Budi dio naše mreže

EXITUS: Započinje novi ciklus - prijave do srijede!

Fra Mate Bašić u programu HKR-a najavio novi ciklus programa za muškarce Exitus koji počinje u četvrtak i završava na Badnjak.

/ hjb

Program se, kako smo već pisali i kako stoji i na njihovoj stranici www.exitus.hr, temelji na izazovnom devedesetodnevnom razdoblju pročišćenja i umiranja sebi. Sudionike podržava bratstvo istomišljenika za veću unutarnju slobodu i, na kraju, čistu i nesebičnu ljubav. Program stoji na tri stupa: 1) molitvi, 2) askezi i 3) bratstvu.

Molitva i odricanje s bratstvom i Euharistijom predstavljaju formulu za uspjeh u duhovnom rastu, kao i uspjeh za rast u čovječnosti, muževnosti i kršćanskom identitetu u današnjem svijetu.

Fra Mate je protumačio i dijelove programa, ponajprije molitvu. Exitus podrazumijeva vrijeme svakodnevne osobne molitve, vrijeme posvećeno čitanju i razmatranju Pisma, zajedničku molitvu na susretima s braćom i zajednička euharistijska slavlja. Što se tiče askeze, Exitus nije zamišljen kao povlačenje iz stvarnosti svakodnevice, nego kao dublje poniranje u sebe i u osobni odnos s Bogom i braćom.

Logo programa Exitus

Osim što se tijekom Exitusa treba odreći televizije, beskorisnog surfanja internetom, svjetovne glazbe, alkohola, slatkog itd., sudionici će usvojiti elemente discipline poput hladnih tuševa, redovite tjelovježbe, svakodnevne svete ure, polaganja računa braći o vlastitoj disciplini, posta dvaput u tjednu, pomaganja onima u potrebi i sl. Sve to može biti od pomoći u napredovanju u malim stvarima.

Glavna razlika od sličnih programa

Ključni razlikovni element Exitusa, koji ga čini posebnim u odnosu na druge, jest bratstvo. Činjenica je da se cijeli program odvija u okrilju velikodušnog i beskompromisnog otvaranja, izlaganja i davanja sebe drugim muškarcima koji prolaze isto putovanje. Osim redovnih susreta i razgovora o Riječi i smislu, u Exitusu čekaju zajednička Euharistija, svakodnevna komunikacija s braćom u timu, zajedničke molitve pri svakom susretu, zajednički post dva dana tjedno (od čega jedan dan na nakanu braće).

Mnogi se pitaju zašto je određeno vrijeme od devedeset dana. Svima je jasno da je za vježbanje bilo koje discipline, vještine, vrline ili načina življenja potrebno vrijeme. Prema brojnim istraživanjima o liječenju različitih oblika ovisnosti, najmanji period potreban za ozbiljan oporavak, pa i vraćanje prirodne funkcionalnosti mozga prije stanja ovisnosti, jest upravo 90 dana. Potrebno je naglasiti da Exitus nije neki program samopomoći u kojem bi uspjeh sudionika ovisio prvenstveno – ili uopće – o samom sudioniku i trudu koji je spreman uložiti. Ne. Poanta Exitusa je upravo suprotna: kroz 90 dana potrebno je prepustiti kontrolu nad svojim životom i predati je Drugome, po drugima.

Bratstvo bl. Karla Austrijskog I.

Kako se navodi na www.exitus.hr, s ciljem daljnjeg širenja Exitusa oformljeno je Bratstvo Blaženoga Karla I. “Kroz to bratstvo želimo okupljati i formirati katoličke muškarce koji u svom okruženju, u Crkvi i najvažnije, u sebi samima, osjećaju dubinski utjecaj dviju velikih kriza našeg vremena: krize duha i krize muževnosti.”

Sveti papa Ivan Pavao II. je 2004. godine, u dekretu o beatifikaciji Karla I. o tom Božjem ugodniku rekao: “Bio je čovjekom velikoga moralnog integriteta i čvrste vjere, koji je za svoje narode tražio uvijek ono najbolje, a sva vladarska djela vršio u skladu sa socijalnim naukom Crkve. Držao se ideala pravednosti i mira i nepokolebljivo težio svetosti. Bio je primjerni kršćanin, suprug, otac i vladar. Neka blaženi Karlo bude primjer, posebno onima koji u suvremenoj Europi snose političku odgovornost.”

Bl. Karlo Austrijski I. / foto: emperorcharles.org

Uistinu, blaženi Karlo može svim muškarcima danas poslužiti kao primjer kršćanina, muža, oca i vođe. Bio je čovjek velika odricanja i ljubavi za druge, spreman sve svoje planve uskladiti s Božjom voljom, čak i darujući svoj život za druge. Blaženi je Karlo izgubio svoje zemaljsko kraljevstvo, ali nije izgubio ono vječno. Radije je prihvatio slom vlastite države nego priuštio narodu dodatnu patnju zbog građanskog rata. Blaženi je Karlo odabrao put vječnosti.

Exitus je posebno učinkovit za:

  • muškarce/mladiće koji razlučuju životni poziv,
  • muškarce/mladiće koji se pripremaju za brak,
  • muškarce/mladiće koji se pripremaju za redovnički ili svećenički život,
  • muškarce u braku,
  • redovnike, svećenike, redovničke i svećeničke kandidate,
  • muškarce/mladiće koji se bore s bilo kojom vrstom ovisnosti ili navezanosti kao korak prema oporavku.
  • muškarce koji zajedno teže za savršenijom slobodom.

Recimo na kraju da novi ciklus programa Exitus počinje 26. rujna, a da su prijave na stranici www.exitus.hr moguće do 25. rujna 2019.

Ključne riječi:
Exitus 90 fra mate bašić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja