Budi dio naše mreže

Duh Sveti želi ti svjedočiti Očevu ljubav!

Završno pismo pazinskih fratara na kraju duhovskih e-Duhovnih vježbi donosimo u cijelosti.

/ dt

Gospodin ti dao mir i dobro!

Tijekom proteklih 10 dana razmatrao si o plodovima Duha Svetoga. Podsjetio si se u što te Bog želi oblikovati po svome Duhu koji ti je darovan u sakramentu krštenja. Sjeti se jednog detalja iz Isusova krštenja. Kada je Ivan krstio Isusa, nebo se otvorilo, Duh Sveti se pojavio u obliku goluba, a Otac je očitovao istinu o Isusu: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,22).

Duh Sveti i ti

Prva istina u koju te Duh Sveti želi uvesti jest upravo ta: i tebi je nebo otvoreno. Ti si nebesnik. Po Duhu Svetomu, voljom Očevom i snagom Isusova uskrsnuća i uzašašća, kao njegov mistični dio, jednim dijelom ti već sada živiš u nebu. Nebo ti je otvoreno pa zato već sada možeš živjeti nebeskim životom. Ti ostaješ čovjek, sa svim granicama svojeg tjelesnog života i svoje ljudske naravi, ali tvoje čovještvo prožima nebeski i božanski život.

To nije učinak tvojih napora, nego je to plod otkupljenja koji je Isus Krist zaslužio svojim pashalnim otajstvom muke, smrti i uskrsnuća. To je zato jer te Otac beskrajno ljubi i želi te imati u svom proslavljenom životu u koji te uvlači po Sinu i Duhu Svetomu. To je zato jer si i ti, kao i Isus, ljubljeni sin i ljubljena kći. A onaj tko ljubi, želi biti s onim koga ljubi. Ako si ti ljubljeni sin i ljubljena kći, onda te Otac koji te ljubi želi sjediniti sa sobom. Ako Otac to želi, onda on to i omogućava i čini te sposobnim da uđeš u intimno jedinstvo s njim.

Ipak, u tvojoj moći ostaje zatvoriti se takvoj ljubavi ili joj se s povjerenjem prepustiti. Bog je nemoćan pred tvojom slobodom. Kada bi ti uskratio slobodu i prisilio te na predanje i jedinstvo sa sobom, to ne bi bio čin ljubavi. Bilo bi to ropstvo. Ljubav uvijek traži slobodnu odluku. Na putu sjedinjenja s Ljubljenim ti imaš moć najprije htjeti isto što želi Bog. Bog je ovisio o Marijinom „da“.

Tek s Marijinim „da“ krenulo je utjelovljenje: Duh Sveti ju je osjenio i postala je majkom Otkupiteljevom i majkom svih otkupljenih. Bog ovisi i o tvome „da“. Početak tvog sjedinjenja s Ocem u njegovoj je čežnji da te sjedini sa sobom, ali i u tvojoj slobodnoj odluci koja se rađa iz vjere da si ljubljen i da si Očeva milina.

Što je u svemu tome „posao“ Duha Svetoga? On te želi uvesti u istinu da si ljubljen. Želi ti svjedočiti Očevu ljubav i dozivati ti u pamet sve one riječi i sve one geste koje je Isus učinio kako bi čovjeku navijestio temeljnu istinu o Bogu, a ta je da je on ljubav. Zatim, Duh Sveti, kojeg Otac trajno odašilje i kojeg ti trajno predaje, radi na tebi i preobražava te. Njegova je misija da oblikuje od tebe sina u Sinu. Želi te suobličiti Isusu.

Sve one Isusove lijepe osobine Duh Sveti želi isklesati i u tebi. To su njegovi darovi i plodovi. Darovi te čine sposobnim za božanski život: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. A plodovi? Oni nastaju onda kada se ravnaš po Duhu Svetomu i kada slijediš njegove poticaje. O tome si razmatrao u proteklim danima i sada ti je jasno kakvog te Bog želi i čemu te Duh Sveti vodi.

Što je tvoja zadaća? Kao što je Isus poučio svoje učenike i pozvao ih da mole kako bi se obukli u „silu odozgor“, tako si pozvan činiti i ti. Osim nutarnje čežnje, koja je sama po sebi savršena molitva, pozvan si moliti i sam i s Crkvom da tvoj život odnosno tvoje riječi, tvoja djela i tvoje odnose prožme „sila odozgor“. Tako ćeš postati čist i svet. Duh Sveti je vatra koja izgara sve što je nedostojno božanskog života. To će značiti tvoj rast na putu svetosti. Dakako, nećeš samim time postati bezgrešan. Trebat će ti milosrđe kojem ćeš se otvarati u kajanju i priznavanju svojih grijeha pred svećenikom. Tako ćeš rasti u poniznosti i to će biti jedan lijepi plod tvog produhovljenog života. U svemu tome sačuvat ćeš radost jer je Bog velik: veći od tebe i tvoga srca koje te optužuje.

Kako bi živio s Duhom Svetim, dobro je da ne prođe dan a da ga ne zazoveš u molitvi. Postoje dva lijepa himna koje ti Crkva čuva i daruje da se njima u molitvi okoristiš: O dođi, Stvorče, Duše Svet i Dođi Duše Presveti. Sada, na kraju ovog puta, možeš izmoliti ovaj drugi himan zajedno sa svim drugim sudionicima e-duhovnih vježbi.

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.
Amen. Aleluja!

Provjera

Kada uhvatiš nekoliko trenutaka, nastoj se osvrnuti na prijeđeni put. Što si radio ovih dana? Što si htio? Što si očekivao? Što je ono najvažnije što si spoznao? Što ti je Bog otkrio? Je li možda bio neki trenutak u kojem je zabljesnula neka spoznaja, neko otkriće?

Kada promatraš svoj odnos prema razmatranjima, provjeri svoju zauzetost. S kolikom revnošću si obavljao razmatranja? Koje razmatranje bi posebno izdvojio? Ima li neko razmatranje kojem bi se ponovno vratio? Zašto?

Ako si pravio bilješke, one ti mogu pomoći da vrednuješ prijeđeni put.

Odluke

Na kraju svakih duhovnih vježbi pozvani smo donijeti konkretne odluke. Ne trebaju to biti neke spektakularne odluke. Radije trebaju biti konkretne. Svaki projekt najprije treba biti provediv. Ako imaš odličnu ideju za koju si gotovo siguran da je nećeš moći realizirat, ideja će ostati samo lijepa ideja. Tako je i s tvojim duhovnim odlukama: one moraju biti konkretne. Dakako, pozvan si biti velikodušan, a to znači da smiješ pozvati sebe na hrabrost i donijeti odluku koja će od tebe puno tražiti.

Dakle, koju odluku i koje odluke možeš donijeti kao konkretan plod ovih duhovnih vježbi? Nemoj žuriti, ali nemoj niti razvodniti ovaj trenutak odlučivanja. „Što se odgađa, to se ne događa“ – vele stari. Promisli i odluči. Ako ti nije jasno na što te Duh Sveti po svim ovim razmatranjima potiče, onda danas ili sutra pronađi pola sata i pod vodstvom Duha Svetoga osluškuj Gospodinovu volju i dubine svoga srca samo s jednim pitanjem: „Gospodine, što trebam činiti?“ Gospodin te neće ostaviti nepoučenog!

Zahvala

Na koncu, hvala svima vama za zajedništvo u ovom duhovnom putu. Osjećao sam se kao u dvorani posljednje večere u kojoj su apostoli bili u zajedništvu s Marijom i drugim ženama u iščekivanju Duha Svetoga. Neka vas sve Bog blagoslovi! Neka na sve nas obilato izlije darove svoga Duha i učini nas sličnima svome Sinu Isusu.

Pozdrav

Vidimo se u nekim drugim e-duhovnim vježbama. Sljedeće pripremamo za sredinu ljeta. Bit ćete o njima obaviješteni preko notifikacije u aplikaciji i preko obavijesti, tj. newslettera ukoliko ste se na nj prijavili na našoj web stranici.

Ako vam je bilo lijepo s nama, recite to i drugima! Preporučite im da instaliraju našu aplikaciju.

Pratite nas na Facebooku i Instagramu.

Ostajemo zajedno u svakodnevnoj Efi riječi!

Radostan i zahvalan pozdrav svima!

fra Josip i braća iz samostana u Pazinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja