Budi dio naše mreže

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Danas ćeš razmatrati Božje ime koje u sebi sažima sva imena o kojima smo ovih dana razmišljali. Ime Emanuel označava Božju prisutnost među nama, u tvojoj blizini.

Ostani u toj prisutnosti. Nakon toga pročitaj antifonu.

Emanuele, Spase blag, Zakonošo i Kralju naš, ti nado sviju naroda, što milostiv ih izbavljaš: o dođi, dođi sa neba, Gospodine i Bože naš, da spasenje nam vječno daš!

Čitanje

Pročitat ćeš poznati odlomak iz Knjige proroka Izaije. Ipak, dobro je nad njim zastati. Nemoj dopustiti da ova Božja riječ samo prođe pokraj tebe. Obrati pozornost na pojedinosti. Pitaj se koje je njihovo značenje. Kakav to znak Ahaz treba tražiti? Što bi ga moglo spriječiti i navesti da ne želi tražiti znak, premda prorok to od njega zahtijeva? Trebaš li ti možda tražiti neki znak od Boga? Konačno, pitaj se što znači da je Gospodin ‘S nama Bog’.

Iz Knjige proroka Izaije (Jr 7,10-14)

Gospodin opet progovori Ahazu i reče mu: »Zaišti od Jahve, Boga svoga, jedan znak za sebe iz dubine podzemlja ili gore iz visina.« Ali Ahaz odgovori: »Ne, neću iskati i neću iskušavati Gospodina.« Tada reče Izaija: »Čujte, dome Davidov! Zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mom dodijavate! Zato, sâm će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!«

Razmatranje

Bog po Izaiji progovara kralju Ahazu. Događa se to u teškim vremenima kad su ovoga judejskog kralja koji je vladao u Jeruzalemu napadali kralj sjevernoga izraelskog kraljevstva i aramejski kralj. Dok je Jeruzalem pod opsadom, Bog potiče Ahaza da zatraži za sebe znak od Boga. Takav znak trebao je poslužiti kao putokaz što učiniti u teškom položaju u kojem se Ahazovo kraljevstvo nalazilo. Ahaz odbija tražiti znak od Boga. Zapravo se ne želi posavjetovati s Bogom. Draži su mu njegovi ljudski savjetnici koji ga potiču da sklopi savez s moćnim Asircima koji ga mogu spasiti od napada njegovih susjeda. To će se doista i dogoditi, no tako će Asirci doći na granice Jude, u blizinu Jeruzalema i postati trajna opasnost za ovaj grad i zemlju. Ahaz gleda kratkoročnu korist, a Bog vidi dalekosežne posljedice.

Promisli događa li se i tebi da katkad nastojiš ostvariti kratkoročnu korist, odbijajući Božje znakove. Možda ti se oni ne čine smislenima. Možda ti izgleda da bi te djelovanje po Božjoj volji odvelo u propast. Vjeruješ li uopće Bogu? To je test na kojem je Ahaz pao.

Isus Krist, Emanuel – S nama Bog, ostvaruje Božju prisutnost u tvome životu. Neka on bude onaj jedini kojega ćeš slušati, onaj jedini kojemu ćeš se nadati i kojemu ćeš se pokoriti, onaj jedini čije ćeš zapovijedi vršiti, onaj jedini od kojega ćeš se nadati spasenju. Jer, kao što u Djelima apostolskim apostol Petar pun Duha Svetoga kaže: »Nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti« (Dj 4,12).

Pokušaj od srca Isusu – Emanuelu i Bogu s nama – reći: Dođi!

Molitva

Molitvu zaključi riječima antifone i hvalospjevom Veliča:

Veliča duša moja Gospodina,
i klikće duh moj
u Bogu mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.
Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je Ime njegovo!
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.
Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu,
kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova. Amen

Emanuele, Spase blag, Zakonošo i Kralju naš, ti nado sviju naroda, što milostiv ih izbavljaš: o dođi, dođi sa neba, Gospodine i Bože naš, da spasenje nam vječno daš!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja