oazu mira usred vreve velegrada, duhovnu i molitvenu okrepu, te jedinstvenu priliku susreta s euharistijskim Gospodinom – a jedna od njih je i klimatizirana – s početkom kolovoza obišla je i redakcija Hrvatske katoličke mreže.

Kapela Trajnog Euharistijskog klanjanja na Jordanovcu (Foto: Ante Novak)

Prvo je na istoku grada prva kapelica TEK-a u Zagrebu otvorena, i započelo se s trajnim klanjanjem, početkom lipnja – na blagdan Marije Majke Crkve – kod braće dehonijanaca na Trnovčici u župi Blažene Djevice Marije Majke Crkve u pokrajnjoj kapeli Sv. Maksimilijana Kolbea s desne strane crkve. Ulazi se izvana.

Kapela Trajnog Euharistijskog klanjanja na Trnovčici (Foto: Ante Novak)

Druga zagrebačka kapelica TEK-a otvorena je, može se reći, u centru grada krajem lipnja – na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina – kod Isusovaca na Jordanovcu u istoimenoj župi u bočnoj kapeli Sv. Josipa, s lijeve strane crkve. Ulazi se iz predvorja crkve gdje je zajednički ulaz.

Kapela Trajnog Euharistijskog klanjanja na Jordanovcu (Foto: Ante Novak)

Za započeti ovakav način pobožnosti – 24 sata 7 dana – bilo je potrebno okupiti najmanje 170 registriranih molitelja koji su se prijavili za svoj sat, dan i točno vrijeme, a idealan broj registriranih ‘sigurnih’ molitelja-klanjatelja trebao bi biti oko 350.

Ali, nemojte misliti da su prijave zatvorene, možete se i vi prijaviti ‘jednom’ i dolaziti svaki dan neovisno o prijavi jer registrirani molitelji su tu kako bi se zapravo osiguralo da izloženo Presveto nikada nije samo.

Knjiga dežurnih na Jordanovcu (Foto: A.N.)

Oni, pak, koji su se prijavili upisuju u ‘knjigu molitelja’ svoje dežurstvo, od punog sata do punog sata, a u slučaju da u svome terminu ne mogu doći moliti, javljaju to koordinatoru svoga sata, a svaki sat u danu ima svog koordinatora, i on im pronalazi zamjenu.

Takav način moljenja pokazao se najboljim u svijetu.

Također, prilikom posjeta kapelama TEK-a na Jordanovcu i Trnovčici saznali smo od molitelja da je interes ostalih vjernika dosta velik, a uvjerili smo se u to i sami.

Kod isusovaca unatoč velikoj sparini i vrućini ljudi su neprestano dolazili, a na Trnovčici nas je ugodno iznenadila i prisutnost mladih ljudi. Štoviše, i na redovitoj večernjoj misi u tjednu bilo je iznimno puno vjernika,

„To je kod nas pravilo”, rekli su nam.

Ako se odlučite hodočastiti, pješačiti, do zagrebačkih kapela Trajnog euharistijskog klanjanja, evo i uputa:

Ispred župne crkve na Trnovčici (Foto: A. N.)

‘Prva zagrebačka kapela’ na Trnovčici je na predzadnjoj tramvajskoj stanici prije okretišta Dubec, s lijeve strane, i do nje je pješačenja desetak minuta, ugodnim korakom, a do jordanovačke kapele može se stići gradskim autobusom od Kaptola ili Kvatrića, a za odlučne pješake najlakša je sljedeća uputa: do kapele Sv. Josipa od KBC-a Merkur još je nekih petstotinjak metara; isto toliko i od Studentskog doma na Lašćinsoj cesti.

Crkva na Jordanovcu (Foto: A.N.)

Svoj mali obol na jedan način zagrebačkim kapelama dala je i redakcija HKM-a. Kako?

Naime, nakon jednog gostovanja na radiju o. Marko Šop (SCJ) poglavar zajednice na Trnovčici Družbe svećenika Srca Isusova (popularno nazvanih ‘dehonijanci’ po njihovom utemeljitelju ocu Ivanu Leonu Dehonu), rekao je nekima među nama kako ima jednu brigu jer ne zna gdje i kako dobaviti potrebne klupe za kapelu TEK-a da ne bude tako prazna.

Kapela TEK-a na Trnovčici (Foto: A. N.)

Uputili su ga na mons. Fabijana Svalinu, srijemskog biskupa koadjutora, koji je još za vrijeme svoje službe, prije možda više od godinu dana, kao ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i ravnatelj Hrvatskog Caritasa pribavio više crkvenih klupa-klecala i uskladištio ih u prostorima HKM-a.

Crkva na Trnovčici (Foto: A.N.)

Kapela TEK-a na Jordanovcu (Foto: A. N.)

Nitko nije znao njihovu točnu namjenu. Otac Šop je, stoga, uputio molbu mons. Svalini i ispalo je da su te klupe sada inventar kapele Trajnog euharistijskog klanjanja na Trnovčici.

I to nije sve. Svoj obol možete dati i vi već sada jer isusovci i dehonijanci dalje traže dežurne molitelje; ispunite obrazac i molite u zoru, ujutro, poslijepodne ili navečer pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, možete biti i koordinator ili koordinatorica kapela TEK-a jer kako je i sama nacionalna promotorica ove pobožnosti kod nas Nada Burum jednom prilikom posvjedočila za Hrvatski katolički radio:

„Promocija Trajnog euharistijskog klanjanja nije bila moja želja i nije bio moj plan, ali, jedan pogled na euharistijskog Isusa bio je dovoljan da reknem: ‘Da Isuse, sve Tebi za ljubav’.”

Ako ikoje vjerničko srce osjeti potrebu da bi i u njegovom mjestu i gradu trebalo otvoriti kapelu Trajnog Euharistijskog klanjanja do gospođe Nade Burum jer vrlo lako doći putem najutjecajnije društvene mreže u našoj zemlji jer njezin profil tamo upravo i služi tome.

Knjiga prijavljenih molitelja na Trnovčici (Foto: A.N.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja