Budi dio naše mreže

Evangelizacijska zajednica Sveti Duh i fra Stjepan Brčina i ovu godinu organiziraju niz predavanja u sklopu Duhovno-duhovitih večeri na župi sv. Antuna Padovanskog s ciljem kršćanske pripreme za dan zaljubljenih. Gost predavač bio je Matija Ricov koji je govorio mladima o važnosti molitve za budućeg muža ili ženu te naveo tri razloga zbog kojih naše molitve nisu uslišane.

/ im

Ne postoji knjiga u Svetom pismu koja direktnije govori o pripravi za brak od Knjige od Tobiji. Vi koji ste na tom putu priprave i razmišljate o braku svakako ju razmatrajte.

Posebno je naglasio da mi kao kršćani znamo da je smrt nužna da bi se dogodio život. “Isus sam kaže da ako sjeme ne padne na zemlju i ne umre ne može donijeti rod. I to je jedan paradoks kršćanstva. To je jedan drugi pogled na smrt s obzirom na druge religije. I Tobit je stalno ustrajao u dobrim djelima i bilo mu je sve teže i to je često nešto što nas kršćane može obeshrabriti, trudiš se, a što se više trudiš i daješ Bogu to ti je gore. Vjerujem da ste to mogli doživjeti”, istaknuo je Ricov.

Tek kad ostavimo sve svoje oružje Bog se po nama može proslaviti. Poznajem mnogo vjernika koji Bogu postavljaju granicu i zato je potrebno da u životu doživimo poneka rubna iskustva.

Podsjetio je kako je Tobit zbog nevolja koje su ga snašle poželio umrijeti te pri tom ukazao i na Saru koja u to vrijeme doživljava smrt sedmog muža i želi umrijeti. I upravo taj primjer koristi kako bi istaknuo da onda kada nam se čini da je sve gotovo tek tada sve počinje. “Bl. Alojzije Stepinac kaže: ‘Ondje gdje nam se čini da je sve gotovo tu Bog tek počinje‘. Tek kad ostavimo sve svoje oružje Bog se po nama može proslaviti. Poznajem mnogo vjernika koji Bogu postavljaju granicu i zato je potrebno da u životu doživimo poneka rubna iskustva. Tek kada je sve gotovo tu sve počinje. To je paradoks kršćanstva. U kršćanstvu se moraš predati, moraš biti poražen, moraš dići bijelu zastavu da bi pobijedio. To je potpuno obrnuta logika od ovoga svijeta i zato ju je teško shvatiti”, istaknuo je.

Molitva iz razderanog srca

Dotaknuo se molitve i naglasio da je molitva razderanog srca ona molitva koju će Bog sigurno uslišati. “Možda često imate iskustvo neuslišanih molitvi i to je upravo zbog toga što ta molitva uopće ne prolazi kroz naše srce ili prolazi samo kroz onaj njegov sebični dio. Sv. Hildegarda je naglašavala da molitva nužno mora proći kroz naše srce.  I zato je pitanje kako molite i molite li kao da vam je voda došla do grla ili molite držeći Boga na rezervi i čuvajući neke svoje planove”, dodao je.

Možda često imate iskustvo neuslišanih molitvi i to je upravo zbog toga što ta molitva uopće ne prolazi kroz naše srce ili prolazi samo kroz onaj njegov sebični dio.

Matija Ricov je naglasio da u Knjizi o Tobiji možemo vidjeti i kako Bog gleda na naše borbe i dodao: “Sveto pismo kaže da su molitve uslišane, ali u životu Tobita i Sare se još ništa nije promijenilo. To je ono što može biti depresivno ako gledamo čisto ljudski, ali ako gledamo duhovno možemo vidjeti da postoji jedno biblijsko pravilo koje se proteže od Petoknjižja do Otkrivenja, a to je da sve ono što molimo trebamo najprije izboriti u duhu”.

Neuslišane molitve

Na pitanje zašto često ne dođe do uslišanja molitve odgovorio je: “Molitva poniznog prodire kroz oblake i on nema mira dok ona ne dođe do Boga. Sir 35, 17-18 Ovdje Sirah opisuje kakav molitelj treba biti, ako želi doći do uslišanja. I zato je dobro preispitati kako molimo”.

“Izboriti u duhu uslišanje. Vani se još ništa ne vidi. Imamo samo jedan jedini znak koji su imali Tobit i Sara, a to je mir u srcu”, dodao je.

Bog često koristi neku svjetovnu ideju jer smo mi svjetovni.

Ricov je dodao kako su one ideje koje nam dolaze poslije molitve puno bolje nego one koje dolaze prije molitve. “Bog često koristi neku svjetovnu ideju jer smo mi svjetovni. Bog često koristi svjetovne ideje kao mamce da bi nam na kraju otkrio sebe”, poručio je.

Tri razloga

Govoreći o hodu s Bogom rekao je jednu zanimljivu rečenicu: “Hod s Bogom je hod u mraku”. “U noćima se ti počinješ susretati sa samim sobom. Kad imamo određene mrakove, strahove, težine, tjeskobe, bolne periode koji su nužni da sazrijemo, tu onda počinje isplivavati sve ono što je u nama potisnuto, sve one rane koje smo držali pod tepihom, ali i sve krive slike Boga. Upravo zato se događa i to odgađanje uslišanja. Zašto Bog odgađa uslišanje? Zašto nam ne da odmah to što nam je potrebno? Prva stvar zato da izgradi naš karakter. U periodu čekanja do uslišanja mi postajemo nenavezani da bi onda mogli uživati u uslišanju bez da nam ono postane Bog. Mnogima možda da Gospodin sada usliša molitvu to bi postalo njihov idol. U periodu do uslišanja treba pustiti da Bog izgradi vaše srce”, naglasio je Ricov.

Mnogima možda da Gospodin sada usliša molitvu to bi postalo njihov idol. U periodu do uslišanja treba pustiti da Bog izgradi vaše srce.

Posebno je naglasio da je važno imati na umu da je Bog Otac i vas i vaše buduće žene ili muža. “U tom periodu dok čekaš i moliš Bog izgrađuje i tvoje srce, ali ti molitvom izgrađuješ srce i svog budućeg muža ili žene te otvaraš Bogu priliku da vam u trenutku kad je on to odredio spoji puteve”, dodao je.

Vrativši se na razloge zbog čega se ne događa uslišanje molitve rekao je da je druga stvar da svako uslišanje koje se dogodi u nebu pokreće duhovni boj. “Post i molitva su potrebni za uslišanje. Svaka naša nakana koja je velika kao što je pitanje braka će pokrenuti duhovnu borbu u koju će biti uključen i Sotona. I božanske snage moraju biti uključene, a bit će uključene postom i molitvom. To su naša oružja”, istaknuo je.

Često Bog odgađa uslišanje jer ima jedan jako dobar plan koji je iznad našeg razuma.

A treći razlog navodi akumulaciju milosrđa na nebu. “Često Bog odgađa uslišanje jer ima jedan jako dobar plan koji je iznad našeg razuma. Ako Bog nekad odgađa tvoje uslišanje budi strpljiv i znaj da on zna što radi i zašto to radi. I onda kada se dogodi taj trenutak on izlijeva svu milost”, pojasnio je.

Na kraju kateheze Matija je pozvao na svakodnevno čitanje Svetog pisma.

Cijelu katehezu poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja